Microsoft heeft vanaf het begin af aan al geroepen dat de Xbox One zoveel meer is dan een gameconsole, met de komst van hun eigen MediaPlayer, met oa. MKV ondersteuning, en misschien nog wel meer met de komst van de Plex App.

Wat is Plex?
Plex is een mediaspeler die bestaat uit een Plex Media Server en een Plex client. Deze combinatie zorgt ervoor dat je op een manier die vergelijkbaar is met Netflix, of bijvoorbeeld de film/tv serie collectie die je misschien kent van de interactieve tv van je tv aanbieder, kunt genieten van je films en tv series

De Plex Media Server kun je (gratis) installeren op Windows, Mac OS X, Linux, FreeBSD en een hele range aan NAS systemen. De client draait op verschillende platformen, sommige apps zijn gratis en voor anderen moet je betalen :

Daarnaast bestaat er ook nog een versie waarmee je je pc (Windows / Mac / Linux) kunt omtoveren tot een echt Plex Home Theater.

Hoe je Plex moet installeren gaan we hier niet uitleggen, daar kun je hier meer over lezen.

Wat heb ik nodig?
Om Plex te kunnen installeren dien je op dit moment in het bezit te zijn van een Plex Pass, dit is een abonnement waarmee je extra (betaalde) features kunt ontsluiten voor de gratis versie van Plex Media Server. Eén van deze betaalde features is dus de mogelijkheid om de Plex App alvast te gebruiken op de Xbox One. In een later stadium komt de Plex App ook beschikbaar voor mensen zonder de Plex Pass, dan zul je wel voor de App moeten betalen. Deze zal dan beschikbaar komen voor ongeveer 5 euro.

Wat kun je er mee?
Was er voorheen nog een aparte Plex Client nodig om films en tv series zoals bijvoorbeeld een Raspberry Pi, of een Windows of Mac pc met daarop Plex Home Theater. Met de komst van de Xbox One App is dat allemaal overbodig geworden. Het enige wat je nog nodig hebt naast de App is een Plex Media Server.

Installeren en configureren
Na het downloaden en starten van de App zul je hem eerst moeten koppelen met behulp van je MyPlex account. Mocht je dit nog niet hebben, dan kun je dit via de eerder genoemde link aanmaken. Op het moment van schrijven is het nog wel noodzakelijk om een Plex Plass te bezitten, maar die kun je via deze link aanschaffen. Let op : Het gaat hier om een abonnement vanaf vijf euro per maand. Het kan goedkoper zijn om een jaar Pass aan te schaffen en wil je heel gek doen, dan is er ook een lifetime pass te koop. Deze koste 150 euro en dan ben je gelijk van de maandelijks terugkerende kosten af.

Zodra de Plex App gekoppeld is aan je Plex account zou je je aangemaakte libraries moeten zien.

Plex_Xbox_One_Screenshot

Je kunt verschillende bibliotheken aanmaken, om zo bijvoorbeeld een onderscheid te maken tussen films, tv series en bijvoorbeeld animatiefilms.  Je kunt vervolgens een bibliotheek openen door middel van voice en gesture commando’s, of je kunt natuurljik (ouderwets) de controller of Media Remote gebruiken.

Naast de bibliotheken zie je op home scherm ook een selectie uit films en series uit de bibliotheken waaronder de laatste beschikbare afleveringen van tv series en de meest recente films uit een paar categorieen.

Vanavond kijken we…
De bediening van Plex, het is al eerder genoemd, is te vergelijken met het bladeren door de filmcatalogus van Netflix of de interactieve televisie zoals onder andere Ziggo en UPC die aanbieden. Om een film te starten blader je gewoon naar de film en selecteer je deze. Vervolgens krijg je dan een korte synopsis van de film en de optie om eventueel een audio- of ondertiteltrack te selecteren. De film is nu klaar om te starten en wordt vervolgens gestreamed vanaf de Plex Media Server.

Let op : Sommige NAS systemen zijn niet krachtig genoeg op (alle) films en series te streamen. Plex heeft aangekondigt dat dit zal verbeteren zodra er meer formaten aan de Xbox One worden toegevoegd. Op dit moment kunnen films met DTS (HD) audiokanalen en ook MKV bestanden nog niet native worden afgespeeld, dit kan leiden niet on-onderbroken kijk ervaring. Dit ligt dus niet aan de Xbox One App, maar aan je Plex Media Server. Zelf heb ik Plex Media Server op een Windows Server geinstalleerd met voldoende geheugen en processorcapaciteit, het kan dus interessant zijn om Plex Media Server op je pc (of laptop) te installeren.

Intelligentie van de App
Als je bijvoorbeeld Escape from Alcatraz hebt bekeken is het dus mogelijk om de Plex App vervolgens naar gerelateerde films te laten zoeken. Ook is het mogelijk om te zoeken op meer films van een bepaalde acteur die in de film speelde, of meer in het zelfde genre.

600x382x2014-10-05-at-11_16-AM_png_pagespeed_ic_y3avevOcgC

Daarnaast heeft de TV bibliotheek ook standaard een Start Watching en Rediscover sectie. Hierin vind je tv series waarmee je nog niet bent begonnen en tv series waar je wel me bent begonnen, maar waarvan je al een tijd geen aflevering meer hebt gekeken.

600x337xNewImage_png_pagespeed_ic_Gxx35mNmwF

Synchroniseren
Nu kan het natuurlijk best gebeuren dat je bent begonnen aan een film, maar dat je hem niet via de Xbox kunt afkijken. Met Plex is het mogelijk (omdat alles centraal op je Plex Media Server staat) om op een ander device verder te kijken. Dus je kunt een film beginnen via de Xbox App, maar hem vervolgens verder kijken via de iPad, Windows 8 of Android App. Ook is het mogelijk om, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat en onderweg geen internet hebt, films te synchroniseren naar je device. Zo kun je je iPad, Android of Windows tablet dus vol zetten met films en tv series, met één druk op de knop. De Plex Media Server zet de films om in het juiste formaat en pusht ze dan richting je Plex Client (hou er wel rekening mee dat dit even kan duren, dus mocht dit willen gebruiken voordat je op vakantie gaat…begin dan tijdig).

Delen van je bibliotheken
Je kunt met Plex ook eenvoudig je film/tv serie bibliotheken delen met vrienden. Zij zien dan in hun Plex App jou gedeelde bibliotheken en kunnen (via internet) gewoon jouw films en series kijken. Je kunt per vriend aangeven welke bibliotheken je met hem/haar wilt delen. Ook kun je aangeven of zij films naar hun device mogen syncen, zodat ze jou films dus offline kunnen bekijken.

Conclusie
De Plex app voor de Xbox One is een mooie aanvulling op zowel de Xbox App bibliotheek als de Plex App collectie! Voor een 1.0 versie van een App werkt hij eigenlijk vrij goed, al lees ik wel verhalen over het feit dat de Plex Media Server op een NAS op dit moment geen goed werkende situatie opleverd. Hopelijk komt er snel ondersteuning voor DTS (HD) en MKV in de App zodat het transcoden niet meer nodig is en de films gewoon gestreamed kunnen worden zonder dat dit de Plex Media Server te zwaar belast. Dit heeft puur te maken met het gebrek aan codec-ondersteuning van de Xbox One, want een 900mhz Raspberry Pi heeft geen enkel probleem om films af te spelen, die heeft out of the box gewoon ondersteuning voor MKV, DTS, etc.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties