Op 8 december 2022 worden de jaarlijkse The Game Awards uitgereikt. Hoe staat Xbox er voor?

Waar Xbox in 2021 de meeste nominaties binnen wist te slepen en de beste beoordelingen ontving, is 2022 een relatief rustig jaar gebleken. Grote titels zoals Starfield en Redfall zijn naar 2023 uitgesteld. Ondanks het matige jaar weet Xbox echter goed te draaien. Maandenlang wist Microsoft de meeste consoles te verkopen en met 29 miljoen Game Pass abonnees is het Xbox subscriptiemodel wereldwijd de meest succesvolle. Dat laatste zien we ook in de nominaties terug, maar daarover zometeen meer. Laten we eerst eens kijken naar de nominaties in de belangrijkste categorie, namelijk die van Game of The Year.

Game Of The Year 2022

De genomineerden voor de felbegeerde Award zijn:

  • A Plague Tale: Requiem (XBNL-review)
  • Elden Ring (XBNL-review)
  • God of War: Ragnarök
  • Horizon Forbidden West
  • Stray
  • Xenoblade Chronicles 3

In het rijtje staan zes toptitels en het gaat dan ook een enorm spannende strijd worden. Het zou fantastisch zijn als de Nederlandse studio die achter Horizon Forbidden West zit er met de GOTY-Award vandoor gaat. Of ze dit ook gaat lukken, is echter maar zeer de vraag. De game is rondom release volledig door het zeer succesvolle Elden Ring ondergesneeuwd geraakt. Ik denk dat Elden Ring de grootste kanshebber is. Er is brede consensus over zowel het succes als de kwaliteit van de game. Reden van twijfel zou kunnen zijn dat de recent gelanceerde God of War: Ragnarök nog vers in het geheugen van de spelers zit. De overige drie games, hoe goed ook, acht ik volstrekt kansloos. Maar goed, ik laat me graag verrassen.

Games uit de Xbox Game Pass

Het voert te ver om alle genomineerden uit alle 31 categorieën hier te gaan bespreken. In onze wekelijkse podcast, zullen we er uitgebreider bij stil kunnen staan. Mocht je toch benieuwd zijn naar een compleet overzicht dan kun je dit hier vinden. Waar ik wel even bij stil wil staan is het succes van de Xbox Game Pass. Inmiddels hoeft er niemand meer overtuigd te worden. Microsoft levert met de Xbox Game Pass kwaliteit en kwantiteit. En dat blijkt ook uit het grote aantal nominaties dat Xbox Game Pass games binnen weten te slepen.

Het aantal nominaties is enorm, met A Plague Tale: Requiem, As Dusk Falls, Immortality en Tunic als diegenen die het meest opvallen, doordat zij in meerdere categorieën genomineerd zijn. Persoonlijk zou ik As Dusk Falls wel een Award gunnen. De wijze van verhaalvertelling is vernieuwend gebleken en het verhaal zelf ijzersterk.

XBNL-Awards

Uiteindelijk zijn The Game Awards natuurlijk leuk en aardig, maar kijkt het gros van de gamers vol verlangen naar de XBNL-awards. In 2021 hebben jullie gestemd op de beste games. In 2022 mag je dat uiteraard opnieuw doen. Wanneer? Ik zou zeggen, houd de website en onze Discord in de gaten!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments