Sinds de laatste update zien we de optie Dolby Atmos en Windows Sonic in de instellingen staan. Maar wat is het nou precies en wanneer gebruik je het?

Als we eerst naar de versterkers of audiosystemen kijken die Dolby Atmos gebruiken dan is het vanaf nu mogelijk om deze systemen een echte Atmos ervaring te laten genereren. Deze systemen maken gebruik van speakers die het geluid richting plafond sturen waardoor het geluid naast links en rechts, voor en achter, nu ook van boven op je neerdaalt. Het mooie is dat je geen gecertificeerde Dolby Atmos speakers nodig hebt om dit effect te krijgen. Je zou dit ook met echte plafondspeakers kunnen regelen.

Hier de links voor een 5.1 Atmos en een 7.1 Atmos opstelling.

Dus als je willekeurige speakers met een versterker die Dolby Atmos ondersteunt gebruikt, dan kan je genieten van een totale Dolby Atmos ervaring. Ook zijn er al Dolby Atmos soundbars te koop maar die zijn niet goedkoop. We waarschuwen je maar even.

Koptelefoons

Elke willekeurige koptelefoon werkt met Atmos en Sonic. Er zijn al specifieke Atmos gecertificeerde headphones te koop en natuurlijk zal je bij deze een optimale kwaliteit ervaren. Deze headsets komen trouwens met een code voor een Dolby Atmos Licence.

Naast deze eerder genoemde Dolby Atmos is er ook een optie om Windows Sonic te gebruiken. Speciaal voor diegene die geen Atmos versterker of setup bezitten of niet willen betalen voor de licentie. Dat is namelijk wel een dingetje, als je Dolby Atmos op je gewone koptelefoon wil gebruiken en de app op je Xbox installeert, dan vragen ze een bedrag om deze functie aan te zetten.

Ondersteunde Games, Movies & Apps

Als is er geen complete lijst van Atmos ondersteunde games en apps te vinden, toch hebben we een lijstje opgesteld.

Games:

  • Gears of War 4
  • Crackdown 3
  • Battlefront 2
  • Assassin’s Creed Origins
  • Sea of Thieves

Apps:

  • Netflix

Films:

  • Bekijk de lijst hier

Vraag en antwoord

Vraag: Kan ik elke koptelefoon gebruiken samen met Atmos of Sonic?
Antwoord: Ja, je kan alle koptelefoons gebruiken. Een over-the-ear koptelefoon werkt wel beter. Zorg er ook voor dat je koptelefoon op stereo ingesteld staat en dat er geen surround stand is ingeschakeld. Dit zorgt voor een mindere kwaliteit geluid.

Vraag: Heb ik een licentie nodig als ik een versterker of soundbar met Atmos koop?
Antwoord: Nee. Je hebt alleen een Atmos licentie nodig als je een eigen koptelefoon gebruikt op je console via de Atmos app. Bezit je al een versterker of soundbar dan kan je die zo gebruiken zonder de app.

Vraag: Werkt Sonic met Atmos?
Antwoord: Ja, je kan Sonic gebruiken op Atmos apparatuur.
Voorbeeld 1: Zeg dat je een game speelt met Atmos ondersteuning en je wil je koptelefoon of headset daarbij gebruiken maar je hebt geen licentie. Dan activeer je Windows Sonic en kan je toch van ruimtelijke stereo genieten.
Voorbeeld 2: Je speelt een Atmos ondersteunde game af via een Atmos versterker. Ook dan kan je gewoon Windows Sonic gebruiken en van ruimtelijke stereo genieten.

Vraag: Wat zijn Dolby Atmos en Windows Sonic?
Antwoord: Dolby Atmos en Windows Sonic zijn beide audio instellingen die respectievelijk door Dolby en Microsoft worden uitgebracht. Ze zorgen voor 3D audio (ruimtelijke audio). Dit betekent dat het geluid om  je heen beweegt als je een film kijkt of een game speelt.

Vraag: Kan ik oudere Dolby ondersteunde inhoud gebruiken met Atmos?
Antwoord: Nee, niet echt. Als je stereo, 5.1 of 7.1 geluid door de Atmos laat stromen zal er geen ruimtelijke audio aan dat medium worden toegevoegd. Je zal dit effect alleen bij Atmos ondersteunde titels gaan merken.

Vraag: Als ik al een 5.1 of 7.1 Dolby Digital headset heb, kan ik die dan gebruiken met Atmos of Sonic?
Antwoord: Alhoewel dit wel mogelijk is, raden wij het af.

Vraag: Mijn headset heeft een eigen virtual sound systeem. Kan ik Atmos of Sonic wel gebruiken?
Antwoord: Volmondig nee. Dit zorgt voor een verminderde geluidskwaliteit omdat je dan een dubbele aanpassing toepast. Dus zet dit uit.

Heb je nog vragen over of opvullingen op dit artikel, let us know.

 

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments