Al jaren word ik bestempeld als de LEGO noob op de redactie. Eerlijk toegegeven gingen de eerste keren dat ik LEGO speelde niet heel soepel (en nog steeds geef ik de game de schuld). Maar na jaren LEGO games te hebben gespeeld gaat het steeds beter. Nu mocht ik dan eindelijk aan de slag met The LEGO Movie 2 game. Is het weer de zoveelste LEGO game of heeft deze toch iets unieks?

Helaas heb ik de film nog niet gezien en dat was in de game ook wel te merken, want om maar gelijk met de deur in huis te vallen… de storytelling is minimaal. Zonder film is deze game één grote willekeurige chaos van gebeurtenissen zonder rode draad. Nu verwacht ik van een LEGO game ook niet al te veel verhaal, maar de enige keer wanneer je iets van het verhaal meekrijgt is door de voice-over van Lucy die vrij ongeïnteresseerd vertelt wat ze allemaal gaan doen. Geen leuke cutscenes met de LEGO humor die je bent gewend dus. Het verhaal is in het kort: Je vrienden worden gekidnapt door een vreemdeling en jij gaat naar ze op zoek op verschillende planeten (het is bijna ‘Le Petit Prince’). Maar waarom voelt deze LEGO game, ondanks het korte en magere verhaal, dan zo goed aan?

Geen verhaal, maar wel maximale gameplay

Het is raar dat er zo weinig aandacht is besteed aan het verhaal. De ontwikkelaar had waarschijnlijk meer geld voor ontwikkelaars dan de scriptschrijvers. The LEGO Movie 2 game is waarschijnlijk ontwikkeld om mee te teren op de film. Toch is deze game voor mij een hartstikke groot succes! Heuh? Plottwist? Ja, nogal. De gameplay is namelijk superleuk en ik heb mij goed vermaakt. Het verhaal is kort en niet interessant, maar de ervaring gaandeweg is wel hartstikke leuk met veel gevarieerde werelden.

Wat moet je doen in de game? The LEGO 2 Movie game is een soort semi-open wereld game waar je van planeet naar planeet reist. Op de planeet zelf is een rode draad, een main quest. Maar er zijn ook genoeg side quests om jou bezig te houden. Deze zijn soms herhalend en makkelijk, en soms juist heel gevarieerd. Ze zijn gewoon leuk om te doen. Het is wederom het doel om zo veel mogelijk paarse blokjes te verdienen en te vinden op zo’n planeet zodat je door kan naar het volgende level. Het is simpel, maar het werkt wel.

De magie van LEGO

In voorgaande LEGO games ging het verhaal juist om superhelden, schurken of andere iconische series en werd de LEGO formule ook elke keer duidelijk herhaald. Je kan dingetjes bouwen en meerdere personages kiezen om door de game te komen. Dat is nu ook het geval, maar nu voelt het creatiever. Als opperbouwmeester Emmet (de uitverkorene onder de bouwers) moet je allerlei objecten bouwen om bijvoorbeeld ergens hogerop te komen of iets te activeren. Gaandeweg verdien je in de game ook allerlei extra objecten en bouwpakketten om te bouwen. Hoe meer LEGO stenen jij verzamelt door bijvoorbeeld schatkisten te openen of door allerlei objecten kapot te slaan, hoe meer je kan bouwen. Nu kan je op de meeste planeten niet heel veel zelf bouwen, maar er is een planeet waar je helemaal los kan gaan met de door jou verzamelde bouwpakketten. Die bouwpakketten voelen als cadeaus. Dat kan komen door mijn jeugd, maar ik vond het heel leuk om in de game allerlei bouwpakketten te ontvangen zodat ik die op mijn free-for-all planeet kon gaan bouwen. Heerlijk!

Extra werelden

Er zijn naast het verhaal ook bonuswerelden in een ander planetenstelsel en dat zijn echt miniplaneten. Dan heb je een heel kort hoofdverhaal en de rest bestaat uit side quests. Toch zijn die bonuswerelden hartstikke leuk om even te bezoeken en alle paarse stenen te verzamelen. Om even een voorbeeld te geven. Eén van die werelden heeft een soort Lord of the Rings setting waarbij je een speciaal zwaard moet vinden en een kerker in moet duiken. Het is allemaal niet groots, maar zorgt wel voor extra vermaak.

Kleine ergernissen

Zoals met elke LEGO game zijn er kleine ergernissen. Zo blijft de camera soms een hekelpunt en doet het niet wat jij wilt. In The LEGO Movie 2 ben ik niet heel veel bugs tegengekomen, maar er zijn er wel een paar. Deze zijn overigens niet storend. Er is wel een irritatiepuntje rondom de achievements. Als je jouw Xbox status op ”Offline” hebt staan terwijl je wel gewoon een internetverbinding hebt, dan triggeren er geen achievements. Zo ontgrendel je op een gegeven moment een personage waar je dan een achievement voor krijgt. Die heb ik niet gekregen omdat ik toen mijn status op ”Offline” had. Beetje jammer, maar voor mij niet heel hinderlijk als niet-achievement liefhebber.

Conclusie

In tegenstelling tot de algemene tendens rond deze game, namelijk dat hij te snel in elkaar is gezet en verder een vlakke ervaring biedt, ben ik heel enthousiast. Ja, het verhaal is zeker kort en daar is geen liefde aan besteed. Maar toch bieden de werelden in mijn ogen fantastische gameplay en is het een genot om te spelen. Een echte LEGO game waar het om bouwen gaat en waar je gewoon lekker kleine missies kan voltooien. Ben je een liefhebber van LEGO games, dan kan je deze gerust oppikken. De game kost je ‘maar’ 40 euro en is misschien binnenkort al wel in één of andere uitverkoop.

RECENSIES OVERZICHT
The LEGO Movie 2 videogame
7.5
review-the-lego-movie-2<b>Pluspunten</b><br> + Leuke werelden met veel variatie<br> + De gameplay is in dit LEGO deel extra leuk en creatief<br> + De sidequests zijn kort, maar wel leuk om te doen<br> <b>Minpunten</b><br> - Verhaal is mager en kort<br> - Verhaalvertelling is saai door enkel voice-overs en een handjevol cutscenes<br> - Camera zit je soms in de weg<br>
Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties