LET OP: Gore plaatjes incoming…

Zo nu en dan komen er van die experimentele games uit op de pc, die zich vervolgens verder ontwikkelen tot volwaardige standalone uitgaves. Ze kunnen ook nog eens geport worden naar de consoles. Een voorbeeld hiervan is Chivalry: Medieval Warfare. De game is nu als pre-order beschikbaar voor de Xbox One en ik zal je vijf redenen geven waarom je dit spel moet gaan spelen.

Voordat we beginnen, even wat context van Chivalry: Medieval Warfare. Torn Banner Studios is ooit met met de game op de pc begonnen en je kon je toentertijd aanmelden voor de beta. Dat hebben mijn beste maat Pim en ik toen gedaan. Tot onze verrassing hadden we ongeveer vijf keer per uur de slappe lach door de game. Daarna werd het gelukkig een standalone game die we vervolgens ook kochten.

Een standaard potje in Chivalry bestaat uit twee teams, Agatha Knights (blauw) en The Mason Order (rood). Je hebt meerdere modi zoals Deathmatch, Team Deathmatch, maar ook Objectives. Dat laatste is erg leuk en frustrerend, want het hangt van je team af of je wint of niet. Voorbeeld van een objective: Als Mason Order moet je een heel dorp afslachten (yup, de onschuldige dorpelingen) en als Agatha Knights moet je het dorp verdedigen. Als het slachten is gelukt, dan moet je als Mason Order verder het kasteel bestormen. Alvorens je dat kan doen, moet je met een ram tegen een deur beuken en dat gaat niet heel makkelijk, want de Agatha Knights blijven aanvallen van alle kanten. Je kan ook zomaar hete olie over je heen krijgen. Maar terwijl je dit leest, denk je misschien ‘ok, luguber spel, maar waar krijg je dan de slappe lach van?’. Nou… dat komt door een combinatie van de volgende redenen.

chivalry1

1. Het gevoel van ownen

Voordat je kan ‘ownen’ (heel goed zijn), moet je eerst leren hoe je met je wapen om moet gaan en dat neemt wel even wat tijd in beslag. Er zijn vier klassen, de Archer (boogschutter), Man-at-arms (krijgsman), Vanguard en Knight. Elke klasse heeft eigen wapens waardoor je meerdere combinaties hebt. Lange speren, zwaard en schild, een tweehandig zwaard (ridder), een bijl (vanguard), pijl en boog (boogschutter… joh!?), noem maar op. Elk wapen heeft zijn eigen aanvalssnelheid. Zo is de bijl nogal traag en zwaard en schild juist snel.

Je kan ook blocken, maar dat kan je enkel tijdelijk doen, dus je drukt op de ‘block-knop’ en je ventje maakt een block-gebaar voor een seconde en dan ben je weer kwetsbaar. Je hebt ook ‘stamina’ oftewel uithoudingsvermogen, dus je kan niet achter elkaar blijven slaan of blocken en dat maakt het juist allemaal zo’n uitdaging. Als je alles eenmaal onder de knie hebt, dan is het glorieus. Al helemaal als een vriend van je het ook onder de knie heeft. Zo kan het voorkomen dat je maat roept: ‘Bukken!’ en dat hij met zijn tweehandige zwaard over je heen de tegenstander voor je neus onthoofdt (als je deze zin leest zonder de context van Chivalry, klinkt het best… raar).

Het is ook voorgekomen dat vier man op je af komt lopen en je door middel van een juiste block en goed gepositioneerde zwaardslag er twee tegelijk onthoofdt en de rest ook nog afmaakt. Dan voel je je als Rambo, als William Wallace uit Braveheart, als Neo die niet te stoppen is door agents of Uma Thurman uit Kill Bill.

chivalry4

2. Je kan schoppen

Ik weet niet wat het is, maar als je kan schoppen in games dan heb je bij mij alweer een punt gescoord. In Chivalry is schoppen zelfs onderdeel van de gameplay en geen nutteloze toevoeging, want door te schoppen haal je de tegenstander uit balans als hij/zij aan het blocken is. Natuurlijk hoef je niet altijd functioneel te schoppen, maar gewoon Bruce Lee nadoen die de beste flying kick van zijn leven wil maken. Het is hilarisch en je krijgt echt de slappe lach als je iemand van een muur af kan schoppen zodat hij/zij van de muur aflazert.

3. Schreeuwen/Lachen

Als je in games kan taunten/lachen/schreeuwen/overwinningsdansje kan doen, dan is dat niet iets wat me erg interesseert. In Chivalry is het echter geniaal! Op het moment dat jij gaat aanvallen met een zwaard boven je hoofd, is het zo heerlijk om op de ‘schreeuw-knop’ te rammen. Dan ga je echt als een bezeten soldaat op je tegenstander af. Ook het lachen is zo fijn! Mocht je in een duel zijn met je tegenstander en hij mist constant omdat jij gewoon te goed bent (pfff, ik heb dit zoooooo vaak, hehe), dan kan je op de ‘lach-knop’ drukken om hem/haar nog eens flink te vernederen. De voice acting (lachen en schreeuwen) past echt heel goed bij de game. Je kan ook nog andere dingen schreeuwen als ‘Kill them! Kill them allll!!’ of random grappen.

4. Skill based

Chivalry: Medieval Warfare is aan het begin behoorlijk pittig en je wordt constant afgeslacht. Advies, blijf proberen! Het is best een opgave om het vechten onder de knie te krijgen. Het mooie is wel dat je gewoon wapens kunt ontgrendelen, maar geen 1001 perks of weet ik veel wat. Het komt wel echt aan op skills en niet zozeer hoe lang je speelt of welk level je bent. Misschien aan het begin wat pittig omdat je de beste wapens nog niet hebt, maar die heb je gelukkig vrij rap ontgrendeld. Je kunt je echt specialiseren in één wapen door het vaak te gebruiken en dus de snelheid onder controle te krijgen, waardoor je beter kunt timen.

Omdat het op skills aankomt, zal je dus ook vaak genoeg een duel hebben met iemand en niet in één keer verrast worden door één of andere special skill (word ik zo gek van bij andere games). Het is gewoon zwaardvechten en degene die het snelste reageert en raak kan slaan, wint. Zo simpel is het. Ik heb meerdere malen in vijandelijk gebied gestaan met vijf man om mij heen en ik was fel aan het vechten met één persoon. De rest stond stil en keek hoe wij vechten, puur uit respect voor gevecht. Ze schreeuwden en moedigden hun medestander aan. Uiteindelijk verloor ik wel, maar het gevecht was zo vet, zo intens, dat zie je niet zo vaak meer in games.

chivalry3

5. Team Objective/Arena zijn awesome!

En dan nu, Team Objective en Arena. Ze zorgen allebei voor veel lol. Zoals ik aangaf is het slachten van een dorpje als The Mason Order vrij hilarisch en daarna moet je de poorten open beuken met een ram. Als je langs de poort bent, moet je de koning doden en die wordt verdedigd door je tegenstanders. Dit gebeurt in een prachtige kathedraal. Het is vrij moeilijk om de koning te bereiken, maar het blijven proberen is gewoon leuk. Het is mij gelukt om in de laatste drie seconden de koning met een crossbow in zijn hoofd te schieten. Pim kon het niet geloven (het bewijst stond op het scherm) en ik had uiteraard een paar biertjes verdiend door de bazenactie. Gelukstreffer!

Dan heb je nog Arena, de mode die je speelt als je een LAN party hebt. Het is echt hilarisch! De arena zit vol met gespijkerde palen en vuurspuwers en heeft in het midden zo’n vechtplateau. Je kan dit met twee teams doen, maar een deathmatch is eigenlijk nog leuker. Om je heen slaan en mensen op die palen schoppen, het is fantastisch! Ook het plateau in het midden wordt dan door spelers omgetoverd tot een soort King of the Hill platform. Er staat publiek in de Arena en die juicht ook gewoon mee, echt vet!

chivalry5

Voor 20 euro heb je veel lol

Je kan de game in de Xbox Store halen voor 20 euro en als een paar vrienden in zijn voor een potje, raad ik dit spel zeker aan. In je eentje is er niet veel aan (behalve even trainen om beter te worden), dus het is echt wel een game die je met vrienden speelt omdat het allemaal zo hilarisch kan lopen. Let dus op, aan het begin is het pittig, maar als je het onder de knie hebt, is het echt heel leuk!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties