Het is nu al een aardig tijdje goed stil rondom Bethesda Game Studios. De uitgever Bethesda Softworks heeft na Skyrim nog verschillende games uitgebracht, maar de ontwikkelaar van onder andere Oblivion, Fallout 3 en Skyrim heeft de laatste tijd niets van zich laten horen. Daar gaat echter, als het goed is, binnenkort verandering in komen. Bethesda kondigde deze week namelijk aan met een eigen E3 persconferentie te komen en dat is iets wat het bedrijf nog nooit heeft gedaan. Normaal gesproken kondigen ze een game gewoon via het internet aan of tijdens een wat kleinere show zoals een Videogame Awards. Dat Bethesda nu met een eigen show komt, betekent simpelweg gewoon dat er grootse plannen zijn.

Fallout 4?

Het is alweer meer dan zes jaar geleden dat Fallout 3 uitkwam en stel, Fallout 4 wordt aangekondigd tijdens de E3 met bijvoorbeeld een oktober releasedatum, dan is het gewoon zeven jaar geleden. Uiteraard kwam Obsidian ook met een Fallout game, genaamd Fallout: New Vegas, wat een prima game was. Persoonlijk draag ik echter Fallout 3 een warmer hart toe. Ik verwacht dan ook dat Bethesda Game Studios met een nieuwe Fallout komt en niet met Obsidian. Bethesda Game Studios meldde dan ook een paar maanden na de release van Skyrim, dat het tijd was voor hun volgende project, hun volgende avontuur.

Op dit moment weten we nog niet met wat voor games Bethesda Softworks gaat komen, afgezien van Dishonored 2 en een nieuwe Doom game. Daarnaast werd vorig jaar Battlecry aangekondigd, maar geen van deze games wordt ontwikkeld door Bethesda Game Studios. Een eigen persconferentie is de perfecte plaats om eindelijk de nieuwe Fallout aan te kondigen. Het zal een grote impact maken, want bekijk alleen de reacties op de Fallout 4 speculatie videos op Youtube en je zult zien hoe intens mensen uitkijken naar een nieuwe Fallout game. Bekijk hieronder een stukje van een interview met Bethesda’s Todd Howard die kort uitlegt waarom we nog geen aankondiging gehad hebben.

Eigenlijk heel begrijpelijk dus. Genoeg games worden tegenwoordig aangekondigd, we krijgen dan een nietszeggende CG trailer voorgeschoteld, en dan hebben we een half jaar later nog steeds niets gezien van de game zelf. Bethesda lijkt dit echter te willen voorkomen en ,net zoals met Skyrim, met een heuse gameplay demonstratie op de proppen te willen komen. Uiteraard is dit alles pure speculatie.

Documenten

Naast alle leugens en geruchten waar fans mee hebben gekampt door de jaren heen, was er gelukkig ook goed nieuws. In 2013 wist de website Kotaku casting een aantal documenten te bemachtigen. Het ging om een project met de codenaam: Institute. De redacteur die het artikel schreef, wist te bevestigen dat de documenten, waarin scripts, character beschrijvingen en andere details stonden, legitiem waren. Nergens werd Fallout genoemd in de documenten, maar er stonden talloze verwijzingen in naar Fallout’s setting en locaties. Daarnaast werkte de casting director uit deze documenten ook aan andere Bethesda games zoals Dishonored en Skyrim.

Check hieronder de documenten die Kotaku wist te bemachtigen, maar lees op eigen risico, want het kan dat het hier om de intro van de nieuwe Fallout gaat.

Fallout Fallout2

Cross-gen?

We zitten nu in 2015 en eigenlijk vind ik zelf dat het maar een keer afgelopen moet zijn met cross-gen games. Het is heel erg spijtig voor de mensen die nog steeds niet over zijn gestapt naar de nieuwe consoles, maar wellicht wordt dat nu eens tijd. We hebben nu met veel krachtigere hardware te maken en zeker voor een grote open-world RPG moet zulke hardware ten volste gebruikt kunnen worden en dan mogen de oude consoles dit gewoonweg niet tegenhouden.

Dus hoe groot is de kans dat Bethesda Game Studios ook met een Xbox 360 versie op de proppen gaat komen van hun nieuwe game? Gelukkig vrij klein. In een interview liet Todd Howard een tijdje terug weten zeer blij te zijn met de mogelijkheden van krachtige PC’s, het extra geheugen en kracht van de nieuwe generatie van consoles. Daarnaast zei de beste man tijden de D.I.C.E Summit in 2012:

”if install base really mattered, we’d all make board games, because there are a lot of tables.”

Wat Howard hiermee precies bedoelt kun je in de onderstaande video zien:

 

Gamebryo/Creation Engine of nieuwe?

De Gamebryo/Creation Engine is nu al een aardig tijdje in gebruik geweest. Morrowind, Oblivion, Fallout 3, Fallout: New Vegas en zelfs Rockstar’s Bully maakte er gebruik van in de Xbox 360, Wii en PC versie. Maar begint het niet eens tijd te worden voor een gloednieuwe engine? Wellicht de id Tech 6 engine? Toch is de kans heel groot dat Bethesda weer met dezelfde engine komt, aangezien het dus al sinds Morrowind in gebruik is en het nog onder de naam NetImmerse ging. De engine is hun favoriet geworden en lijkt cruciaal te zijn voor hun games.

Gaan we dan weer net zulke slechte animaties zoals in Skyrim zien? Nee, dat hoeft absoluut niet. Dat is niet eens de schuld van de engine, dat ligt puur aan Bethesda zelf, maar vooral ook aan de hardware waar men toen mee moest werken. Daarnaast is de immense MOD support voor de Bethesda Game Studios games ontstaan door deze engine en deze community is gigantisch gegroeid door de jaren. Als de game er straks gewoon prachtig uit ziet met indrukwekkend belichting en nette animaties, mogen we dan klagen?

Release

Het zou natuurlijk geweldig zijn als Bethesda Game Studios nieuwe game nog dit jaar verschijnt. Die kans is aanwezig aangezien Todd Howard een flinke tijd terug, na Skyrim’s release, heeft gezegd dat de tijdsduur tussen de aankondiging van hun nieuwe game en de release  daarvan, zeer kort zou zijn en het zou niet te vergelijken zijn met hun voorgaande games. Helaas hebben we nog altijd niets concreets over de nieuwe game van Bethesda Game Studios, maar wanneer we kijken naar al deze punten, dan lijkt Fallout 4 in juni van dit jaar een feit te worden.

Abonneer
Abonneren op
2 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Bennie Hagenaar
Bennie Hagenaar
9 jaren geleden

Ik kijk erg uit naar een nieuw Fallout avontuur of een soort gelijke game. Het zou ook zomaar kunnen dat er een totaal nieuwe game komt die het beste van beide werelden heeft. Ik ben in ieder geval blij met het idee dat mijn favoriete developer studio met een nieuwe game zal gaan komen.