De Xbox Game Pass is met honderden games gevuld. Er is voor ieder wat wils te spelen. In dit artikel zoomen we in op de Indies. Games die door kleine en creatieve teams ontwikkeld worden. Wat zijn de beste Indies die in de Xbox Game Pass te vinden zijn? Redacteuren Niels en Rik geven hun mening.

Indie game: Deze categorie staat voor ”independent games”, dat zijn games die door onafhankelijke studio’s zijn gemaakt en bestaan meestal uit een kleiner team (1 tot 20 personen). Deze studio’s hebben een beperkt budget om een game te ontwikkelen. Het mooie van indie studio’s is dat zij risico’s durven te nemen in het design van gameplay die grotere studio’s niet zo snel nemen. De triple A games zijn meestal veilig ‘meer van hetzelfde’ om genoeg geld te verdienen en daardoor aandeelhouders/investeerders tevreden te stellen. We zien daarom ook op de Xbox dat indies enorm veel kleur geven aan ons favoriete platform door nieuwe game concepten te ontwikkelen en projecten te voltooien die barsten van de passie voor het genre.

De kers op de taart, de jewel in the crown. We hebben het natuurlijk over de Indies. En daar zijn behoorlijk wat pareltjes van in de Xbox Game Pass te ontdekken. Een top 5 lijst doet eigenlijk geen recht aan de enorme creatieve rijkdom die de Indies afgelopen jaren hebben voortgebracht. Je begrijpt dus dat we deze lijst onder aan dit artikel met een flink aantal eervolle vermeldingen afsluiten. Maar eerst, naar onze mening, vijf Indies die je in ieder geval echt gespeeld moet hebben!

5. Lake

Lake is een prachtige game die het verhaal van Meredith Weiss verteld. In het fictieve plaatsje Providence Oak (Oregon) stapt zij in de voetsporen van haar vader en gaat zij de post bezorgen. Lake biedt een intiem, sfeervol en authentiek verhaal. In een prachtig uitgewerkte wereld, ontmoet je mooie personages en blijkt het ontzettend mindful om de alledaagse realiteit te ontsnappen. Het vak van postbode is nog nooit zo aantrekkelijk geweest. De gamer wiens hart sneller klopt met verhalende games moet deze gespeeld hebben!

Hoewel het voor deze top 5 lijst natuurlijk niets uitmaakt, is het wel extra mooi om te vermelden dat Lake door Gamious ontwikkeld is. Deze studio uit Haarlem zorgt voor Nederlandse glans aan het Xbox Game Pass portfolio.

 • Beschikbaar: console en pc
 • Leeftijd: 16
 • Aantal spelers: 1
 • Speeltijd: 8 – 12 uur
 • Moeilijkheidsgraad: 4/10

Je kunt hier meer informatie over Lake vinden.

4. Firewatch

Van postbezorging in Lake, maken we met Firewatch een overstap naar bos- en natuurbeheer. De game van Campo Santo speelt zich in de wildernis van Wyoming af. Het is 1989 en je kruipt in de huid van Henry. Henry heeft zicht teruggetrokken uit het jachtige bestaan om te gaan werken als een vuurwacht. Het is jouw taak om van bovenop je berg uit te kijken naar rook, en de wildernis veilig te houden. En laat het nou toevallig een buitengewoon droge zomer zijn die iedereen in spanning houdt. Deze beschrijving klinkt misschien wat suf, maar de game weet naast een prachtige open wereld een enorm boeiend verhaal te brengen. Niet in de minste plaats door de fantastische dialogen die Henry met zijn leidinggevende Delilah heeft. Beiden hebben tevens een boeiende achtergrond en gedurende het verhaal leer je hier meer over. Wanneer iets vreemds je uit je uitkijktoren en de wereld in lokt, ontdek je een wilde en onbekende omgeving, waarbij je wordt geconfronteerd met vragen en keuzes die de enige betekenisvolle relatie in je leven zullen maken of breken.

 • Beschikbaar: console en pc
 • Leeftijd: 16
 • Aantal spelers: 1
 • Speeltijd: 8 – 12 uur
 • Moeilijkheidsgraad: 6/10

Je kunt hier meer informatie over Firewatch vinden. En hier vind je onze review.

3. Limbo

Deze game uit het Xbox 360 tijdperk heeft de tand des tijd prima weten te doorstaan. Met Limbo hebben de ontwikkelaars één van de beste puzzel platformers van de vorige generatie consoles uitgebracht. Misschien wel één van de beste aller tijden met een bijzonder luguber tintje. Ga deze unieke en sfeervolle 2D wereld vooral zelf ontdekken!

 • Beschikbaar: console en pc
 • Leeftijd: 16
 • Aantal spelers: 1
 • Speeltijd: 10 uur
 • Moeilijkheidsgraad: 4/10

Je kunt hier meer informatie over Limbo vinden.

2. Hollow Knight

Hollow Knight is wellicht één van de meest unieke games die je kunt spelen. Zowel qua gameplay als ook qua stijl. Als de dappere Hollow Knight dwaal je door de uitgestrekte doolhof van grotten, gangen en verlaten steden waaruit het afbrokkelende koninkrijk bestaat. De ondergrondse steden en gehuchten worden bewoond door merkwaardige en fascinerende personages. Er is in Hollow Knight veel te ontdekken en dat is niet altijd zonder risico. Hollow Knight weet, mede dankzij de uitstekende geïmplementeerde roguelike gameplay, als geen andere game het spanningsveld tussen nieuwsgierigheid en risico’s durven nemen om progressie te boeken bloot te leggen.

 • Beschikbaar: console en pc
 • Leeftijd: 7
 • Aantal spelers: 1
 • Speeltijd: + 25 uur
 • Moeilijkheidsgraad: 8/10

Je kunt hier meer informatie over Hollow Knight vinden.

1. Tunic

Tunic doet het onmogelijke en dat is een nieuw character en wereld brengen dat qua looks, feels en gameplay de vroege Zelda games nagenoeg weet te evenaren. Tunic is prachtig vormgegeven, zit boordevol geheimen en weet qua levels en level-design het genre naar nieuwe hoogte te tillen. Om nog maar over de gameplay te zwijgen, want ondanks de kiddy looks zit hier enorm veel diepgang in en kent deze tevens veel uitdaging. Tunic is grotendeels door 1 persoon ontwikkeld en staat met recht aan de top van de lijst met Beste Indies op de Xbox Game Pass!

 • Beschikbaar: console en pc
 • Leeftijd: 7
 • Aantal spelers: 1
 • Speeltijd: 15 – 20 uur
 • Moeilijkheidsgraad: 9/10 (moeilijkheid aan te passen door No Fail mode te activeren)

Je kunt hier meer informatie over Tunic vinden.

Eervolle vermeldingen

De categorie Beste Indies in de Xbox Game Pass kan niet zonder een ‘aantal’ eervolle vermeldingen te plaatsen:

Art of Rally: Voor de spelers die de uren van Dirt Rally missen. Check hier voor meer info.

Dead Cells: Voor de roguelike 2D platfomers en fighter lovers die doodgaan als onderdeel van de game zien en ook pixels een warm hart toedragen. Check hier voor meer info.

Echo Generation: Als je houdt van een game in de jaren ’90 sfeer in combinatie met graphics van Minecraft Dungeons, dan is Echo Generation wat voor jou. De game nodigt je uit om rare fenomenen uit de stad uit te gaan pluizen en elk mysterie brengt je weer naar de volgende. Een heerlijke game! Check hier voor meer info.

Hades: Redacteuren Jeff en Rik waren helemaal lyrisch over deze roguelike fighter game. Doodgaan is onderdeel van deze game, maar wat echt opvalt is de soepele gameplay in combinatie met die prachtige stripboeken graphics.
Check hier voor meer info.

Lost Words: Beyond the Page: Een zeer bijzondere game waar woorden een totaal andere betekenis krijgen dan je in andere games ziet. Deze game wordt geprezen om haar muziek, overtuigende werelden en verhaal vertelling. Bekijk en lees hier de review en ga dit zeker even checken.

Lost in Random: Deze game is laatst toegevoegd in de Game Pass en maakte onze redacteur Rob heel enthousiast. De game ambieert een Tim Burton film en weet een overtuigende wereld neer te zetten met opmerkelijke personages. Met een magische dobbelsteen in je bezit bepaal jij het gevecht. Lees zeker de review van Rob en check hier voor meer info.

My Friend Pedro: Vechten in slow motion actie in een ballet van geweld. Need I say more? Check hier meer info.

Nobody Saves the World: Deze game is een recent hitje in onze community. De game zit vol met kleur en bizarre figuurtjes en nodigt je uit om met vrij ouderwetse maar toch dynamische gameplay een modern avontuur te beleven. Verander jezelf in figuren die nodig zijn om te overwinnen! Check hier voor meer info.

Outer Wilds: Dit is een vrij mysterieuze game en toch veelal geprezen in de industrie. De game moet je liggen. Als je niet houdt van games die je totaal niet zeggen wat je moet doen, dan kan je deze gerust links laten liggen. Houd je juist van exploratie, steeds meer ontdekken van een verhaal, steeds verder kunnen reizen in een overtuigende wereld? Dan is Outer Wilds zeker voor jou. Check hier voor meer info.

Raji: An Ancient Epic: Deze game biedt een bijzonder avontuur met een dikke saus oosterse mythologie en figuren uit oosterse religies. Jij bent de Indiase Raji en je gaat op zoek naar je broertje Golu. Tijdens je reis bezoek je prachtige locaties en vecht je tegen meerdere krachtige mythische figuren. Je krijgt steeds betere wapens en de vijanden bieden ook meer uitdaging naarmate je vordert in de game. Het speelt soepel en je hebt ‘m ook binnen 6 uur uitgespeeld. Een heerlijke game voor tussendoor. Check hier voor meer info.

Sea of Solitude: Met maar een team van 12 game ontwikkelaars hebben ze bij Jo-Mei Games’s zware thema’s als eenzaamheid, somberheid en trauma op zeer indrukwekkende wijze weten te symboliseren in een ijzersterke verhaalgedreven game, waarbij door verkenning van een visueel prachtig vormgegeven wereld en het oplossen van (environmental) puzzels een verhaal ontvouwt dat op zeer indringende wijze beleefd kan worden, mits de speler hiervoor open staat. Rik zijn woorden liegen er niet om in zijn review. Wil je de game gelijk proberen of meer info lezen, klik dan hier.

Shredders: Onlangs nog verschenen, maar niet zo overtuigend als we hadden gedacht. Shredders moest een soort SSX worden van 2022. Helaas werken de controls je soms teveel tegen. De game is natuurlijk het proberen waard als jij sneeuwhappen als passie hebt. Check hier voor meer info en hier de review.

SkateBIRD: Ondanks de onhandige controls heb ik deze game toch achter elkaar uitgespeeld. De game biedt je een variëteit aan vogels (joh, really?) en hele leuke minigames in ontzettend creatieve skate omgevingen. Je hebt de game binnen 8 uur uit en ik had stiekem toch wel erg veel lol in die 8 uur. De vogels hebben gesprekken met elkaar en de ontwikkelaars hebben duidelijk veel humor. Je ziet ook meerdere verwijzingen naar allerlei pop culturen. Het is echt wel de moeite waard als je van skategames houdt. Check hier voor meer informatie.

Spiritfarer: Volgens Microsoft zelf is deze game ”een gezellig managementspel over doodgaan”. Dat is wel intrigerend toch? Het komt wel neer op die zin want je speelt een veerman (eigenlijk veervrouw) voor de doden en jij moet aan de hand van management gameplay goed voor de doden zorgen. Een hele speciale game die je zeker even moet checken.

The Artful Escape: Een ontzettend kleurrijke en muziekvolle game waar de gitaarsolo’s je kippenvel bezorgen terwijl je met de controller in de handen op de bank zit. The Artful Escape heeft meerdere prijzen gewonnen om de muziek en sfeer. Deze 2D platformgame met rockmuziek mag je niet laten liggen. Ken je Tenacious D: The Pick of Destiny en dat gedeelte waar ze paddenstoelen innemen? Die wereld is deze game, maar dan veel beter. Check hier de game.

The Ascent: Deze cyberpunk game weet de meest gedetailleerde omgevingen op je scherm te toveren. Het doet een beetje denken aan oudere isometrische games als Fallout 2 maar dan in de wereld van Blade Runner. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik de game nog verder moet spelen. Cyberpunk lovers weten wat ze moeten doen! Downloaden natuurlijk. Check hier meer info.

The Pedestrian: De levels in deze concrete jungle zijn fraai ontworpen, sfeervol vormgegeven en in alle opzichten gevarieerd van aard. De besturing is toegankelijk en als speler wordt je op een fijne manier in de game geïntroduceerd. The Pedestrian weet een unieke puzzelgame op het beeldscherm te toveren. Lees hier de review en check hier de game.

Undertale: Deze unieke game is van de pc geport naar de Xbox en biedt de speler veel keuzes. Het gaat hier om een soort ouderwetse DOS RPG met unieke personages en waar geweld niet altijd het antwoord is. Check hier de game.

What Remains of Edith Finch: Deze game is zeer indrukwekkend qua verhaal, gameplay en graphics. Deze had dan ook bijna in de grote lijst bovenaan gezeten. Het geheel duurt maar 6 uurtjes, maar je zult geen spijt krijgen van dit first-person avontuur waar je als Edith steeds meer ontdekt over het Finch huis. Elke kamer biedt een eigen verhaal en die bieden allemaal weer een unieke kijk op de wereld. Check hier meer over de game en lees hier onze review.

Wat is Xbox Game Pass?

Je kunt op twee manieren games op je Xbox spelen. Uiteraard kun je een game kopen. Dat kan zowel een fysiek exemplaar of een digitaal exemplaar zijn. De fysieke games koop je in de winkel en dan krijg je de game op een disc mee. De digitale games koop je in de Microsoft Store, waarna de game aan jouw account gekoppeld wordt.

Xbox Game Pass biedt een andere optie om games te spelen. Je koopt een abonnement waarvoor je maandelijks betaalt. Er zijn drie Game Pass abonnementen beschikbaar: Xbox Game Pass voor console, Game Pass voor pc en Xbox Game Pass Ultimate (console en pc). De prijzen kunnen verschillen per webwinkel, maar liggen meestal tussen de 10 – 15 euro per maand, waarbij de Xbox Game Pass Ultimate de duurtste variant is.

Wanneer je in het bezit bent van het Xbox Game Pass abonnement, kun je alle games die hier onderdeel van zijn spelen. Dat zijn er enkele honderden. Je kunt het vergelijken met Netflix of Disney+. Iedere maand worden er nieuwe games toegevoegd die vervolgens voor 6 tot 12 maanden te spelen zijn. De games die door de Xbox Game Studios gemaakt worden blijven in de Game Pass te spelen. Daarnaast zien we dat games ook regelmatig in Game Pass terugkeren. Het is een enorm goede deal, vooral voor diegenen die verschillende soorten games spelen of voor gezinnen met kinderen. Je kunt hier een lijst vinden met alle games die beschikbaar zijn.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments