Nu de specs van de Xbox One X helemaal in officiële kannen en kruiken zijn is het de tijd om de balans op te maken. Hoe doet de Xbox One X het tegenover z’n concurrentie?

Sony introduceerde vorig jaar z’n premium PlayStation-console, de PS4 Pro, die rond dezelfde tijd uitkwam als de Xbox One S. De nieuwe Sony-console had de overhand met snellere hardware, terwijl de Xbox One S ook een paar leuke features had zoals 4K UHD Blu-ray en 4K-upscaling.

6 Teraflops

Gelukkig kondigde Microsoft vorig jaar direct nog een console aan. Deze heeft nu eindelijk het levenslicht gezien en moet 7 november verschijnen. Deze console zou de premium-variant van de Xbox One moeten worden, wat ook wel bleek uit de beloofde 6 Teraflops.

Nu de cijfers van de Xbox One X van top tot teen bevestigd zijn is het tijd om de console op de beste manier te vergelijken: op performance.

ConsoleXbox OneXbox One SPlayStation 4 ProXbox One X
Blu-ray driveBlu-ray4K UHD Blu-rayBlu-ray4K UHD Blu-ray
Opslag500Gb/1Tb500Gb/1Tb/2Tb1Tb1Tb
Geheugen8Gb DDR3 / 32 Mb ESRAM8Gb DDR3 / 32 Mb ESRAM8Gb GDDR512Gb GDDR5
Bandbreedte geheugen64 Gb/s (DDR3) / 219 Gb/s(ESRAM)64 Gb/s (DDR3) / 219 Gb/s(ESRAM)218 Gb/s236 Gb/s
CPU8-core Jaguar (1,75 GHz)8-core Jaguar (1,75 GHz)8-core Jaguar (2,1 GHz)8-core custom Jaguar (2,3 GHz)
GPU12 CU's (853 MHz)12 CU's (914 MHz)36 CU's (911 MHz)40 CU's (1172 MHz)
Teraflops1,31 TF1,4 TF4,2 TF6 TF
Specs Xbox One, Xbox One S, PS4 Pro en Xbox One X

Zoals je kunt zien verslaat de Xbox One X de PlayStation 4 Pro op elk vlak. Het duidelijkst is de 6 Teraflops (met dank aan 40 computing units op 1172 mhz) ten opzichte van de 4,2 Teraflops van de PS4Pro. Maar ook op het gebied van geheugen, bandbreedte en processorkracht is de One X overduidelijk de meerdere.

Games

Het valt of staat natuurlijk met de games, maar zoals het er nu uitziet zit er plenty kracht in de One X om native 4K te ondersteunen. De PS4 Pro gebruikt voor de meeste games nog checkerboard upscaling naar 4K. Forza 7, Crackdown 3 en Super Lucky’s Tale, de launchtitels van de One X zullen allemaal native 4K draaien.

DirectX 12 verbeteringen

Ook niet geheel onbelangrijk, de Xbox One X heeft een chip die de bandbreedte van DirectX 12-instructies aanzienlijk moet verminderen. Games die gebruik maken van DX12, zoals Battlefield 1, Battlefront 2 en Gears of War 4, zullen daardoor nog beter draaien op de One X. Volgens Microsoft heeft vergelijkbare hardware zonder deze DX12-features dubbel zoveel kracht nodig om de rendering te ondersteunen.

Van 8 naar 9 Gb voor de ontwikkelaar

Microsoft heeft de ontwikkelaars ook wat extra RAM-geheugen ter beschikking gesteld. In eerste instantie zou 8 Gb gereserveerd zijn voor games, dat is nu 9 Gb geworden.

De reden om te upgraden?

Dat is een vraag die me de laatste tijd continu gesteld wordt: “waarom zou ik gaan upgraden of overstappen?”

Hier zijn de 3 beste redenen om GEEN Xbox One X te halen:

  • Je hebt nog steeds een beeldbuis
  • Je bent Amish en hebt geen elektriciteit
  • Je bent onder mind control van Sony of andere anti-Microsoft-propaganda.

En vergeet niet, dit is altijd vele malen goedkoper dan een vergelijkbare pc.

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Niels
Beheerder
6 jaren geleden

Beste redenen ooit 😛