Tom Warren van The Verge stelt dat Xbox gamers klaar zijn met crossplay. Niet in algemene zin, maar ze zouden liever niet meer gekoppeld worden aan pc-gamers. Waarom is daar juist nu zoveel om te doen? Het is al meer dan een jaar gemeengoed.

Dat we als console gamer meestal aan het kortste eind trekken in een match waar ook pc-gamers aan deelnemen is niks nieuws. Ondanks hoeveelheden auto-aim en andere technieken om het genre speelbaar te houden op ons platform naar keuze. Al zijn er ook wel pc-gamers die terecht klagen over matchups met console gamers, juist vanwege de voordelen die auto-aim biedt. Alsnog kunnen we als Xbox-gamer alleen maar dromen van de snelheid van reageren die een pc-speler geniet. Waarom is er juist nu zoveel om te doen?

Je hoorde onze YazNL en Pethor er onlangs al over. Hun plezier in Halo Infinite werd bedorven door de dominantie van de pc-gamer. Die heeft met muis en toetsenbord gewoon een groot voordeel. In het geval van Infinite bleek het ook nog eens lastig om crossplay uit te schakelen, het was geen kwestie van een keuzelijstje. Je moet in de Xbox submenu’s duiken om crossplay geheel uit te schakelen. 343 komt allicht met een oplossing voor dit irritatiepunt op de proppen. Stel dat je een match kunt opzetten met gamers die dezelfde input gebruiken als jij. Maar wanneer het je wordt opgelegd, zoals we nu met verschillende titels zien, dan komt men in opstand.

Naast het voordeel dat toetsenbord en muis bieden, wordt pc-gaming veel meer door hacks en cheaters bevolkt. Neem bijvoorbeeld Warzone en Halo Infinite. Dit zijn free-to-play games wat maakt dat mensen die gebruik maken van allerlei illegale foefjes na een ban gemakkelijk een nieuw account kunnen aanmaken om zo verder te spelen. Warzone-spelers klagen al meer dan een jaar en Halo-spelers vragen al sinds de beta om opties om dit tegen te gaan. Opvallend genoeg druist de keuze die het ontwikkelteam heeft gemaakt ook tegen een uitspraak in die door Phil Spencer is gedaan in een interview met Gamespot uit 2016.

“Ik dwing niemand om het met een controller op te nemen tegen iemand met een ander type besturing. De snelheid die muis en toetsenbord je geven is niet vergelijkbaar met hetgeen dat met een controller kan worden bereikt.”

Het is dan ook aannemelijk dat we veranderingen gaan zien in Halo en Warzone. Kijk maar naar Battlefield 2042, waarin DICE binnen een paar weken de optie heeft ingevoerd om crossplay uit te schakelen. Heb jij goede voorbeelden van ontwikkelaars die crossplay op een smaakvolle manier hebben geïmplementeerd? Voel je ook vrij om te spuien als je jouw negativiteit kwijt moet. Wat dacht je van de Xbox muis en toetsenbord (XIM) spelers in Rainbow Six Siege? Die rotzooi vind gretig aftrek…

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments