Het is weer ome Phil tijd. Heerlijk luisteren naar de man met de hand in de zak. Onze eigen Phil Spencer, de grote baas van Xbox.

verge-2015-07-21_14-59-02.0[1]Het is bijna lente en dus komt Xbox met zijn Spring Showcase event en mogen alle mensen die belangrijk zijn hun eigen ‘keynote’ laten horen. Phil liet iets opmerkelijks weten tijdens zijn keynote. De toekomst van de console en met name op het gebied van hardware ontwikkelingen. Hij liet kort iets horen over het vernieuwen van de hardware voor consoles vergelijkbaar met de manier waarop dit bij pc’s gebeurt. Tijdens zijn speech zei hij dat hij een Xbox One in de toekomst voor zich ziet die in plaats van een totaal nieuwe console alleen een upgrade had ondergaan. Hij ging hier op in omdat er wat onrust is onder de console bezitters wat betreft het uitbrengen van meer en meer exclusieve console titels richting de pc en de ondergeschikte rol die consoles hierdoor misschien wel gaan krijgen. Zijn uitspraak:

“Jullie gaan het nog meemaken, eenzelfde generatie consoles die vernieuwingen in de hardware zal gaan krijgen. Consoles zitten vast aan de hardware en software platforms waarmee ze aan het begin van die generatie mee uitgerust zijn. Dan kan je het zo’n zeven jaar redden met deze generatie terwijl andere systemen verder ontwikkelen, sneller en beter worden. Dan is het wachten voor de volgende stap. Als we kijken naar de consoles, dan geloof ik dat we meer ontwikkelingen op hardware gebied gaan zien binnen zijn levensduur waarbij je dezelfde games zowel backward als forward compatible kan blijven gebruiken. Dit omdat we de Universele Windows Applicatie op een Universeel Windows Platform hebben draaien. Dit maakt dat we de focus meer en meer op hardware vernieuwingen kunnen leggen zonder de games die op dat platform draaien onbruikbaar te maken”.

“We kunnen dan effectief een betere prestatie leveren maar we kunnen ook nog steeds terugschakelen en de oude Doom of Quake games die ik altijd gespeeld heb draaien maar daarnaast ook geweldige 4K games spelen. Hardware vernieuwingen gaan door terwijl de software vernieuwingen daar voordeel uit kunnen halen zonder dat ik een nieuwe generatie moet gaan kopen en daardoor alles kwijt raak wat ik eerder gespeeld heb.”

Verder wilde Phil hier weinig over kwijt. Tijdens een interview met Polygon wilde hij de prangende vragen over deze opmerkingen nog wel even beantwoorden:

“We kijken naar al die andere systemen zoals mobiel, tablet en pc en zien dat zij een doorgaande evolutie cyclus hebben op hardware gebied terwijl het bij de console vaak meer draait om het goedkoper en kleiner maken. Dat is beide belangrijk maar het zorgt er niet voor dat games beter te spelen zijn. Als we naar de evolutie van de pc kijken, zou ik niet weten waarom dit bij een console anders zou moeten zijn. Sony doet dit bijvoorbeeld met zijn VR en door het toevoegen van VR mogelijkheden aan de PS4. Dat doen ze door er een extra box bij te plaatsen. Dat bedoel ik niet negatief maar het is geen vernieuwing in de kern van de console.

Voor consoles is dat op dit moment belangrijker dan ooit omdat er zoveel andere platforms in beeld zijn. Het was vroeger zo dat als je een console kocht, je een stuk vooruitliep op het gebied van prijs/prestatie verhoudingen in vergelijking met de pc. Nu zijn pc’s een stuk goedkoper en krijgen onze telefoons ook meer mogelijkheden. De console kan niet achter blijven en zal iets moeten doen om zijn unieke positie te handhaven. Ik ga nu niet onze weg wat betreft de hardware ontwikkelingen aankondigen maar ik wil wel zeggen dat we trouw blijven aan onze consoles. Maar we moeten blijven vernieuwen, dat is helder voor mij.”

Nu kunnen we dus gaan speculeren. Gaan we gewoon een 2.0 versie krijgen van de Xbox One? Kan je je huidige Xbox One laten upgraden? Of wordt de volgende generatie zo gebouwd dat je er zelf nieuwe elementen in kan toevoegen of hardware kan vernieuwen. Het klinkt allemaal veelbelovend maar hoe we dit in de praktijk moeten gaan zien, dat is nog de vraag.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties