Bij XBNL hebben we een groot hart voor indie games. Gelukkig deelt Microsoft onze liefde en sleept indie game voor indie game naar de Xbox Game Pass. In deze lijst richten we ons op de indie puzzelgames en dan nog een subgenre genaamd ‘de hersenkrakers’!

We hadden al een lijst met de beste indie games in de Xbox Game Pass. Maar binnen dat genre gaan we nu kijken naar de beste indie puzzelgames die je zo kunt downloaden mits je in het bezit bent van de Game Pass. En dan niet zomaar puzzelgames, maar de echte hersenkrakers. Games waar je niet zomaar de oplossing ziet, maar echt goed moet kijken wat je nu moet doen.

Wat is nu ook alweer een indie game? We hanteren bij XBNL de volgende definitie.

Indie game: Deze categorie staat voor ”independent games”, dat zijn games die door onafhankelijke studio’s zijn gemaakt en bestaan meestal uit een kleiner team (1 tot 20 personen). Deze studio’s hebben een beperkt budget om een game te ontwikkelen. Het mooie van indie studio’s is dat zij risico’s durven te nemen in het design van gameplay die grotere studio’s niet zo snel nemen. De triple A games zijn meestal veilig ‘meer van hetzelfde’ om genoeg geld te verdienen en daardoor aandeelhouders/investeerders tevreden te stellen. We zien daarom ook op de Xbox dat indies enorm veel kleur geven aan ons favoriete platform door nieuwe game concepten te ontwikkelen en projecten te voltooien die barsten van de passie voor het genre.

Laten we gelijk de lijst in duiken.

5. Botany Manor

Botany Manor is een verhalende puzzelgame waarin spelers de rol aannemen van een jonge erfgename die terugkeert naar haar familiehuis, vol met verborgen geheimen en puzzels die ze moet oplossen om de waarheid over haar familiegeschiedenis te ontdekken. De gameplay omvat verkenning van het landgoed en het oplossen van verschillende puzzels die verbonden zijn met het verhaal van de familie. De game is echt nog maar net uit, maar past mega goed in dit rijtje van hersenkrakers uit de Xbox Game Pass.

Je vindt hier meer informatie over Botany Manor.

4. Superliminal

Superliminal is een puzzelgame waar alles draait om perspectief. Je kan de realiteit veranderen door middel van optische illusies en invalshoeken. De speler navigeert door een reeks van surrealistische omgevingen, waarbij objecten veranderen op basis van hoe ze worden waargenomen. Door slim gebruik te maken van perspectief en diepte, moeten spelers puzzels oplossen en uitdagingen overwinnen om te ontsnappen uit een droomachtige wereld vol verrassingen. Het is een erg creatief spel en je hebt ‘m binnen 5 uurtjes wel uit. Het is vooral leuk om met perspectief te spelen. Een echte hersenkraker valt volgens de meeste spelers wel mee qua moeilijkheid. Desalniettemin hoort de game in dit rijtje thuis.

Je vindt hier meer informatie over Superliminal.

3. Maquette

Maquette is voor mij een persoonlijk favorietje. Ik heb deze game vorig jaar gespeeld en was erg onder de indruk van de puzzel elementen. Maquette is een verhalende puzzelgame waarin spelers een wereld verkennen die zichzelf herhaalt op verschillende schalen. De speler navigeert door verschillende omgevingen vol met puzzels die gebruikmaken van de unieke schaal elementen van de game. Door het manipuleren van objecten op verschillende schalen, moeten spelers obstakels overwinnen en mysteries ontrafelen om het verhaal van een romantische relatie te ontrafelen. Je hebt deze game in een uurtje of 5 uitgespeeld (perfect voor een zondagmiddag).

Collega Rik had deze op zijn backlog staan en deelt hier kort zijn ervaring met Maquette.

Je vindt hier meer informatie over Maquette.

2. Escape Academy

Collega’s Jeff en Rik zweren bij deze game. Escape Academy is een superleuke (online of local) co-op game. Kan je het in je eentje spelen? Ja, maar in co-op komt deze game goed tot zijn recht. Escape Academy is een soort escape room waarin spelers worden uitgedaagd om te ontsnappen uit een reeks gevaarlijke situaties. Hiervoor moeten ze – geheel in stijl van een escape room – ingewikkelde puzzels oplossen. De speler wordt uitgedaagd om zijn of haar denkvermogen en creativiteit te gebruiken terwijl ze verschillende kamers en scenario’s verkennen. Door objecten te combineren, aanwijzingen te vinden en slimme oplossingen te bedenken, moeten spelers een reeks uitdagende puzzels oplossen om te ontsnappen en te zegevieren.

Je vindt hier meer informatie over Escape Academy.

1. Cocoon

Cocoon heeft mij omver geblazen. Ik had nooit verwacht dat ik op een Inception niveau puzzels zou oplossen en dat is precies wat je in Cocoon doet. Je ontwaakt aan het begin in een mysterieuze, droomachtige wereld. De speler moet de omgeving verkennen, aanwijzingen ontdekken en puzzels oplossen om te ontsnappen en van wereld naar wereld te hoppen. De besturing is lekker simpel, de werelden zijn prachtig gemaakt en aan het einde voel je je een soort geniale mastermind die het spel heeft uitgespeeld. Cocoon hoort wat mij betreft op nummer 1 in de lijst met hersenkrakers.

Lees hier de ervaring van collega Rik.

Je vindt hier meer informatie over Cocoon.

Wat is Xbox Game Pass?

Je kunt op twee manieren games op je Xbox spelen. Uiteraard kun je een game kopen. Dat kan zowel een fysiek exemplaar of een digitaal exemplaar zijn. De fysieke games koop je in de winkel en dan krijg je de game op een disc mee. De digitale games koop je in de Microsoft Store, waarna de game aan jouw account gekoppeld wordt.

Xbox Game Pass biedt een andere optie om games te spelen. Je koopt een abonnement waarvoor je maandelijks betaalt. Er zijn drie Game Pass abonnementen beschikbaar: Xbox Game Pass Core voor console, Game Pass voor pc en Xbox Game Pass Ultimate (console en pc). De prijzen kunnen verschillen per webwinkel, maar liggen meestal tussen de 10 – 15 euro per maand, waarbij de Xbox Game Pass Ultimate de duurste variant is.

Wanneer je in het bezit bent van het Xbox Game Pass abonnement, kun je alle games die hier onderdeel van zijn spelen. Dat zijn er enkele honderden. Je kunt het vergelijken met Netflix of Disney+. Iedere maand worden er nieuwe games toegevoegd die vervolgens voor 6 tot 12 maanden te spelen zijn. De games die door de Xbox Game Studios gemaakt worden blijven in de Game Pass te spelen. Daarnaast zien we dat games ook regelmatig in Game Pass terugkeren. Het is een enorm goede deal, vooral voor diegenen die verschillende soorten games spelen of voor gezinnen met kinderen. Je kunt hier een lijst vinden met alle games die beschikbaar zijn.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties