Onderaan dit bericht kun je deelnemen aan een poll. Deze poll komt voort uit een social media post die ik voorbij zag komen. Want, afgelopen week bracht Mike Ybarra een interessant topic in.

De voormalig president van Blizzard Entertainment laat in een tweet weten dat hij er wel iets voor voelt om een game een fooi te kunnen geven. In zijn tweet legt hij uit dat er games zijn die voor hem zo speciaal zijn dan hij bereid is om 10 of 20 euro als fooi te geven. Hij noemt als voorbeelden onder andere Elden Ring, Horizon Zero Dawn en Red Dead Redemption 2. Toppers van een games waar ik persoonlijk ook prima 80 of 90 euro voor zou neerleggen. Maar of ik dat ook zou doen als fooi?

Ik vind de stelling van Ybarra interessant, maar ik zou er geen voorstander van zijn. Ten eerste vind ik dat games al duur genoeg zijn. Voor 95% van de games die ik speel, zie ik hier geen meerwaarde in, en eerlijk gezegd ga ik ervan uit dat de uitgever al voldoende winstmarge heeft meegerekend in de prijs die ze voor de game vragen.

Er zijn ook andere overwegingen waardoor ik niet zo enthousiast ben over het voorstel van Ybarra. Zo zie ik een risico dat het vak van ontwikkelaar nog meer uitgehold wordt en qua salaris omlaag gaat, met contractueel ingeregeld dat extra salaris verdiend kan worden middels een fooi. Zoals de 18-jarige ober op het terras, die een zonnige zomer goed kan verdienen, maar wel van heel veel factoren afhankelijk is. Een mager salaris als ontwikkelaar compenseren met een fooi lijkt me dus een volstrekt onwenselijke situatie, mede omdat je als ontwikkelaar het niet volledig in de hand hebt hoe de game in de markt wordt gezet en op welk moment deze uitgebracht wordt.

En dan is er nog de pessimistische kant in mij die zegt dat die fooi helemaal niet naar de ontwikkelaars zal gaan, maar vooral naar de Mike Ybarra’s zelf in deze industrie: de top 1% in de industrie die al tonnen verdienen. Kortom, hoe langer ik er over nadenk, hoe dommer ik -met respect- het voorstel van Ybarra vind. Volgens mij is de beste blijk van waardering die wij als gamers aan ontwikkelaars terug kunnen geven: enthousiasme! Praten over games, screenshots delen op socials, vrienden overtuigen dat ene spel ook te halen. Nu ik het er toch over heb, heb je Sea of Thieves al in huis gehaald? En probeer Elden Ring eens een keertje, de game is nu in de aanbieding!

Anywho, wat vinden jullie van het voorstel van Ybarra?

Zou je het waarderen als games na het uitspelen de mogelijkheid bieden om de ontwikkelaars van de game vrijwillig een fooi te geven als blijk van waardering?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...
Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Matthew
Redacteur
1 maand geleden

Ik ben een hollander. Ik doe niet aan fooien geven 😂. Maar even serious ik gift nog liever een game aan iemand als ik zogenoemde “devs” wil steunen. Maar gezien het geld doorgaans in de zakken wordt gestopt van de topmannen is het hele idee om een fooi te geven absurd. Dat past meer in het Amerikaanse tipping culture dan in een groot deel van Europa. Men moet gewoon focussen op goed werk afleveren en daar moet men beloond voor worden. Nu is het echter vaak zo dat ook al leveren devs goed werk er alsnog ontslagrondes plaatsvinden helaas.