Het is weer december en overal duiken de lijstjes op. Wij doen vrolijk mee met deze nogal burgerlijke gewoonte dus ik kom er ook niet onderuit.

December is een kutmaand. Laat ik daar eerlijk in zijn. Dat ‘verplicht’ gezellig doen, mensen over de vloer hebben, terugblikken, de hele dag “All I want for Christmas” op je radio, zeiken over sneeuw en een witte kerst, het is niet aan deze grumpy old man besteed. De opmerking dat we toch vooral ons niet druk moeten maken als Xbox Live eruit ligt want je hebt toch andere dingen te doen, nodigt mij uit om een wetsvoorstel in te dienen waarin ik pleit voor een actieve geboortebeperking die met terugwerkende kracht nog minstens 50 jaar na de geboorte uitgevoerd mag worden. Als ik wil gamen met Kerst in plaats van het zoveelste stuk Kerstkrans te moeten opvreten en te horen hoe tante Sjaan ooit een arm ezeltje heeft gered in Zuid-Spanje, dan is dat mijn goed recht. Maar daar gaat het allemaal niet over. We hebben het over wat goed was qua games en welke niet. Ja, nou daar heb ik echt zin in, het zoveelste butlijstje maken van dingen die we het afgelopen jaar al lang hebben gezegd.

Maar goed, ik ben een slaaf van deze site en dus heb ik geen keus. Met frisse tegenzin ga ik jullie dus vertellen wat geweldig was dit jaar en wat totaal ruk was en je echt niet moet kopen, wat anderen ook tegen je zeggen. NIET KOPEN!!

De K.U.T. Awards

Laten we negatief beginnen in de categorie Kwalitatief Uitermate Teleurstellend:

Op nummer 3 is geëindigd (tromgeroffel, angstige blikken van ontwikkelaars in verband met dalende verkoopcijfers) Fallout 4. Nee dit is geen ontzettend slechte game, integendeel. Qua verhaal best leuk, open wereld, best grappig, maar not for me. Sorry fans, ik kom er niet in. Heb het een leuk aantal uren gespeeld, besloten om het tijdelijk in te ruilen voor andere games en start er misschien later weer mee. Maar voor nu even niet. Het maken van een gezicht alleen al, pfff, wat een waste of total time. Daarna kan je ineens huizen gaan maken, hallo, ben ik in Sims beland? Minecraft? Lazer op man. Toen ik na een half uur gedachteloos straten aan het ontdoen was van alle zooi die daar al 200 jaar lag en waar de rest van de community van dacht, joh, ik begin er niet aan, laat die lantaarnpaal maar lekker op de weg liggen, ging ineens het licht aan. Wat ben ik aan het doen? Ik vind thuis opruimen al niks, zit ik in mijn vrije tijd een beetje de bende van een na-atoomoorlogse nederzetting op te ruimen. Doe het ff lekker zelf. Nogmaals, het verhaal slorpt me niet op. Hij zoekt zijn zoon. Nou, als mijn dochter pleitte was, had ik echt geen tijd om allerlei bijzaken te gaan doen, Japie van Fallout wel. Raarrrrrrrrr. Dus voor mij niet weggelegd. NIET KOPEN!!

Coloring-Pages-of-Halo-For-Kids[1]Nummmer 2 Halo 5. Hoe vaak moet ik het nog herhalen. Halo 5 is in de war. We maken een SciFi shooter met een best aardig verhaal en wat doen we, we pleuren er fel oranje en blauwe aliens in. Hallo, heeft iemand zitten slapen tijdens de les biologie? Nooit van evolutie gehoord? Het ontwikkelen van organismes zodat ze aangepast zijn aan hun omgeving. Dat is niet fel blauw of groen worden, dan zien ze je!! Ik blijf 343 Industries ervan verdenken dat ze stiekem een afdeling hebben met mensen uit Disneyworld. En dat die mogen inkleuren. “Oh, kijk, wat gaan we die voor kleur doen. Nou, ik denk dat het turquoise van de jurk van Assepoester wel leuk zou staan? Oh ja, zullen we hem dan gewoon die jurk aan doen? Nee, dat mag niet van 343, maar wel blauw. Dolletjes!!”

Waarom denk ik toch altijd, zodra ik gameplay van Halo zie, dat “Letting Go” uit Frozen elk moment gestart kan gaan worden. Dus wederom zo’n game waar ik bij denk, laat maar, ga nog maar even oefenen Pietertje. Wederom NIET KOPEN!!

Dan nu nummero uno oftewel nummer 1. De absoluut totaal uitermate meest waardeloze game van dit jaar is… NBA Live 16 van EA Sports. Echt, als je dacht dat je ging basketballen, nope, het is Dansen met Sterren maar dan met een netje. Het lijkt niet op basketballen. Het is dat je zo’n bal ziet en weet dat een veld met van die netjes aan beide kanten betekent dat we niet overdekt dammen te maken hebben maar, als je even niet oplet, zou je dat zomaar kunnen denken. Kreten als Yahtzee, of Stift, of Full House, komen zomaar spontaan bij het spelen op. Oftewel, je moet jezelf iedere keer weer overtuigen dat het basketbal is. Mocht je deze game overwegen omdat hij in de budget gaat of zelfs gratis is in EA acces of in Gold, dan nog niet doen. Zoals de reclame over internetoplichting zegt, gelijk wegklikken, niet openen, bel uw bank.

De T.O.P. Awards

Goed, genoeg negativiteit, we gaan naar de toppertjes. Ik heb er de kracht weer voor.

De eerste blindlegger vind ik Metal Gear Solid V: The Phantom Pain. Aanrader, blijft leuk, blijft interessant, Quiet is gewoon lekker (het oog wil ook wat) en daar zou ik best, met de real life actrice dan, een beschuitje in de regen mee willen eten. Goed verhaal, goede gameplay, rare twists, intelligente AI, leuk gezelschap van paard of hond (eat your heart out, dogmeat), kortom het is een topgame. De muziek is prettig en brengt je terug naar de jaren 80, de situaties in de game zijn realistisch en reflecteren het politieke klimaat in die tijd en alle misstanden die daarbij horen. Dus ik zeg kopen, voor de Xbox bezitters is dit de laatste Kojima game dus het wordt een collector’s item.

De tweede kandidaat die nummer 1 net niet heeft gered is natuurlijk de tegenhanger van de eerder genoemde winnaar van de K.U.T. award, NBA 2K16. Dit is basketbal. Dit is spelen zoals het hoort. De game is volledig en heeft nog het extraatje van de story die erin is verwerkt. Online samen spelen is fun (en frustrerend bij tijd en wijle) maar ook in je eentje hogerop komen blijft leuk om te doen. Elke wedstrijd zit je er in en baal je van elke fout die je genadeloos omlaag haalt of juich je bij elke goede actie die je weer omhoog stuwt. Op sportgames gebied is er geen game die hieraan kan tippen. Beter dan dit maken ze ze niet.

Wederom tromgeroffel maar nu vergezeld met trompetgeschal. De nummer één, één, één (in echo uitfadend). Er kan er maar 1 de winnaar zijn en dat is The Witcher 3: Wild Hunt. Daar is geen twijfel over mogelijk. Dit is een game die je in je verzameling behoort te hebben. Staat hij niet in je kast, dan hoor je er niet bij. Dan ben je geen echte gamer maar een wanna-be. The Witcher laat een geweldig verhaal zien, een realistische sfeer voelen en neemt je mee in een prachtige wereld waarin je adembenemende vergezichten hebt en het weer en de dag/nacht cyclus prachtige effecten laat zien. Het is een game waarbij je op een hoog punt gaat staan en kijkt hoe de zon ondergaat en de lucht rood kleurt. De game is uitgebreid en laat je uren spelen, laat je kennismaken met nieuwe volken, laat je prachtige wapens maken en kopen, de liefde bedrijven met de meest mooie vrouwen. Het is de parel van de games. De uitkomst van al onze hoop en verwachtingen. Niet over nadenken, dit is een KOPEN!!

Tot zover mijn kleine bijdrage, ahum. Vergeeft u mijn eindeloze tirade maar ik moet wat. Ik moet er nog iets leuks van maken.

Uw toegewijde Maarten van Rossum van de gamewereld, Rob.

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Rene Katerberg
7 jaren geleden

Ik blijf fan van je stukjes Rob, wederom zeer leuk geschreven.