De “Redefines”, “Changes the way we think” en “Monumental moment” uitspraken waren niet van lucht. Gelukkig hebben de jongens van Microsoft ook nog wat nuttigs te vertellen. Een hoop van wat we gisteren aankondigden konden we inderdaad werkelijkheid zien worden. Universele apps voor Windows, Windows Phone en de Xbox One, alles in één store voor alle devices. En last but not least zagen we een fantastisch nieuw apparaat: HoloLens.

De speerpunten van Windows 10 zijn mobiliteit, veiligheid en interactie. Voor de Xbox One is die laatste toch wel het belangrijkste.

Cortana

We zagen een gesprek tussen Joe Belfiore (Windows kapitein) en Cortana, Microsoft’s concurrent voor Siri en Google Now. Het gesprek met Joe en Cortana kwam niet alleen heel natuurlijk over, maar de kunstmatige intelligentie kende ook humor en emotie. Cortana kan zaken voor je opzoeken en kleine taken uitvoeren, bijvoorbeeld een mailtje versturen. Het hulpje is ook beschikbaar binnen Project Spartan, de nieuwe browser. Dit maakt de browser op de Xbox One, want daar komt hij ook beschikbaar, ineens een stuk bruikbaarder.

Microsoft Cortana

Apps

Joe liet gauw een aantal nieuwe apps zien die op alle devices beschikbaar komen. De Photo Collection app laat je foto’s synchroniseren op alle apparaten en op een mooie manier zien met een soort filter die je foto’s automatisch verbeterd bij de weergave. De Albums app pakt de foto’s uit de Photo Collection app over en maakt er mooie visuele albums van. Dit alles gebaseerd op tijd, locatie en mensen die aanwezig waren bij de gebeurtenis. De Music app kent functionele en visuele verbeteringen en komt dus ook beschikbaar op alle apparaten.

Xbox app & streaming

De Xbox app voor Windows 10 kregen we uitgebreid te zien. Je hebt toegang tot alles op je Xbox One, je vrienden, berichten, achievements en zelfs je games. Vanuit de app kan je chatten en praten met je vrienden, vanaf elk willekeurig Windows 10 device. Hetzelfde geldt voor de activity feed, je kunt berichten en opnames van je vrienden bekijken, delen en er op reageren.

De meest interessante feature is toch wel het streamen van je Xbox One games op je PC of tablet. Hiervoor kun je, zonder dat je de Xbox ook maar aanraakt, vanuit de app een game starten en streamen. De demo liet zien dat je daarbij niet hoeft in te leveren op kwaliteit en framerate.

Games

Als je een game speelt op je Windows PC, je leest het goed: PC, dan kun je in Windows 10 ook de laatste 30 seconden openemen zonder dat je er maar iets voor hoeft te doen. Windows-toets + G triggert deze “Xbox, Record That” command.

Lauren Carter van Lionhead kondigde Fable Legends aan voor de Xbox One én Windows 10. Voor het eerst is het nu mogelijk om op de PC te gamen met je Xbox-maten door middel van cross-platform coöp in Fable Ledgends. Fable is nog nooit een grafisch wonder geweest, maar het wordt toch even vermeld dat het op DirectX 12 draait.

Zoals eerder vermeld komt DirectX 12 ook met Windows 10 mee. DirectX 12 kan meer complexiteit aan, dit kan zorgen voor een performance winst tot 50%. Veel ontwikkelaars zijn al met DirectX 12 bezig, ook de nieuwe Unreal Engine is DX12 compatible.

HoloLens

De grootste verrassing van de show is Microsoft HoloLens. Het apparaat lijkt verdacht veel op de de VR-brillen van Samsung en Oculus, maar is toch wel even wat meer dan dat. Het eerste verschil is dat je met de HoloLens door de bril naar de gewone wereld kijkt. De HoloLens laat hologrammen in je wereld zien waarmee je kunt interacteren.

Zo kan de Windows interface in de lucht of aan je muur getoond worden. Middels gestures en waar je kijkt kun je je acties bepalen.  Op het podium zagen we dat een HoloLens-drager een quadrocopter maken en ontwerpen door middel van gestures in een Holografische studio.

Microsoft HoloLens

De HoloLens bestaat uit:

  • See-through lenzen
  • Spatial sound; een uitgebreide vorm van surround geluid
  • Een partij sensoren
  • Holografische processor

HoloLens is compleet draadloos en heeft ook geen verbinding met ander apparatuur, het is een compleet op zichzelf staand apparaat.

Holographic computing

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties