De prijs van de nieuwe Xbox One X is er eentje die discussie oplevert. Een aantal gamers vind dit nogal aan de prijs. Maar is dat ook zo?

Hij staat op dit moment geprijsd op net geen 500 euro. 100 euro meer dan zijn PS4 Pro concurrent. Waarom die 100 euro duurder? Phil Spencer heeft in een eerder interview al aangegeven dat men niets verdient op de X. Men haalt geld uit andere afdelingen van het Xbox imperium om winst te gaan maken. “Ik wil niet op de cijfers ingaan maar je moet het zo zien dat de hardware afdeling van de console industrie niet de afdeling is waar het geld verdiend wordt. Dat zit meer in de verkoop van games.”

Om terug te komen op die 100 euro meer moeten we de specs er bij halen. De processor van de X lijkt 15 tot 20 procent groter te zijn dan zijn evenbeeld in de PS4 Pro. Dit is het duurste onderdeel van de console. De extra 4 gig die we in de GDDR5 zien zijn ook niet goedkoop. AMD geeft aan dat die 4 GB extra zo’n 30 euro meer kost.
De Vapour Chamber Cooling in de Xbox One X is ook een kostenpostje. Eenzelfde techniek zien we terug in de Nvidia GTX 1080 videokaart, een kaart van zo’n 400 euro. De bandbreedte van de Hard Drive is ook omhoog geschroefd van 40Mb/s op de eerste Xbox One naar 60 Mb/s op de X. Ook daar kan je meerkosten in zien. Het gebruik van een UHD Blu-ray drive kost ook al meer.

Als je dus naar de componenten in een PS4 Pro kijkt en de prijsverschillen daarin optelt, dan is die 100 euro extra helemaal niet vreemd te noemen.

Bouw je eigen Xbox One X pc

Maar wat nu als je besluit om je gaming pc zo op te bouwen als een Xbox One X? Is dat dan niet veel goedkoper? Laten we dat eens op een rijtje zetten:

  • We beginnen met een vergelijkbare processor, een Intel Core i5-7400 (3.0GHz, 4-Core)die een prijs heeft van 192 euro.
  • Daar stoppen we een ASRock Z270 Gaming ITX/ac moederbord bij, prijs: 207 euro.
  • Volgende onderdeel is de Asus AMD Radeon RX 580 Strix Overclocked 8 GB GDDR5-RAM videokaart, prijs: 430 euro.
  • Een interne Harde Schijf, de WD Blue WD10EZEX 1 TB van 55 euro.
  • Ook hebben we een 4K Blu-ray speler nodig, de Pioneer BDR-211UBK die weggaat voor 130 dollar en die nog niet op de NL markt aangeboden wordt. Laten we dat gewoon 1 op 1 omzetten naar 130 euro.
  • Om de boel van stroom te voorzien stoppen we er ook nog een Thermaltake Smart M550W Bronze PC netvoeding bij, kosten: 79 euro.
  • We maken het af met een kast en een Windows 10 besturingssysteem, die je tesamen ongeveer voor zo’n 70 euro wel regelt en walla, je Xbox One X pc staat er.

Tel de boel en en je komt, schrik niet, op een bedrag uit van 1242 euro. Dat is gewoon meer dan twee keer de prijs van een Xbox One X. Dus duur? Echt niet. Dit is een koopje.

Abonneer
Abonneren op
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
PCMasterRace
PCMasterRace
5 jaren geleden

“Tel de boel en en je komt, schrik niet, op een bedrag uit van 1242 euro”

Maar dan heb je ook wat, een PC, die alles kan. Van ouderwetse games afspelen tot en met nu. Gratis online gamen dus geen gold account nodig. En de nieuwste games vaak 25 euro goedkoper dan voor de Xbox One. Dus tel uit je winst! Wordt een PC-gamer, vele gingen jullie al voor, het is tijd om echt Next-gen te gaan.

Quatic
5 jaren geleden
Reply to  PCMasterRace

Helemaal mee eens, heb de bovenstaande onderdelen al besteld.