De Xbox Game Pass is met honderden games gevuld. Er is voor ieder wat wils te spelen. In dit artikel zoomen we in op de Indies. Games die door kleine en creatieve teams ontwikkeld worden. Wat zijn de beste Indies die in de Xbox Game Pass te vinden zijn? Redacteuren Niels en Rik geven hun mening.

Indie game: Deze categorie staat voor ”independent games”, dat zijn games die door onafhankelijke studio’s zijn gemaakt en bestaan meestal uit een kleiner team (1 tot 20 personen). Deze studio’s hebben een beperkt budget om een game te ontwikkelen. Het mooie van indie studio’s is dat zij risico’s durven te nemen in het design van gameplay die grotere studio’s niet zo snel nemen. De triple A games zijn meestal veilig ‘meer van hetzelfde’ om genoeg geld te verdienen en daardoor aandeelhouders/investeerders tevreden te stellen. We zien daarom ook op de Xbox dat indies enorm veel kleur geven aan ons favoriete platform door nieuwe game concepten te ontwikkelen en projecten te voltooien die barsten van de passie voor het genre.

De kers op de taart, de jewel in the crown. We hebben het natuurlijk over de Indies. En daar zijn behoorlijk wat pareltjes van in de Xbox Game Pass te ontdekken. Een top 5 lijst doet eigenlijk geen recht aan de enorme creatieve rijkdom die de Indies afgelopen jaren hebben voortgebracht. Je begrijpt dus dat we deze lijst onder aan dit artikel met een flink aantal eervolle vermeldingen afsluiten. Maar eerst, naar onze mening, vijf Indies die je in ieder geval echt gespeeld moet hebben!

5. No Man’s Sky

Na een moeizame start heeft No Man’s Sky zich afgelopen jaren ontpopt tot één van de best ondersteunde online multiplayer ervaringen. No Man’s Sky is een actie-avontuur survival game waarin je een oneindig procedureel gegenereerd universum verkent en overleeft. Je kunt planeten, sterrenstelsels, flora en fauna ontdekken, ruimtegevechten aangaan, handelen met andere spelers en je eigen basis bouwen. Zoals onze redacteur Jeff in zijn review al schreef: ‘No Man’s Sky is een game zonder limieten’ en absoluut de moeite waard om te spelen!

 • Beschikbaar: console en pc
 • Leeftijd: 7
 • Aantal spelers: 2 – 4 (online co-op)
 • Speeltijd: +50 uur
 • Moeilijkheidsgraad: 4/10

Je kunt hier meer informatie over No Man’s SKy vinden. En hier lees je de XBNL-review.

4. Dead Cells

In Dead Cells krijg jij de leiding bij een mislukt chemisch experiment en moet je onthullen wat zich afspeelt op een uitgestrekt, steeds veranderend, blijkbaar vervloekt eiland. Harde maar eerlijke gevechten, responsieve controllers, uitdagende vijanden, permadeath en uiteraard, de noodgevallen paniekrol om je uit de penarie te helpen, maken dit een uitdagend, instinctief en enorm lekker actiespel. De game kent ook een aantal DLC’s en ook deze zijn van top niveau!

 • Beschikbaar: console en pc
 • Leeftijd: 16
 • Aantal spelers: 1
 • Speeltijd: +25 uur
 • Moeilijkheidsgraad: 9/10

Je kunt hier meer informatie over Dead Cells vinden.

3. Chained Echoes

Chained Echoes is een klassieke 16-bit JRPG, waarbij de ontwikkelaar niet bang is geweest om het genre een eigen smoel te geven. De turn-based combat voelt vernieuwend, mede door de overdrive-mechanic en vele unieke upgrade mogelijkheden voor de verschillende characters die de game kent. Het verhaal zit daarnaast goed in elkaar, wordt gekleurd door toffe characters en spraakmakende dialogen. De werelden zijn mooi vormgegeven en er valt veel te ontdekken. Chained Echoes is een must play, die tevens in Xbox Game Pass te spelen is!

 • Beschikbaar: console en pc
 • Leeftijd: 16
 • Aantal spelers: 1
 • Speeltijd: + 25 uur
 • Moeilijkheidsgraad: 8/10

Je kunt hier meer informatie over Chained Echoes vinden. En hier lees je de XBNL review.

2. Hollow Knight

Hollow Knight is wellicht één van de meest unieke games die je kunt spelen. Zowel qua gameplay als ook qua stijl. Als de dappere Hollow Knight dwaal je door de uitgestrekte doolhof van grotten, gangen en verlaten steden waaruit het afbrokkelende koninkrijk bestaat. De ondergrondse steden en gehuchten worden bewoond door merkwaardige en fascinerende personages. Er is in Hollow Knight veel te ontdekken en dat is niet altijd zonder risico. Hollow Knight weet, mede dankzij de uitstekende geïmplementeerde roguelike gameplay, als geen andere game het spanningsveld tussen nieuwsgierigheid en risico’s durven nemen om progressie te boeken bloot te leggen.

 • Beschikbaar: console en pc
 • Leeftijd: 7
 • Aantal spelers: 1
 • Speeltijd: + 25 uur
 • Moeilijkheidsgraad: 8/10

Je kunt hier meer informatie over Hollow Knight vinden.

1. Vampire Survivors

Vampire Survivors is een roguelike game waarin je zo lang mogelijk moet overleven tegen hordes vampieren en andere monsters. Het spel heeft een minimalistische gameplay en willekeurige elementen die elke run uniek maken. Het spel is ontwikkeld en uitgegeven door Luca Galante, ook bekend als Poncle. Vampire Survivor speelt enorm lekker weg en zelfs eindbaas Phil Spencer, CEO Microsoft Gaming, heeft na +100u gamen het spelen weten te completen!

 • Beschikbaar: console en pc
 • Leeftijd: 12
 • Aantal spelers: 1
 • Speeltijd: +50 uur
 • Moeilijkheidsgraad: 6/10

Je kunt hier meer informatie over Vampire Survivor vinden.

Wat is Xbox Game Pass?

Je kunt op twee manieren games op je Xbox spelen. Uiteraard kun je een game kopen. Dat kan zowel een fysiek exemplaar of een digitaal exemplaar zijn. De fysieke games koop je in de winkel en dan krijg je de game op een disc mee. De digitale games koop je in de Microsoft Store, waarna de game aan jouw account gekoppeld wordt.

Xbox Game Pass biedt een andere optie om games te spelen. Je koopt een abonnement waarvoor je maandelijks betaalt. Er zijn drie Game Pass abonnementen beschikbaar: Xbox Game Pass voor console, Game Pass voor pc en Xbox Game Pass Ultimate (console en pc). De prijzen kunnen verschillen per webwinkel, maar liggen meestal tussen de 10 – 15 euro per maand, waarbij de Xbox Game Pass Ultimate de duurtste variant is.

Wanneer je in het bezit bent van het Xbox Game Pass abonnement, kun je alle games die hier onderdeel van zijn spelen. Dat zijn er enkele honderden. Je kunt het vergelijken met Netflix of Disney+. Iedere maand worden er nieuwe games toegevoegd die vervolgens voor 6 tot 12 maanden te spelen zijn. De games die door de Xbox Game Studios gemaakt worden blijven in de Game Pass te spelen. Daarnaast zien we dat games ook regelmatig in Game Pass terugkeren. Het is een enorm goede deal, vooral voor diegenen die verschillende soorten games spelen of voor gezinnen met kinderen. Je kunt hier een lijst vinden met alle games die beschikbaar zijn.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties