In een uitgebreid artikel van Rob hebben we inmiddels al kunnen lezen over de komende cross buy periode. Dat de meningen hier over verdeeld zijn is inmiddels wel duidelijk, maar dat houdt Microsoft in geen velden of wegen tegen.

Cross buy in een notendop

Voor de geïnteresseerden is het volledige artikel van Rob hier te lezen, voor degenen die even geen zin of tijd hebben om het volledige artikel door te lezen komt hier nog een snelle recap. Microsoft is bezig om in de toekomst grote game titels niet alleen uit te geven voor de Xbox One, maar ook voor pc’s met Windows 10. Op deze manier proberen ze gamers aan te sporen om het niet bij één enkel apparaat te houden en zo kunnen de pc fanaten ervaren hoe het is om vette Xbox exclusives te spelen. Uiteindelijk zal er een tijd komen dat je een game koopt die je op beide apparaten kunt spelen en dit zelfs zal kunnen afwisselen. Zat je thuis lekker te gamen, maar moet je de trein in om je college te halen? Dan kun je op jouw mobiele telefoon, tablet of laptop gewoon weer doorspelen, want de saves zijn beschikbaar op beide platforms. Cross buy is dus het idee dat je een game voor één platform aanschaft, maar je hem op beiden zal kunnen spelen.

Waar dit hele idee vandaan komt? Toen Microsoft is begonnen met het ontwikkelen van de Xbox ging de hele pc gaming sector binnen Microsoft op een laag pitje en daar willen ze wat aan gaan doen. Het leek zonde om een goede basis voor zo’n concept te laten liggen, dus gooit Microsoft het binnenkort over een iets andere boeg. De eerste games die voor zowel Windows 10 als Xbox One speelbaar zullen zijn, zijn beschikbaar vanaf de lente.

Forza Apex cross buy

Forza Motorsport 6: Apex

Iedere komende titel (vanaf de lente) krijgt dus een Windows 10 broertje of zusje en de eerste game waar dit mee uit wordt geprobeerd is Forza Motorsport 6: Apex. Dit is een verkleinde versie van het origineel voor de Xbox One, en zal komende lente gratis te downloaden zijn voor alle Windows 10 gebruikers. Dit is de game waarmee Microsoft laat zien hoe het gamen op de pc zal zijn en wat de spelers dus in de toekomst kunnen verwachten. Met race games kun je simpelweg héél erg goed laten zien wat je kunt doen met de graphics van een game (denk aan 4k, meer detail).

Deze eerste titel zal ons een voorproefje geven van cross platform gaming, terwijl Quantum Break echt het spits af zal gaan bijten als nieuwe game die voor beide platforms beschikbaar zal zijn. Bij cross buy zal het in de toekomst niet alleen blijven. Momenteel zijn de ingenieurs van Microsoft bezig om het Xbox Live netwerk uit te breiden. Het idee is dat je in de toekomst vanaf je Xbox One ook online zal kunnen gamen met mensen die vanaf hun pc spelen. Hier gaat Microsoft in mijn ogen een behoorlijk stuk fans mee winnen, want nu kunnen console gamers en pc gamers lekker bij hun eigen ding blijven en tóch samen spelen. Deze technologie is nog ver weg, maar we kunnen wel stellen dat ze ambitieus zijn bij Microsoft.

Al met al vind ik het hele cross buy concept van Microsoft een hele slimme zet. Hierdoor krijg je toch een beetje meer waar voor je geld. En hoe fijn is het dat je onderweg ook lekker kunt gamen, in plaats van thuis aan de buis gekluisterd te moeten zijn. Daarnaast vind ik de ambities geweldig om Xbox spelers en pc spelers samen te laten spelen, maar dit is wel een idee voor de verre toekomst. Ik ben benieuwd hoe de uitwerking zal zijn bij Forza Motorsport 6: Apex en uiteraard Quantum Break.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties