Elke Xboxer heeft er weleens mee te maken gehad. Gamers die over de schreef gaan. Xbox wil daar beter werk van maken.

Ik had er van de week nog mee te maken. Een bericht in mijn chat waarin ik blijkbaar een ziekte in combinatie met het syndroom van Down werd gevonden. Van die toetsenbord riddertjes met een micropenis die thuis geen barst te vertellen hebben maar op de Xbox ineens iedereen moeten kleineren en uitschelden. Je kon iemand al rapporteren maar dat vind Xbox niet genoeg.

Het nieuwe systeem wat Xbox gaat gebruiken wil een lerend effect gaan hebben. De vaker je over de schreef gaat, hoe groter de impact. Je kan als speler acht keer over het randje gaan. Elke overtreding wordt zes maanden bewaard. Bij elke melding krijg je een ban op alle sociale functies op de Xbox.

Microsoft geeft aan dat ze meer systemen en tools in het leven gaan roepen die spelers in staat stellen om respectvol met elkaar om te gaan. De Xbox moet een plek zijn waarin pesterijen en intimidatie tot het verleden gaan behoren, als is dat wel een beetje een utopie. Ook wil men helderheid tonen in hoe dit werkt, wanneer bepaalde handelingen hun gameplay beïnvloeden, hoe dat kan escaleren en wanneer hun account weer hersteld zou gaan worden.

Men gaat de zogenaamde strikes methode invoeren. Elke handhaving krijgt strikes die variëren van kracht kijkend naar de ernst van de activiteit. Je krijgt dan ook als speler een overzicht van je handhavingsgeschiedenis, inclusief overtredingen en hoe die je spelersrecord beïnvloed. Hiermee krijg je een beter inzicht in hoe ernstig je overtredingen zijn en hoe dat opstapelt bij meerdere overtredingen. Hopelijk zal dat het gedrag dan gaan beïnvloeden.

Denk jij dat je getuige bent geweest van een overtreding van de Community Standards van Xbox, dan vraagt Xbox je dit te melden. De meldingen worden altijd bekeken, er is geen geautomatiseerd systeem. Alleen die meldingen die het Xbox Safety Team heeft bekeken en als valide kenmerkt, zullen leiden tot een actie.

De strikes, die je kan vergelijken met een puntensysteem op je rijbewijs, worden toegepast naar gelang de ernst van je acties groter is. Als voorbeeld, krijg je twee strikes, dan wordt je een dag geschorst, een speler met vier strikes krijg zeven dagen aan de broek. Spelers kunnen in totaal acht overtredingen maken en bereik je dat punt, dan mag je een jaar lang niet meer met je Xbox vrienden in de chat kletsen of chatten. Die overtredingen blijven zes maanden staan.

Vanaf vandaag begint iedereen met een schone lei. Lopende schorsingen zal je nog uit moeten zitten, de nieuwe gaan vanaf nu in het strikes systeem. Met deze nieuwe vorm wil Xbox ervoor zorgen dat je getroffen wordt daar waar het probleem zit. Dus je kan gewoon je singleplayer games blijven spelen en je gekochte content blijft in jouw bezit. Alleen bij ernstige activiteiten kan een account totaal geschorst worden.

In 2022 kreeg minder dan 1% van alle spelers een tijdelijke schorsing en slechts 1/3 daarvan kreeg een tweede schorsing. De gegevens laten ons zien dat spelers meestal stoppen met ongepast gedrag na één handhaving en snel leren wat wel en niet acceptabel is op basis van de Xbox Community Standards en hoe ze zich beter kunnen gedragen op het platform. Hieronder zie je wat spelers te zien krijgen in hun handhavingsgeschiedenis: 

Net als voorheen hebben spelers nog steeds de mogelijkheid om de handhavingen aan te vechten. Indien van toepassing, als een handhaving wordt teruggedraaid, zal de bijbehorende strike worden verwijderd.

  • Wil jij je eigen rapport bekijken, klik dan hier.
  • De regels bekijken, check hier.
  • Hier kan je een klacht indienen. Ben je het niet met een handhaving eens, dan kan je hier bezwaar maken.
Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties