Waarom je Gears POP! niet in Nederland kunt gaan spelen

Op 22 augustus zou Gears POP! launchen op je mobiele device. Om 00:01 uur zit je met je smarthphone in de hand klaar om in de Apple App Store, Google Play Store of Microsoft Store de game van je favoriete franchise te downloaden. Maar na 100 x refreshen is de game nog steeds niet te vinden! Wat is er in vredesnaam aan de hand?

Behalve hier en daar wat technische problemen wordt op de 22e overal ter wereld al lekker in PvP of PvE met Gears POP! gespeeld. Met je favoriete Gears karakters in Funko-stijl battles aangaan met mensen overal ter wereld. Of samen in co-op een horde locusts clearen. En dat alles in korte spelletjes van drie tot vijf minuten. Ideaal voor tussendoor, onderweg of even op de bank.

Parallel aan al het plezier, neemt bij een kleine groep de onrust toe op social media: ‘I can’t find the game in the Apple Store’, ‘isn’t Gears POP! available in the Netherlands?’, etcetera. Afgelopen vierentwintig uur heb ik enkele tientallen reacties voorbij zien komen van Nederlanders, gericht aan diverse sociale media accounts die gerelateerd zijn aan Gears POP! Maar een reactie bleef uit. Wat niet uitbleef is dat er ongemerkt vanmiddag iets aan de website van Gears POP! werd toegevoegd, namelijk het volgende:

Frequently Asked Questions:

Als je Gears POP! niet in de app store kunt vinden dan heeft dat waarschijnlijk met restricties in je regio te maken. In sommige regio’s/landen is het niet toegestaan om in-game items (zoals loot boxes) aan te bieden.

Loot boxes in Gears POP!

Al sinds de aankondiging tijdens de E3 2018 was ik me aan het verheugen op deze mobiele game. Maar helaas. Het ziet er naar uit dat Gears POP! niet in Nederland te downloaden zal zijn. Waarom? De vraag wordt niet direct beantwoord, dus ik kan er alleen maar naar gissen.

Gears POP! heeft een ESRB rating van 10+. Dit betekent dus dat het spel geschikt is voor kinderen vanaf 10 jaar. In het spel zitten echter ook loot boxes. Landen als Nederland en België zien loot boxes als kansspelen. Met andere woorden, digitaal gokken. Om een kansspel aan te bieden, moet je in Nederland een vergunning hebben en moet je bovendien 18+ zijn om het te spelen. Door de Nederlandse wet- en regelgeving wil men dus voorkomen dat kinderen van 10 jaar al hun eerste neurale-zaadjes planten voor een professionele carrière als gokker. Je hebt er afgelopen tijd herhaaldelijk over kunnen lezen op XBNL.

Wat voor loot boxes zitten er dan in Gears POP!

Via een omweg heb ik het spel kunnen spelen. Uiteraard puur vanuit journalistieke interesse *kuch*. Gears POP! is een free-to-play game en om de ontwikkelkosten terug te verdienen kun je in-game aankopen doen. Het verdienmodel.

In Gears POP! kun je door de game te spelen Crystals, Coins en Gears Packs verdienen. Inmiddels heb ik een uur of drie gespeeld en was de opbrengst minimaal. Persoonlijk maakt mij dat niet zo veel uit, maar desondanks voelde ik wel de neiging dingen te gaan kopen. Want met Coins en Crystals kun je bijvoorbeeld Gears Packs of bundels aanschaffen. In deze bundels zitten personages en items die een verrijking vormen voor het spel. Zowel in spelvariatie en strategische mogelijkheden.

Hier wringt echter ook de spreekwoordelijke schoen, want ik heb geen idee wat voor moois er uit het pakketje komt. Misschien wel Cole of Marcus. Maar misschien wel een paar kansloze Wretches.

Juist hier doet de wringende schoen nog een beetje extra zeer. Mijn aankopen kan ik namelijk toevoegen aan één van mijn Squads. Hoe beter mijn Squad, des te meer kans ik maak tijdens een battle. Achter het aanschaffen van de loot boxes in Gears POP! schuilt dus tevens een mechanisme dat pay-to-win in zich draagt. Omdat er echter sprake is van matchmaking en ik dus tegen een vergelijkbare tegenstander in de battle arena geplaatst wordt, gaat dit niet helemaal op. Het is dus meer een ‘pay-to-make-faster-progress’-principe. Is dat een term? Bij deze.

Concluderend

Hoewel er op het moment van het schrijven van dit artikel geen concreet antwoord is op de vraag waarom Gears POP! niet in Nederland te spelen is, lijkt het er op (op basis van de toegevoegde FAQ) dat dit te maken heeft met de loot boxes in de game. Of Gears POP! in de toekomst te spelen gaat zijn in Nederland durf ik niet te zeggen. Wanneer het gaat om games waarbij loot boxes een integraal onderdeel uitmaken van het verdienmodel, vermoed ik dat uitgevers voorlopig eieren voor hun geld kiezen en landen als Nederland en België zullen mijden. Of dit verdienmodel onder de huidige condities nog lang stand zal houden, betwijfel ik. Mede gezien recente en toekomstige acties uit de gamesindustrie aangaande deze kwestie.

Voor nu is het helaas niet anders. Mocht je toch Gears POP! willen spelen? Met de juiste zoektermen op Google en het aanmaken van een buitenlands account, kom je al een heel eind. De vraag is echter. Wil je dat? Mijn Gears hart huilt. En het is dit keer niet van geluk.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments