De laatste 3 jaar is de eSports-scene als een malle gegroeid. Games als CS:GO, DOTA en League of Legends zorgen iedere week voor honderduizenden kijkers. Sommige van jullie hebben misschien wel meegekregen dat er deze maand een hoop gebeurt in de wereld van eSports. Het WK Counter Strike is namelijk net klaar en het WK League of Legends is nog in volle gang. De halve finales van het laatst genoemde event vinden volgend weekend plaats in Brussel, voor interviews en coverage moet je op xboxnederland.nl zijn. 

BOOMING

Met de komst van Twitch kijkt de mainstream gamer geregeld naar eSports. Dit blijkt wel uit cijfers die de laatste jaren zijn doorgesijpeld. In 2013 liet Riot weten al de 32 miljoen kijkers te hebben aangetikt bij de WK finale van LoL. Gfinity, een Brits eSports-bedrijf, komt deze week naar buiten met het schokkende aantal van 60 miljoen kijkers in de periode maart-september 2015. Natuurlijk komt dit ook door de vele games die het Britse concern aanbiedt, maar dat eSports lekker loopt is een feit.

Naast de traditionele drie, genoemd in de eerste alinea, geven games als Hearthstone, Heroes of the Storm en Rocket League ook een enorme boost aan dit fenomeen. Zelf ben ik mij de laatste tijd in de voetbal game aan het verdiepen. De spin-off van “Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle-Cars” is overduidelijk voor eSports ontwikkeld en ik vind het dan ook fascinerend om te zien hoe goed de game het na een half jaar doet. Ik speel Rocket League nog bijna iedere dag en in het online-menu zie je nog steeds 100.000+ spelers staan. Natuurlijk is het afwachten of Rocket League deze winter overleeft maar als je geïnteresseerd bent moet je zeker eens het eSports-team “Cosmic Aftershocks” op YouTube opzoeken. Wat die gasten kunnen is echt van een andere wereld.

WCS 2015

Net haalde ik al het WK League of Legends van dit jaar aan. Terwijl we vorige jaren nog vroeg in de morgen moesten opstaan om de games in Korea te volgen hoeft dat dit jaar niet. Het WK speelt zich namelijk lekker in Europa af! Na de hevige gevechten die de afgelopen weken in Parijs en Londen zijn gespeeld zijn er nog vier teams over. Fnatic en Origin hebben verrassend genoeg stand gehouden en moeten dit weekend in Brussel de Europese eer verdedigen. Origin zal het opnemen tegen de Koreaanse gigant SKT. Fnatic doet dit tegen een lager geplaatst team van Korea : KOO Tigers.

Wat leuk is om op te merken bij deze matches is dat Fnatic en SKT allebei al eens de wereldtitel hebben binnengesleept. Fnatic deed dit in 2011 en SKT zelfs nog in 2013. Wat misschien nog wel interessanter is, is dat xPeke en Soaz, de MID en TOP-laner van Origin, in 2011 bij Fnatic speelden en dus ook al een keer wereldkampioen zijn geweest. Natuurlijk zitten er ook spelers bij Fnatic en SKT die trouw aan hun team zijn gebleven en ook kans maken om eerste speler met twee wereldtitels achter hun naam te worden. Wetende dat het nog nooit een team is gelukt om twee keer wereldkampioen te worden staat er ons 31 oktober, wanneer de finale wordt gespeeld, een unicum te wachten.

skt

De mensen die niet thuis zijn in eSports denken nu misschien: “Doen er dan alleen Europese en Koreaanse teams mee?”. Nee hoor, Noord-Amerika, China en Taiwan namen ook deel het toernooi. Het probleem was alleen dat ze helemaal werden afgemaakt en dus niet tot de top 4 teams wisten door te komen. Het dieptepunt van dit WK is waarschijnlijk de prestatie van het Amerikaanse team “TSM”. In de poule wisten ze maar één keer te winnen. Dyrus, de TOP-laner van TSM, was zo teleurgesteld in zijn prestatie dat hij besloot zijn muis en toetsenbord op te bergen en te stoppen met pro-gaming.

Mijn verwachting voor de halve finales is een overwinning van SKT op Origin en winst van Fnatic tegen KOO Tigers. SKT is namelijk de favoriet van het toernooi en speelt als een geoliede machine. De Koreanen hebben nog geeneens een match verloren. De vraag is alleen hoeveel games Origin van SKT kan afsnoepen, dit geeft namelijk een indicatie op de kansen voor Fnatic in de finale. Dat Fnatic de halve finale doorkomt is voor mij wel een gegeven. KOO Tigers maakt op papier minder kans dan Fnatic, daarnaast zagen de Koreanen er in de kwartfinale ook al niet te sterk uit.

Wanneer Fnatic de finale haalt mogen we als Nederlanders wel een beetje trots zijn. De MID-laner van de Europese kampioen is namelijk een Nederlander. Fabian “Febiven” Diepstraten maakt dit jaar zijn debuut op het hoogste podium. Hij straalt een constante rust uit en weet zich makkelijk staande te houden tussen alle grootheden. Op MSI, het tweede grootste toernooi van LoL in 2015, lukte het Fabian al om Faker, de beste speler van LoL en tevens MID-laner van SKT, in meerdere duels neer te halen. Fnatic dwong SKT toen tot een vijfde game in een best of five. Laten we hopen dat we deze match-up weer terugkrijgen voor de finale van 31 oktober.

fabian

Wij zijn erbij!

XboxNederland zou XboxNederland niet zijn als we geen onderdeel van deze speciale gebeurtenis zouden uitmaken. Daarom reis ik dit weekend samen met Max naar Brussel af om verslag te doen van de twee halve finales en jullie een kijkje in de keuken van eSports te bieden. We zitten backstage en zullen proberen zoveel mogelijk exclusieve footage voor jullie te coveren. Voor eSports ga je dus ook gewoon lekker naar xboxnederland.nl!

We hebben vorige week ook Firstlook bezocht, en daar is het volgende filmpje het resultaat van.

 

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties