De Lizard Squad staat hoog op de radar van de FBI. Het lijkt er op dat zij wel eens ten onder zouden kunnen gaan aan hun eigen drang naar aandacht.

Het is bekend geworden dat de FBI een onderzoek zijn gestart naar de aanvallen van de Lizard Squad. Zowel de FBI als de agent die deze zaak onderzoekt willen geen commentaar geven op dit bericht.

In beeld

Één van de leden onder de naam ‘ryanc’ heeft in een interview op SKY NEWS (zie video) vertelt over de aanval en heeft in dit gesprek meer laten horen over de methodiek en de motivatie. In de video laat de gemeende aanvaller zich merkwaardig genoeg zien. Vanuit deze beelden is dan ook de identiteit van ‘ryanc’ bekend geworden. We hebben ogenschijnlijk hier te maken een 17-jarige inwoner uit Finland bekend als Julius Kivimäki. De vriendenlijst op zijn Facebook pagina laat ook een naam zien welke wij eerder als alias hebben gehoord in een BBC interview (hier te lezen), namelijk ‘Vinnie Omari’ welke volgens het interview een alias is van een andere lizard. Teveel toevalligheden?

Het lijkt van niet. Deze Vinnie Omari, een 22 jarige Londenaar, die ook bekend is van de Null Consolidated groep, had namelijk op 27 december op Sky News een interview gegeven waarin hij als “computer security analyst” op trad en onder andere over de rivaliteit tussen hacker groepen sprak. Dezelfde stem is ook te horen op Vinnie’s YouTube kanaal waar hij spreekt over het hackforums[dot]net forum. Een forum van wannabe hackers die vooral bezig zijn elkaar te imponeren. In een lijntje van 26 december op dit forum laat username ‘vinnie’ dan ook weten dat hij vouchers heeft gekregen van MegaUpload en vraagt of dit forum het toelaat dat hij deze daar verkoopt. Het lijkt allemaal met elkaar verbonden.

Vinnie Omari
Vinnie Omari

Beide personen lijken zich niet echt druk te maken over de dreiging van het opgepakt worden. Zoals ‘vinnie’ in het BBC interview al liet horen: “If I get caught, then I get caught”. Julius beroept zich op de International Covenant on Civil and Political Rights en denkt vanuit dit (niet bindende) covenant bescherming te krijgen. Het lijkt een beladen kwestie wat betreft het voor het gerecht brengen van deze heren en of dit kan en gaat lukken is niet zeker. Maar de kans is zeker aanwezig dat de Finse autoriteiten zelf actie gaan ondernemen om deze Julius Kivimäki voor een rechter te krijgen. Waarschijnlijk is het een kwestie van tijd en zullen de jongens zeker ter verantwoording geroepen gaan worden.

Julius Kivimäki
Julius Kivimäki

Julius Kivimäki en Vinnie Omari hebben ondertussen beide bevestigt dat zij inderdaad de personen zijn die met Sky News hebben gesproken en Omari heeft aan The Sun toegegeven dat hij mede verantwoordelijk is voor de aanval. Kivimäki geeft in dit interview aan dat de motivatie voor de aanval lag in het tentoonstellen van de slechte beveiliging van deze grote bedrijven. Een tweede en een in mijn ogen meer voor de hand liggende reden was, zoals je vaker bij deze ‘hacker’ groepen ziet, dat ze het gewoon voor de lol deden. Het lijkt er op dat Julius dezelfde persoon is als de 16-jarige jongen die in Finland in 2013 is gearresteerd op verdenking van het opzetten van een botnet op meer dan 60.000 gehackte computers. Tevens wordt hij verdacht van het in het bezit zijn van meer dan 3000 gestolen credit cards. Dit alles was het resultaat van een actie door zowel de politie van Helsinki als de FBI.

Voor mij is dit een teken dat deze mannen echt geen idee hebben wat ze te wachten staat als ze daadwerkelijk voor een rechter komen en veroordeeld worden. Zeker als je in het BBC interview hem ook nog eens hoort vertellen dat het 10 jarige broertje van ‘Omari’ zelf bij hem kwam klagen dat hij geen Minecraft meer kon spelen. Mannen met teveel vrije tijd en slecht empathisch vermogen. We kunnen nu dan ook wel vast stellen dat dit geen groep hoog gekwalificeerde hackers is.
Al met al.. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de reptielen hun tijd achter glas mogen gaan doorbrengen. En dat alles voor een weekje beroemd zijn.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties