Ho! Stop! Heb je al een Xbox One X? Ga dan heel gauw weer verder met gamen, mafkees! Geen One X? Lees dan maar heel snel waarom je hem wil…

Power

Laat ik maar gelijk met deur in huis vallen en je nogmaals vertellen dat de One X een monster is als het om interne rekenkrachten gaat. Met zes teraflops is de One X zo’n vier keer krachtiger dan de One S en alleen daarom zou je hem al halen toch? Willen wij meer of minder laadtijden? Daarnaast heeft dit pareltje een whopping 12gb aan werkgeheugen en leest dat ook nog eens 1,5 keer sneller dan zijn voorganger. BOTS!

Graphics

Nóg zo’n dingetje dat redelijk van belang is is de beeldkwaliteit. De jaren van Full HD en 1080p zijn achter ons en de toekomst zal zich echt alleen nog maar op 4k en hoger gaan richten. Weg met die oude meuk dus! Denk aan 4k waarbij je dus vier keer zo veel pixels als voorheen hebt, fellere en diepere kleuren en natuurlijk HDR. High Dynamic Range om precies te zijn. Voor de leek: betere en mooiere belichtingseffecten op je schermpje. Kijk zelf maar:

Ook met oude games

Je leest het goed. Zelfs oude games zullen er beter uit zien met behulp van de kracht van de X. Hoe werkt dat dan? Nou, heel simpel, door middel van ‘supersampling’. Simpel gezegd schaalt jouw console de beeldkwaliteit eerst naar 4k en vervolgens terug naar 1080p. Waardoor zelfs de oudere games er stukken beter uit zien! Dat ziet er ongeveer zo uit:

Dit is de game op de Xbox One of One S.
En dit op de X.

Games draaien soepeler en beter

Aan mooie graphics heb je natuurlijk een stuk minder als je continu last hebt van framedrops en een blazende console. Op de One S is het nu zo dat de graphics gedeeltelijk afhankelijk zijn van de processorkracht die een game vereist. Zo zul je op het moment dat de game wat minder van je console vereist al snel met 900p spelen maar zodra de game intenser wordt schakelt ‘ie terug naar 720p. Met de One X heb je daar geen last van, huidige games kunnen allemaal op de mooiste kwaliteit gedraaid worden zonder dat je problemen ervaart. *kuch* bijna *kuch* Geen framedrops meer dus.

Meer grafische opties

Tot op heden waren er behalve het contrast en de helderheid van de game verder niet echt opties die je kon aanpassen om de beeldkwaliteit naar wens te kunnen instellen. Dat is nu veranderd. Veel games die HDR of 4k ondersteunen kun je naar wens instellen. Zo is het met Rise of the Tomb Raider mogelijk om te schakelen tussen een 4k modus met een ontgrendelde 30fps en een verrijkte 4k modus (omhoog geschaald vanaf een lagere resolutie) met een verbeterde framerate. Of kijk naar AC: Origins, waar je de HDR wit- en zwartwaardes zo kunt aanpassen dat deze het beste tot hun recht komen op jouw tv. Alles naar wat jouw hartje begeert dus ;-). Mocht je overigens problemen ondervinden met het instellen van de HDR en 4k opties, check dan dit (Engelstalige) artikel even.

Games starten sneller op

Je kent het wel, je komt op zondag net terug van dat geweldige uitstapje naar je schoonouders. Je parkeert je dikke reet op de bank en bedenkt je: Shit! Over 10 minuten is het “double xp” weekend afgelopen. Dus je racet naar je tv, drukt op alle mogelijke knoppencombinaties om zowel je tv als je Xbox aan te zetten en bereidt je voor op de wedstrijd van je leven. Maar ja, dat duurt zeker nog twee minuten want die Xbox is niet meer wat ‘ie is geweest. Nou dames en heren, bespaar jezelf de tijd want de One X schuift lange laadtijden in de meeste games met gemak aan de kant. Check ’t:

Sneller en makkelijker screenshots en video’s maken!

Hartstikke leuk dat jij die vette trick hebt gemaakt met Steep of die zieke 360 no scope in Call of Duty, maar met al die blokjes in beeld gelooft niemand daar wat van natuurlijk. Met de nieuwe Xbox One X kun je gelukkig al die zalige momenten in volle kwaliteit (incl. HDR) opslaan en uploaden naar de Drive. Dankzij de nieuwe HEVC codec die is geïmplementeerd in de console kun je gameplay opnemen in dezelfde kwaliteit die jij op je schermpje ziet. Daarnaast kun je een soort “live” screenshot maken, waarbij je achteraf per frame kunt bladeren door de opname om vervolgens het perfecte plaatje te selecteren.

Klein maar fijn

Zoveel power, dat zal dan wel een behoorlijk apparaat zijn die X. Mis! Het is de kleinste Xbox One van de hele familie. In combinatie met de strakke vormgeving en de mat-antraciete looks maakt het een esthetisch kunstwerk in je tv-kastje.

Conclusie

Eigenlijk ga ik er vanuit dat je dit niet meer leest en onderweg bent naar de winkel om een Xbox One X te scoren. Maar mocht je dat nog niet zijn, waar wacht je op? Je hebt zojuist een behoorlijke lijst gelezen met acht redenen waarom je tóch die X moet halen. En dat zijn nog niet eens alle redenen… hupsakee dus!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments