De Logitech G Cloud is een Android-based handheld, waarop Xbox-games op verschillende manieren gespeeld kunnen worden. Wat kan de Logitech G Cloud allemaal en hoe is de speelervaring? In een nieuwe reeks artikelen genaamd ‘In de xCloud met de Logitech G Cloud’ delen we onze indrukken. We trappen deze reeks af met uitleg over streamen, het apparaat van Logitech en de specs.

De handheld is bezig met een opmars en een aantal factoren dragen hiertoe bij. Er zijn de afgelopen jaren flinke stappen op technologisch vlak gemaakt. Zo is het in toenemende mate mogelijk om de nieuwste en grootste games naar apparaten te streamen, zonder dat het al te veel ten koste van de kwaliteit en spelbeleving gaat. Games als Sea of Thieves, Fortnite en Starfield kun je op verschillende apparaten spelen, zonder dat je hiervoor een fysieke disc nodig hebt. De games worden gestreamd en de technologie hierachter maakt enorme sprongen.

xCloud Streaming en Console Streaming

Er zijn momenteel twee manieren waarop Xbox-games gestreamd kunnen worden: Console Streaming en xCloud Streaming. Laat ik met de eerste beginnen.

Console Streaming vereist drie dingen, namelijk 1) de speler is in het bezit van een Xbox-console, 2) de speler is in het bezit van een device waarnaar gestreamd kan worden en 3) de speler heeft toegang tot internet waarmee de Xbox-app geopend kan worden. Met Console Streaming kan de speler zijn of haar eigen games van de Xbox naar het mobiele device streamen.

xCloud Streaming vereist drie dingen, namelijk 1) de speler is in het bezit van het Xbox Game Pass Ultimate abonnement, 2) de speler is in het bezit van een device waarnaar gestreamd kan worden en 3) de speler heeft toegang tot internet waarmee de Xbox-app geopend kan worden. De spelers hoeft dus niet over een eigen console te beschikken.

Toegankelijk

De technologie heeft zich dus flink ontwikkeld waardoor verschillende vormen van streaming mogelijk zijn, maar ook is geïnvesteerd om het streamen van games toegankelijker te maken. Met name Microsoft ziet streaming als een belangrijk onderdeel van haar visie. De Amerikaanse techgigant investeert namelijk wereldwijd in het bouwen van grote centra van waaruit diensten van het bedrijf via de cloud toegankelijk gemaakt worden.

Cloud services en cloud gaming is dus een integraal onderdeel van Microsoft en haar gaming divisie en de afgelopen jaren zijn op dit vlak al flinke stappen gezet. Zo is bijvoorbeeld een groot deel van de games op Xbox Game Pass namelijk ook via xCloud te spelen. Dit betekent dus dat de games in de abonnementsdienst van Microsoft zowel op console gespeeld kunnen worden, maar ook op mobiele devices. En daarmee komen we aan bij het topic van een reeks artikelen, namelijk de Logitech G Cloud.

De Logitech G Cloud

De Logitech G Cloud is een handheld die draait op Android. Het apparaat heeft natuurlijk een Play Store en biedt de mogelijkheid om verschillende apps te downloaden.

Met de Logitech G Cloud is het mogelijk om Xbox-games te spelen via de Xbox apps voor xCloud en Console Streaming. Deze apps zijn in de Play Store op het apparaat te downloaden. Maar kan zo een klein apparaat wel zulke grote games spelen? Het antwoord is simpel: ja! Want het apparaat zelf doet niet het grote werk. De games worden namelijk gedraaid op jouw eigen console (Console Streaming) of de centra van Microsoft (xCloud Streaming), wat min of meer een grote unit is bestaande uit heel veel consoles. Het belangrijkste is dus dat de speler een apparaat in handen heeft dat de mogelijkheid heeft om de games via streaming op het beeldscherm te toveren. En op dat vlak voldoet de Logitech G Cloud aan alle eisen en meer.

Het apparaat van Logitech heeft op papier alle specificaties waar het gros van de gamers blij van wordt. Natuurlijk volgt het apparaat de typische lay-out van de Xbox-controller met de assymetrische thumbsticks, A-B-X-Y buttons en de D-Pad. Ook kent het apparaat een linker en rechter bumper en een linker en rechter trigger.

Het multi-touch 7″ IPS LCD beeldscherm komt met een resolutie van 1920 X 1080 FHS (16:19 ratio). De puristen onder ons willen natuurlijk weten of het beeldscherm ook 60fps kan proceduren. En jazeker, de Logitech G Cloud ondersteunt een refresh rate van 60hz.

Op het gebied van geluid kent de Logitech G Cloud verschillende mogelijkheden. Het apparaat zelf komt met ingebouwde stereo speakers en microfoon. Aan de onderkant van het apparaat zit echter ook een 3.5mm jack, waardoor het mogelijk is om bedraadde headsets aan te sluiten. Spelers die liever met een draadloze headset gamen kunnen van de Bluetooth® 5.1, met Qualcomm® aptXTM Adaptive support, gebruik maken. Ook komt de Logitech G Cloud met Digital USB-C headset support.

De Logitech G Cloud bevat een Qualcomm Snapdragon 720G (SD720G) chip met een CPU die acht kernen heeft, en een snelheid tot 2,3 GHz. Het heeft ook 64 GB intern geheugen (ROM). Helaas ondersteunt het geen lokale Xbox-games, maar je kunt wel games downloaden vanuit de Google Play Store, zoals Minecraft of Stumble Guys.

Speelervaring met de Logitech G Cloud

Binnen de XBNL-community is er veel interesse voor het apparaat van Logitech, maar er zijn ook veel vragen. De afgelopen tijd hebben we dan ook meerdere verzoeken gekregen of we eens in de Logitech G Cloud willen duiken. Goed idee, want het streamen van games krijgt een steeds prominentere plek en ook op de redactie zijn we dan ook benieuwd naar het apparaat en zitten vol met vragen.

Hoe ligt het apparaat in de hand? Hoe lang kun je er mee gamen voordat de batterij leeg is? Hoe stabiel moet de netwerkconnectie zijn? Is de Logitech G Cloud ook geschikt voor onderweg? Welke genres zijn uitermate geschikt om met deze handheld te spelen? Maar ook zijn er vanuit de community vragen over latency, online gaming en performance.

Kortom, genoeg uitzoekwerk. De komende weken mag je op XBNL een tiental artikelen verwachten, waarin we jullie vragen gaan beantwoorden en onze ervaringen met de Logitech G Cloud zullen delen. Stay tuned!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties