Eindelijk, daar kwam het dan. De langverwachte reactie van Xbox op alle commotie van de afgelopen weken. En, zoals ondergetekende al dacht, was alles weer een orkaan in een vingerdopje water.

Laten we eerst maar het hete hangijzer behandelen, namelijk de exclusives die niet meer exclusive zouden gaan zijn. Phil Spencer liet weten dat de twee genoemde titels, namelijk Starfield en Indiana Jones, voorlopig nog exclusive zullen blijven.

We hebben de beslissing genomen dat we vier games naar de andere consoles gaan brengen. Slechts vier games, dus er zal geen verandering in onze fundamentele exclusieve strategie gaan komen. We nemen deze beslissing om een aantal specifieke redenen. We nemen elke beslissing kijkend naar het welzijn van Xbox en met de lange termijn in gedachten. Dit betekent dat we Xbox als een groeiend platform blijven zien, dat onze games het goed doen, dat we bouwen aan het beste platform voor makers en het bereiken van zoveel mogelijk spelers als we kunnen. We proberen altijd als een leiderschapsteam te leren en te groeien en we denken dat dit een moment is om dat wat sommige van de andere platforms nu hebben te gebruiken om zo onze franchises te laten groeien.

Bij de keuze om games naar andere platforms te brengen, zegt Spencer dat Xbox naar games die ouder dan een jaar zijn  heeft gekeken. Ook gaf Spencer aan dat het zijn visie is dat exclusives in de komende tien jaar een kleinere rol gaan spelen.

Ik heb de overtuiging dat de komende 5 of 10 jaar exclusieve games, games die je maar op een stuk hardware kan spelen, een steeds kleinere rol gaan spelen in de game industrie. En dat is niet een of ander groot inzicht want kijkend naar de laatste 10 jaar en kijkend naar wat de grootste games van vandaag zijn, dan zie je dat de grotere games op meerdere platforms te spelen zijn. En wij willen voor ontwikkelaars een goed platform zijn waarop ze dit potentieel kunnen realiseren.

Later in de podcast noemt Xbox Game Studios boss Matt Booty Roblox en Fortnite waarbij hij aangeeft dat sommige games ‘een groter belang hebben dan dat van elk los platform’, kijkend naar de beslissing dat men een aantal van zijn live-service titels multiplatform gaat maken.

Kortom, er gaan vier games die nu nog exclusive zijn voor Microsoft ook naar andere platforms gebracht gaan worden. Geen grote titels, geen totale omslag voor alles wat Xbox nu gaat uitbrengen maar simpelweg een handreiking naar ontwikkelaars om hun product een nog groter bereik te geven en een visie waarin men ziet dat exclusives een steeds kleinere rol gaan krijgen. Al met al, het valt allemaal nogal mee. Of zien jullie dat anders?

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties