Het lijkt ondertussen op een langlopende soap met vele cliffhangers te worden. Wat toch een redelijk eenvoudige overname van een bedrijf zou moeten zijn, is (mede door onze Japanse vrienden van Sony) tot een soort moordaffaire gemaakt. Brad Smith is er alvast helemaal klaar mee.

Microsoft President Brad Smith heeft opnieuw kritiek geuit op de Competition and Markets Authority na het besluit van de toezichthouder om de overname van Activision Blizzard door Microsoft te blokkeren. Zoals wij eerder al bericht hadden heeft de Competition and Markets Authority (CMA) Microsoft onlangs verboden Activision Blizzard voor 69 miljard dollar over te nemen vanwege zorgen over de markt voor cloudgames. Brad Smith, voorzitter van Microsoft, heeft de toezichthouder gisteren op de vingers getikt en noemde het de “donkerste dag” in vier decennia handel drijven in het Verenigd Koninkrijk.

Ik denk dat het slecht is voor Groot-Brittannië. Het bedrijfsleven, de investeringsgemeenschap en de technologiesector over de hele wereld hebben deze zaak gevolgd en de sterke boodschap die de CMA heeft afgegeven is niet alleen een verrassing voor iedereen die volledig verwachtte dat deze overname zou worden goedgekeurd, maar dit geeft een boodschap af die volgens mij innovatie en investeringen in het Verenigd Koninkrijk zal ontmoedigen.

De gevolgen van dit besluit zijn veel breder dan alleen voor Microsoft of deze overname. Microsoft is al 40 jaar aanwezig in het Verenigd Koninkrijk en we spelen een vitale rol, niet alleen in de ondersteuning van bedrijven en non-profitorganisaties, maar zelfs in de verdediging van het land tegen cyberbeveiligingsdreigingen. Dit besluit, moet ik zeggen, is waarschijnlijk de donkerste dag in onze vier decennia in Groot-Brittannië. Het doet ons vertrouwen in de toekomst van de mogelijkheid om een technologiebedrijf in Groot-Brittannië te laten groeien meer wankelen dan ooit tevoren.

Aldus Brad Smith tegen de BBC

Smith zegt verder dat de Europese Unie “een aantrekkelijker plaats is om een bedrijf te beginnen dan het Verenigd Koninkrijk” en dat het Kanaal “nog nooit zo breed heeft geleken.” Hij voegde eraan toe dat het Verenigd Koninkrijk “de rol van de CMA en de regelgevingsstructuur onder de loep moet nemen” als het investeringen wil aantrekken.

Was de Brexit al geen pre, dan is dit helemaal geen reclame om je bedrijf in de UK te houden. Tijd dat Microsoft daar gewoon zijn biezen pakt. Ik weet nog wel een leuk pandje in de omgeving van Amsterdam.

CMA chief executive Sarah Cardell vertelde het BBC-programma Today dat ze het niet eens was met de opmerkingen van Smith.

Ik denk dat dit besluit aantoont hoe belangrijk het is om de concurrentie in het Verenigd Koninkrijk te ondersteunen en dat het Verenigd Koninkrijk absoluut openstaat voor het bedrijfsleven. We willen een omgeving creëren waarin een heleboel verschillende bedrijven effectief kunnen concurreren, kunnen groeien en innoveren.

aldus Cardell

Kortom, ik wil mijn grote jongensbroek aantrekken en laten zien dat we macht hebben. Want echt kennis van zaken, dat blijkt niet uit deze uitspraak. Microsoft heeft gezegd dat het in beroep zal gaan tegen de uitspraak van de CMA en blijft “volledig achter deze overname staan”. Wordt vervolgd!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties