Laten we de week eens met een poll beginnen. Doe je mee?

Er is weer wat gedoe binnen de gaming community. Volgens het laatste gerucht zou ‘Xbox haar strategie aan het heroverwegen zijn’. Word on the street is namelijk dat er plannen zijn om Starfield en de nog uit te brengen Indiana Jones ook naar andere platformen te brengen. Het gerucht volgt op een ander gerucht, namelijk dat ook HiFi Rush en Sea of Thieves multiplatform zouden gaan.

Het is niet helemaal duidelijk hoe deze geruchten, als ze waar blijken te zijn, daadwerkelijk een ‘heroverweging van de strategie’ zouden inhouden. De visie van Xbox is namelijk al jarenlang gericht op het idee dat ‘Xbox Game Pass beschikbaar moet zijn op zoveel mogelijk apparaten’, en het multiplatform beleid van individuele games van Xbox Game Studios wordt op een ‘case by case’-basis beoordeeld. Dit is eigenlijk al jaren de aanpak van Xbox, zoals te zien is bij games zoals Minecraft, Ori, Fallout en Elder’s Scroll Online, om er een paar te noemen. Bovendien ziet Microsoft het merk Xbox niet strikt als ‘de console’, maar vooral als een ecosysteem.

Het lijkt er niet op dat het uitbrengen van de genoemde games op andere platformen echt een strategische verandering zou betekenen. Het is niet per se een verandering van de focus en richting die Microsoft met Xbox wil volgen. De visie die Phil Spencer tijdens de E3 2017-presentatie presenteerde, staat in ieder geval bij mij nog scherp in het geheugen, met de boodschap vrij vertaald: ‘speel overal, waar je maar wilt, hoe je maar wilt en met wie je maar wilt’. Maar, wat vinden jullie? Zou Xbox er goed aan doen om hun eigen games multiplatform uit te brengen?

Wat moet Xbox met haar games van de Xbox Game Studios doen?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Een toekomst zonder Xbox-console

Mijn persoonlijke indruk is dat, naast omzet, de twee belangrijkste metrics voor Microsoft met Xbox (nog steeds) zijn: subscripties verkopen en het aantal gebruikers zo hoog mogelijk krijgen. De subscriptie houdt spelers in het Xbox-ecosysteem en hoe meer maandelijkse actieve spelers, hoe hoger de omzet, want spelers geven in de games en het ecosysteem geld uit. En juist op het gebied van Monthly Active Users (MAU) weet de Xbox-divisie met 200 miljoen MAU de concurrentie omver te blazen.

Kortom, naar mijn mening zullen games van de Xbox Game Studios op andere platformen blijven verschijnen. Dat was altijd al zo en dat zal zo blijven. Persoonlijk denk ik ook dat het voor het merendeel van de games slim is om dit te doen, vooral als het gaat om online multiplayer games, waarvan Xbox er veel heeft. Het is mijns inziens ook in het belang van de Xbox-community dat de online multiplayer games een grote spelerbasis hebben en die wordt natuurlijk per definitie groter wanneer games multiplatform uitgebracht worden. Het vergroot denk ik ook de kans dat de games dan voor langere tijd onderhouden blijven en regelmatig van nieuwe content-updates voorzien worden.

Vanuit het perspectief van het blijven verkopen van consoles, zou ik graag zien dat single player games tijdelijk exclusief binnen het Xbox-ecosysteem worden uitgebracht, omdat er voorlopig nog steeds consoles moeten worden verkocht. Het uitbrengen van single player games op andere platformen (na een periode van tijdelijke exclusiviteit) genereert meer omzet, waarmee weer nieuwe projecten kunnen worden gefinancierd. Uiteindelijk zie ik de Xbox-console wel grotendeels verdwijnen, maar niet omdat Xbox ’third party’ gaat, maar simpelweg omdat games volledig gestreamd gaan worden en een console op het moment van uitgave al op verouderde technologie draait. Cloud gaming heeft de toekomst, maar dan wel binnen het Xbox-ecosysteem.

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Martinspire
Martinspire
21 dagen geleden

Ze mogen best wat games multiplat houden, vooral bestaande franchises. Maar nieuwe grote projecten mogen best exclusief blijven. Anders halen ze hun eigen platform om zeep. Dan lijkt het me beter om de toko te verkopen/splitsen van MS zelf. Ik heb al jaren het idee dat gaming er nu een beetje bij hangt en ze met cloud gaming toch niet genoeg tractie krijgen om daar echt op verder te gaan. Dan blijft er weinig meer over