Rond 2017 heeft Microsoft de koers van Xbox drastisch veranderd. Plannen werden uitgestippeld voor Game Pass, Project xCloud en diverse studios werden gekocht. Inmiddels hebben we daar afgelopen jaar met een goed lopende Game Pass al de eerste vruchten van mogen plukken. Maar hoe zit het met games van eigen bodem? Games uit de Xbox Game Studios? In dit artikel zie je een overzicht wat 2020 gaat brengen. Be prepared en ga je backlog bijwerken nu het nog kan!

Afgelopen jaren hebben we best een aantal leuke titels op de Xbox zien verschijnen, maar het ontbreekt vooralsnog aan een constante stroom aan nieuwe titels van eigen stal. Nu maakt dat het overgrote deel van de gamers weinig uit. Zij spelen immers voornamelijk games als Call of Duty, Apex Legends, Fortnite en Fifa. Games die gewoon vanaf release op alle platformen verschijnen.

Toch is het voor Xbox belangrijk om ‘exclusieve’ titels te hebben. Bijvoorbeeld om de Game Pass van verse en gevarieerde content te voorzien en de hardcore gamer aan je merk te (blijven) verbinden. Daar is voor Xbox nog een slag te maken en het lijkt er op dat het jaar 2020 hierin het keerpunt gaat worden. Wat is er al bekend?

Maart 2020

 • Ori and the Will of the Wisps (11 maart)
 • Bleeding Edge (24 maart)

De eerste titels van de Xbox Game Studios verschijnen in maart 2020. Op 11 maart brengt Moon Studios ons Ori and the Will of the Wisps. De opvolger van de zeer succesvolle Ori and the Blind Forest.

Nog geen twee weken later, op 24 maart, is het Ninja Theory die met Bleeding Edge haar nieuwe titel multiplatform launcht. Deze multiplayer combat game kent vanaf release een twaalftal characters om mee te spelen, verdeeld over drie classes. De game heeft het nodige weg van Overwatch, zowel qua gameplay als visuele stijl.

April 2020

 • Grounded (TBA)
 • Minecraft Dungeons (TBA)
 • Gears Tactics (28 April en TBA)

De Xbox-lente komt inmiddels tot bloei. Twee mooie titels zijn reeds verschenen en ook in april staat het nodige voor je klaar.

Laten we beginnen met een titel waarvan de exacte releasedatum nog niet bekend is. Grounded, van Obsidian Entertainment, komt in de lente van 2020 in preview. Van Obsidian weten we inmiddels dat zij aan een grote titel werken en plannen hebben voor een DLC van de succesvolle The Outer Worlds. Er is echter een klein team binnen Obsidian dat ook werkt aan een nieuwe survival game, bekend onder de titel Grounded. Het is de bedoeling dat de game zich door gaat ontwikkelen in de previewfase, met input vanuit de community.

Een tweede titel die in april eveneens multiplatform uit moet gaan komen is Mojang’s Minecraft Dungeons. Ook hiervan weten we de exacte releasedatum nog niet. Over deze isometrische action-RPG game zelf is wel al het nodige bekend, dankzij de vele trailers en demo’s die verschenen zijn.

De maand april sluiten we af met een nieuwe Gears. Sinds de E3 van 2018 weten we dat er aan drie Gears titels tegelijk gewerkt zou worden. Gears 5 en Gears POP! zijn inmiddels al uitgebracht. Gears Tactics, een klassieke, turn-based squad game, zal verschijnen op 28 april 2020 voor Windows 10 en Steam. Aanvankelijk leek het er op dat deze game alleen op pc uitgegeven zou worden, maar Rod Fergusson heeft laten weten dat de game ook naar de Xbox komt! Voor de Xbox komt de game dus iets later uit. De exacte releasedatum moet nog bekend gemaakt worden.

Mei 2020

 • Wasteland 3 (19 mei)

In de maand mei mogen we van InXile op 19 mei de game Wasteland 3 verwachten. De game is een vervolg van Wasteland 2 dat in september 2014 is uitgegeven. Zowel Wasteland 1 als Wasteland 2 zijn te spelen in de Game Pass. Dus wil je goed voorbereid beginnen aan een nieuw avontuur? Check dan vooral komende maanden de voorgangs nog even!

Juni/Juli 2020

 • Tell Me Why (zomer 2020)

In de zomer van 2020 zal Tell Me Why verschijnen. Een game die door DONTNOD Entertainment exclusief ontwikkeld wordt voor de Xbox. Deze ontwikkelaars zijn onder andere bekend door de Life is Strange-franchise. De exacte releasedatum is nog niet gegeven, maar het zal mij niet verbazen als we tijdens de E3 2020 horen dat enkele dagen/weken later te spelen zal zijn.

November/december 2020

 • HALO: Infinite

Met de launch van de nieuwe Xbox Series X, mogen we ook een nieuwe HALO van 343 Industries verwachten. Het gerucht gaat dat zowel de game als de nieuwe Xbox in de eerste week van november zullen verschijnen, maar dat is nog niet zeker. Vermoedelijk zullen we de exacte releasedatum tijdens de E3 2020 te horen krijgen.

Games met releasewindow ‘2020’

Van een achttal games is dus een vrij duidelijke releasewindow bekend. Maar dit zijn nog niet alle titels uit het Xbox-portfolio. Er zijn nog behoorlijk wat titels waarvan bekend is dat zij in 2020 uitgegeven zullen worden. Aangezien we afgelopen XO19 behoorlijk wat releasedata voor het voorjaar van 2020 gekregen hebben. Vermoed ik dat tijdens de E3 van 2020 (juni), of tijdens een Inside Xbox in het voorjaar, de volgende games een releasedatum krijgen in het najaar van 2020.

 • Crossfire X (2020)
 • Microsoft Flight Simulator (2020)
 • Psychonauts 2 (2020)
 • Battletoads (2020)
 • Cuphead: The Delicious Last Course (2020)
 • Everwild (2020, mogelijk 2021)
 • Senua’s Sage: Hellblade 2 (2020, mogelijk 2021)

Ook zijn er nog studios uit de Xbox Game Studios waarvan bekend is dat zij aan één of meerdere titels werken, maar waarbij vooralsnog onduidelijk is welke dat zijn. Voorbeelden hiervan zijn Turn 10, die ongetwijfeld aan een nieuwe Forza werken. Van de gloednieuwe AAAA-studio The Initiative is bekend gemaakt dat zij in 2020 uit de doeken zullen doen waar zijn aan werken. En dan is er natuurlijk het hardnekkige gerucht dat de jongens en meiden van Playground Games werken aan een nieuwe RPG. Van Ninja Theory is bekend dat zij naast Bleeding Edge en Hellblade 2, tevens werken aan een nieuwe titel in het kader van het Project Insight. Verder ligt het in lijn der verwachting dat Rare opnieuw met een enorme Anniversary-update voor Sea of Thieves zal komen.

Naast al deze AA/AAA-titels staan er ook nog enkele tientallen titels op de plank uit de ID@XBOX koker. Games als 12 minutes, Kartrider: Drift, enzovoorts! Mocht dat nog niet genoeg zijn? Tientallen 3th party games zullen tevens nog toegevoegd gaan worden aan de Xbox game Pass, waaronder 10 Final Fantasy titels, alle Kingdom Hearts titels, de Yakuza franchise en nog veel meer.

Kortom, 14 titels uit de Xbox Game Studios, een titel exclusief voor Xbox ontwikkeld door DONTNOD entertainment, tientallen ID@XBOX titels en een heel scala aan 3th party games die aan de Game Pass toegevoegd gaan worden. Het belooft een mooi jaar te worden. Dus, mocht je in de gelegenheid zijn een sabbatical van een jaar te nemen? Dan is 2020 het jaar om dat te gaan doen.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties