Hellblade’s Senua inspiratie voor studiebeurs

Wat betekent het om een psychische stoornis te hebben? Voor diegene zelf, voor zijn familie en vrienden, voor de wereld om hem heen?

Het is lastige materie en de game Hellblade: Senua’s Sacrifice probeert daar wat licht op te schijnen. Nu gaat de studio nog een stapje verder. Ninja Theory, de studio achter Hellblade: Senua’s Sacrifice, komt namelijk met een  studiebeurs.

In Hellblade: Senua’s Sacrifice volg je de geplaagde vrouw Senua. Senua heeft verschrikkelijke visioenen en stemmen en daardoor de grip op haar werkelijkheid verloren. Senua lijdt aan een psychose. Ontwikkelaar Ninja Theory geeft de speler met knappe zichtbare en hoorbare effecten de ervaring van hoe het kan zijn om zo verloren te zijn. De hallucinaties die Senua plagen vormen jouw speelwereld. De stemmen die Senua in verwarring brengen en beangstigen doen hetzelfde met de speler.

Senua’s Scholarship

Om het verhaal van de psychotische Senua geloofwaardig neer te kunnen zetten heeft Ninja Theory drie jaar gewerkt met neurowetenschappers en experts op het gebied van mentale gezondheid. Hiervoor heeft de studio contact gelegd met de Cambridgeshire and Petersborough Foundation. Op de Internationale dag van de geestelijke gezondheid (10 oktober jl.) kondigde Ninja Theory een samenwerking aan met deze stichting. Het gaat om een studiebeurs met de naam ‘Senua’s Scholarship’. Deze beurs is erop gericht om de zogenaamde Mental Health Tutors op te leiden. Dit zijn ondersteuners  die mensen met een psychische ziekte kansen en mogelijkheden laten zien om met hun ziekte om te gaan.

Hoe mooi is het dat ze met dit initiatief en het sterke karakter Senua mensen kunnen inspireren en helpen. Met Hellblade heeft Ninja Theory niet alleen onder gamers maar ook in de gezondheidszorg wat losgemaakt. In december wordt gestart met de eerste sollicitaties voor Senuas studiebeurs. Meer informatie over de beurs vind je hier.

Spoiler Alert!

Bij de aankondiging over de beurs heeft Ninja Theory een documentaire op YouTube geplaatst met de naam ‘Senua’s Psychosis’. Deze video was tot nu toe alleen in de game te bekijken. Een blik achter de schermen bij de ontwikkelaar. Het geeft je een indruk van de keuzes die Ninja Theory gemaakt heeft voor Hellblade: Senua’s Sacrifice. Hoe verwerk je een psychose op een begrijpelijke en respectvolle manier in een spel? Mocht je de game nog willen gaan spelen, bekijk dan de video niet!

 

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties