Review: Forza Motorsport 7 – Middelmatige upgrade met prachtige regentracks

Forza, de racegame die onlosmakelijk verbonden is met de Xbox. En het is luid en duidelijk het nieuwe paradepaardje voor de Xbox One X, waar het er supergaaf uitziet. Maar geld dat ook voor de gewone Xbox One? En is dit nog steeds de beste racegame?

De grote tegenstander is natuurlijk Project Cars 2 die vorige maand uitkwam. Die game doet vrijwel hetzelfde als Forza. Het heeft weinig verhaal, prachtige graphics en gaat vooral om één ding en dat is het racen. Zoals je in de review van Renco kunt lezen doet die game het ook echt goed op al die vlakken, maar het is wel duidelijk een echte hardcore racer.

En wat doet Forza? Nou, Forza 7 doet alles nog beter op alle vlakken, maar het is niet helemaal koek en ei, ik mis namelijk wat…

Intro of demo

Laten we beginnen bij het begin. De intro, of moet ik zeggen, de demo, want de intro is namelijk precies hetzelfde als de demo: De Porsche 911 in Dubai, de Mercedes vrachtwagens op Mugello en de Nissan GT-R op de Nurnburgring. In vogelvlucht krijg je het volledige grafische spectrum van Forza 7 te zien. Als je deze verplichte tracks hebt gedaan begin je pas echt aan de game.

Carrière maken

De game heeft weer dezelfde modi als Forza 6. Multiplayer, timetrials, rivals en natuurlijk career.

In de career mode begin je aan de drivers cup. Hierin moet je 6 championships afwerken en daarbinnen zitten van allerlei verschillende series aan races. Gewone race-auto’s en straatauto’s, maar natuurlijk ook de wat meer aparte auto’s, zoals klassieke Formule 1 auto’s, rally-auto’s, SUV’s of zelfs Formule E. Ook zitten er in elke championship wel een paar leuke events, zoals bowlen met een limo, of binnen 2 laps 50 gewone auto’s inhalen met een supercar.

Dat zijn net de dingen die het leuk maken om je met een championship bezig te blijven houden. En je hoeft ook niet alles in een championship te doen. Je kunt kiezen wat je leuk vindt, want je hoeft maar een x-aantal punten te halen. Daarna kun je al door naar de volgende championship waar weer nieuwe type races op je staan te wachten.

Wanneer je zo’n race-serie opstart krijg je een persoonlijk verhaaltje van een bekend persoon uit de racewereld. Ik heb hier alleen helemaal niks mee omdat ik al die gasten helemaal niet ken en ik gok zo dat het voor de gemiddelde gamer niet anders is. Hier mis ik echt de tussenstukjes van Top Gear in Forza 4. Die konden lekker ongegeneerd een auto afzeiken in de game. Check de video-review voor een voorbeeld.

Dat zijn die dingen die Forza echt een flinke duw in de rug kunnen geven, maar zoiets mist gewoon in deze Forza.

Wapperende wissers en rammelende bakken

Ok, even naar het racen, want hoe je het ook wend of keert, dat is de core van de game.

Het is een beetje lastig uit te leggen, maar het echte Forza-gevoel zit er weer in. Je merkt dat de auto met het asfalt aan het knokken is en zo ga je ook elke bocht in: of jij wint, of het asfalt wint. Ik vind dit echt het mooiste aan Forza en daarom speel ik ook graag met zoveel mogelijk assists uitgeschakeld. Wil je dit niet? Geen probleem, dan schakel je de assists gewoon in. Je kunt het, net zoals in de vorige Forza’s, helemaal naar wens in- of uitschakelen.

Waar deze game zich onderscheid van Forza 6 is… eigenlijk bar weinig. Het racen voelt wat ruwer aan (en dat bedoel ik in de goede zin). De hud en camera bewegen bijvoorbeeld mee op de G-krachten en op de hobbels in de weg, en ook bij het gas geven merk je dat de auto te maken heeft met tractie en alle krachten die aan de auto trekken. De auto komt bijvoorbeeld wat houterig vooruit, wat misschien raar klinkt, maar het is wel realistischer. En ook als je in de auto zit, dan hoor je het gewoon rammelen, je ziet de wissers wapperen en de antenne trilt in de motorkap, en dat hoort natuurlijk bij een zo realistisch mogelijke race-ervaring. Dus het voelt allemaal weer wat echter aan, maar daar blijft het ook wel een beetje bij. Is dat erg? Ik denk het niet, want de game doet het gewoon al jaren goed op dit vlak.

Grafisch niet top?

Grafisch gezien zijn er hier en daar ook wat stappen gemaakt. Zo zien de tracks in de regen er fenomenaal goed uit. De donkere setting en weerkaatsing in de plassen kloppen gewoon helemaal, soms ziet het er bijna foto-realistisch uit. Maar ook in de gewone races valt op dat er meer is gedaan aan de physics en de kleine details daarbij, de achtervleugel beweegt bijvoorbeeld door de wind en de druppels op je ruit vliegen de andere kant op als je een bocht instuurt. Maar daar houd het ook mee op. Vooral op een gewone doorsnee track, waar niks aan de hand is, waar gewoon de zon schijnt, valt op dat het gewoon precies hetzelfde is als Forza 6. Check hier maar een vergelijking:

Op dit vlak is de game dus eigenlijk helemaal niet zo indrukwekkend. Toch, de auto’s zien er echt fantastisch goed uit, vooral de binnenkanten van de auto’s zijn nu echt mooier. En dat is echt knap, want in deze Forza zitten meer dan 700 auto’s en die zijn stuk voor stuk, van binnen en van buiten uitgewerkt tot in het fijnste detail.

En wat dan jammer is, is dat sommige dingen er juist helemaal niet goed uitzien, vooral als je even oplet op de omgevingen. Zo zien de bomen er soms ronduit 2D uit, reflecteert het gras alsof het van plastic is en is het detail van sommige gebouwen gewoon slecht.

Gelukkig hebben we de Xbox One X nog. Ik heb de game namelijk een paar keer gedaan op de One X met 4K en HDR. Dan merk je wel dat alles er veel strakker uitziet en dat er ook meer detail is langs de baan. De kartonnen bomen en het reflecterende gras zit er nog steeds in, maar het is wel allemaal wat strakker en voller.

Gemaakt voor en door kapitalisten

Dan komen we aan bij het grootste kritiekpunt van deze game. Het hele internet loopt te mekkeren over de micro-transactions in de game, terwijl er geen micro-transaction te bekennen is in Forza 7. Maar toch is hier wat mee, want wat er wel inzit zijn lootkisten en consumable mods. De mods die in de vorige Forza dus nog permanent waren kun je nu een paar keer gebruiken en dan moet je nieuwe kopen! En ook met de verschillende lootkisten kun je nu common, rare en legendary items krijgen. Mods, maar ook kleding en zelfs auto’s.

Als je nu nagaat dat bij de vorige Forza’s er na een tijdje wel ineens micro-transactions inkwamen dan weet je precies welke kant dit opgaat. Het is zo zichtbaar in deze game, echt jammer.

Eindoordeel

Wat is het eindoordeel over deze game dan? Nou Forza 7 is een middelmatige upgrade op Forza 6 qua racen en graphics. Op de Xbox One X ziet de game er wel een stuk beter uit, vooral de races in de regen.

Maar het spel is totaal niet innovatief. Er zitten geen nieuwe modi in, geen spraakmakende narratives of iets soortgelijks van meerwaarde. En ook de consumable mods en lootkisten zijn een klap in het gezicht van de Forza-fans. Het blijft de beste racegame op de Xbox One, en ik durf zelfs te zeggen voor alle consoles, maar wel met minder vernieuwing dan de vorige Forza’s.

RECENSIES OVERZICHT
Forza Motorsport 7
80 %
review-forza-motorsport-7-middelmatige-upgrade-prachtige-regentracksPluspunten: <br> + Auto-details<br> + Verbeterde physics<br> + Rijden voelt echter aan<br>\ + Regentracks!<br> <br> Minpunten: <br> - Niet innovatief<br> - Sommige grafische details ronduit slecht<br> - Commercialiteit spat er van af<br>