Het zoemt rondom de Xbox One DVR. Met de komst van Windows 10 verdwijnt namelijk Windows Media Center. Nu zijn er wat geruchten dat de Xbox One hier op in gaat spelen. Hoe dat exact gaat gebeuren is niet helemaal duidelijk, maar er worden hier en daar wat hints gegeven.

windows 10 family

Windows Media Center

Microsoft’s Gabe Aul tweette eerder deze week dat door afnemende gebruikersaantallen, Windows Media Center (WMC) niet naar Windows 10 komt. Vervelend voor de mensen die er mee werken op dit moment, maar er wordt ook gehint naar een oplossing hiervoor. Volgens Gabe Aul is de meest gebruikte functie van WMC het afspelen van DVD’s. Wat in praktijk eigenlijk gebeurt, is dat gebruikers hun WMC gebruiken om tv programma’s op te nemen en te streamen naar hun tv. En wat zit er ook op je tv aangesloten? Juist, je Xbox One. Wat als je Xbox One een eigen media center krijgt? Probleem opgelost denk ik, grote kans dat dit ook gaat gebeuren met een aantal updates. Er zijn nog geen officiële berichten vanuit Microsoft naar buiten gebracht dat dit werkelijk gaat gebeuren, maar wat we zien aan andere updates hint hier wel naar.

windows media center

Xbox One DVR

De Xbox One heeft sinds de lancering al een DVR aan boord, al is deze enkel geschikt om gameplay mee op te nemen. Andere applicaties werken niet met de ingebouwde DVR. Nog niet. Preview leden kunnen op dit moment al op 60 FPS opnemen in plaats van de 30 FPS die sinds lancering beschikbaar is. Er wordt dus hard gewerkt aan de DVR functie door Microsoft, al wordt er nog niets officieel naar buiten gebracht over de toekomst van de DVR functie. Nu denk je natuurlijk, ”leuk, maar op de 500GB schijf die erin zit kan je niet heel veel kwijt”. Klopt, maar gelukkig is er onlangs een Xbox One versie met een 1TB schijf verschenen. Toch even mooi het dubbele van wat er nu in je console zit. Daar heb je als huidige console bezitter natuurlijk weinig aan, je gaat geen nieuwe console kopen omdat er 500GB meer geheugen in zit. Lang leve externe harde schijven, knoop er een USB 3.0 4TB schijf aan en je kan aardig wat opnemen. Stap 1 voor het vervangen van het WMC, opnemen van tv programma’s, check.

xbox dvr

TV tuner

Amerikaanse en Canadese preview leden kunnen nu aan de slag met een nieuwe tv tuner. Dit werkt via een “over the air” tv tuner van Hauppauge en een HDTV antenne. Op dit moment kost je dat in the US of A een kleine $80. Microsoft heeft aangegeven een eigen tuner te gaan maken (samen met Hauppauge) zodat deze iets goedkoper gaat worden. Je kan dus zonder kabel tv kijken, leuk voor de US markt, maar voor onze eigen markt is dit op dit moment niet heel spannend. Een beetje internet abonnement bestaat vaak uit minimaal kabel tv en internet, triple play is aan het sterven want zeg nou eerlijk, wie belt er nog analoog? Een standalone internet abonnement is er wel, maar qua kosten scheelt dat zo weinig dat je toch beter voor een tv + internet abonnement kiest. Dit is nu, wat er in de toekomst gaat gebeuren met abonnementen weten we natuurlijk nog niet. Naar mijn mening is normale tv op sterven na dood. Over een jaar of vijf is kabel tv zwaar achterhaald, neem de populariteit van Netflix als voorbeeld. In Nederland is Netflix op dit moment de grootste streaming service op het gebied van series en films. Er zijn wat andere spelers op de markt die groeien, maar erg groot is het nog niet. Zeker in vergelijking met Amerika lopen we wat dat betreft nog wat achter. Daar is een “over the air” tv tuner al redelijk normaal, alsmede Netflix, Hulu, Sling TV en andere streaming services. Nu is het daar natuurlijk anders qua ISP’s, gelukkig hebben we hier iets meer vrijheid om te kiezen. Daar zit je vast aan de aanbieder die in jouw gebied de ISP is, je doet het er maar mee. Mede daardoor zijn dit soort services hard aan het groeien, mensen willen keuzes kunnen maken. In Nederland is dit in principe niet nodig, we hebben wat keuzes. Met deze tuner hebben we stap 2 van het WMC, tv kijken. Check.

tv achievement

Maar dus?

Alles bij elkaar genomen heb je een mooie vervanger van het huidige WMC. Je slaat in principe de stap van pc naar tv over, scheelt weer wat kabelzooi. Je Xbox One zit toch op je tv aangesloten, dus waarom niet tv kijken via je Xbox One. Weet je nog de onthulling van de Xbox One op de E3? Tv, tv, tv, tv, media, tv, tv ,tv, entertainment. Dat waren wel de keywords toen. Het woord “gaming” viel verdacht weinig, en veel gamers waren er niet blij mee. Gelukkig heeft Microsoft dat bijgestuurd en werd de afgelopen tijd de nadruk op games gelegd. Nu gaan we toch weer richting tv, wat nu ook kan met de sterke game basis die gelegd is. Veel Xbox One gamers kijken tv via de console en Netflix is ook fijn via de Xbox One app te kijken. De stap naar een volledig media center is dus snel gemaakt zou je zeggen. Is het wat voor de Nederlandse markt? Ik denk het wel, in de toekomst dan. Op dit moment kan je tv opnemen via de setup box, dus op zich is dat voldoende. Dat exporteren om te uploaden is misschien wat lastiger, wellicht dat dat makkelijker wordt met het Xbox One media center. We zullen het zien de komende tijd, er komt in ieder geval veel moois aan.

tv meme

Abonneer
Abonneren op
2 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
MuscledRMH
MuscledRMH
9 jaren geleden

De enige 1TB Xbox One is de Advanced Warfare editie. Er is officieel nog geen normale 1TB Xbox One console aangekondigd.

60FPS streamen is ook nog niet officieel gemaakt en er zijn maar een aantal preview members die dit gehad hebben. Volgensmij is het nu zelfs niet meer beschikbaar maar het is wel een hint dat het eraan komt wat goed nieuws is!

Jeffrey
9 jaren geleden
Antwoord aan  MuscledRMH

game streaming naar Windows 10 bedoel je?