De echte en pure singleplayer game sterft langzaam maar zeker uit. Ook Remedy, met singleplayer-toppers als Alan Wake, Quantum Break en Max Payne, heeft al aangekondigd dat hun volgende project multiplayer-elementen zal hebben.

Een lekker verhaal vertellen waar je als eenzame gamer helemaal in op kunt gaan. Remedy beheerst deze kunst als geen ander. Ondanks dat ze met hun volgende project, P7, ook multiplayer gaan toevoegen, blijven ze wel de nadruk leggen op verhaalvertelling. De traditionele singleplayer kan volgens hen echter niet meer uit. Remedy’s hoofd communicatie, Thomas Puha, legt uit:

De realiteit is dat een traditionele triple A singleplayer-ervaring gewoon te duur is geworden om te maken. Het verwachtingspatroon van gamers met betrekking tot welke features een game heeft, hoe lang hij duurt en hoe goed de productiewaarden zijn, ligt ontzettend hoog. Al die dingen zijn erg duur. Als je kijkt naar de consolemarkt nu en die van 10 jaar geleden, dan is die nog ongeveer even groot. Het komt er dus op neer dat de grootte van het publiek waar je aan verkoopt nog ongeveer even groot is, maar de kosten voor het maken van een game zijn vertienvoudigd. Dat is dus een duidelijk probleem.

Uhmm, wacht even. De consolemarkt even groot als 10 jaar terug? Misschien in Finland alleen wel ja. Daar is het inwonersaantal al 10 jaar redelijk gelijk, maar in de rest van de wereld zeker niet. Dat de kosten van het ontwikkelen gestegen zijn, daar horen we inderdaad wel meer studio’s over klagen.

Een ander punt dat Puha aanstipt is dat ontwikkelaars een singleplayer-game ontwikkelen vanuit een creatief standpunt nogal frustrerend kunnen vinden. Dit omdat ze jaren spenderen aan het maken van een game en spelers daar erg snel doorheen spelen.

Toen we bijvoorbeeld Alan Wake maakten hebben we zoveel tijd gestoken in het maken van de characters, de wereld, de regels die daarbij horen en al het andere. Dan wil je dat spelers daar ook gedurende een langere tijd in verblijven en dat is ontzettend moeilijk in een traditionele singleplayer.

Hoe dan ook, waarschijnlijk zien we (voorlopig?) geen pure singleplayer-games meer van Remedy. Jammer, want ik hoop nog altijd op een deel 2 van Alan Wake. Echt iets concreets over P7 is er verder ook nog niet te melden, maar dat is niet zo vreemd, want de Finnen staan er om bekend dat ze graag de tijd nemen voor het ontwikkelen van hun games. De tijd zal het ons wel leren.

 

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments