De Activision-Blizzard deal blijft de gemoederen bezig houden. Sony is fel tegen de overname en heeft afgelopen jaar alles in werking gesteld om te voorkomen dat Activision-Blizzard door Microsoft overgenomen wordt. Het fanatisme waarmee zij ten strijden zijn getrokken lijkt zich afgelopen maanden tegen hen te keren. Wat is er aan de hand?

Team PlayStation is zich nog altijd hevig tegen de voorgenomen overname van Activision-Blizzard aan het verzetten. De deal zou volgens hen schadelijk kunnen zijn voor de gamesindustrie. Het bedrijf bleek afgelopen maanden niet te beroerd om hun stellingname met ongefundeerde verwijten kracht bij te zetten, bijvoorbeeld door te suggereren dat Microsoft games als Call of Duty opzettelijk met bugs op de PlayStation uit zou kunnen brengen.

Meerdere partijen zijn afgelopen maanden gevraagd om op de door PlayStation aangedragen bezwaren te reageren. Ook PlayStation moest schriftelijk reageren om hun argumenten te onderbouwen. Op basis van de schriftelijke reacties hebben inmiddels diverse autoriteiten geconcludeerd dat de overname van Activision-Blizzard door Microsoft doorgang kan vinden. De overname is echter nog niet rond.

Met de billen bloot

Een indirect gevolg van de verschillende juridische procedures tegen Microsoft is dat PlayStation ook met de billen bloot moest. En dan blijken er toch een aantal interessante feiten bovenwater te komen drijven. Uit verschillende documenten zou blijken dat PlayStation, zowel ontwikkelaars als uitgevers zou betalen om games niet op de Xbox uit te brengen. Ook zouden er deals opgesteld zijn om games niet naar Game Pass te laten komen. Daarnaast zouden verschillende games die in Japan ontwikkeld zijn weerhouden worden om naar de Xbox te brengen. De door PlayStation geuite zorgen over het ‘anti-competitieve’ karakter van de overname lijken dus voornamelijk een gevalletje: ‘zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten’.

Uit de verschillende juridische documenten blijkt tevens dat Sony met PlayStation 98% van de consolemarkt in Japan in handen heeft. Deze cijfers in combinatie met de signalen dat Sony uitgevers zou betalen om games niet op de Xbox uit te brengen, hebben geleid tot kritische vragen van Amerikaanse Senatoren. De Leden van het Congres zijn bezorgd over de positie van Amerikaanse bedrijven. Leden van het Congres van beide partijen dringen er dan ook bij de regering-Biden op aan om actie te ondernemen inzake de concurrentie tussen PlayStation en Xbox in Japan. Tien leden van het Huis stuurden twee brieven afgelopen week naar de Minister van Handel, Gina Raimondo, waarin zij aandringen op actie.

Vandaag schrijven we om uw aandacht te vestigen op de onevenwichtige Japanse videogamemarkt, waarvan we bezorgd zijn dat deze het gevolg kan zijn van een ‘discriminatory trade practice’ die in strijd kan zijn met de geest van de U.S.-Japan Digital Trade Agreement

De Republikeinen schrijven dat er mogelijk sprake zou zijn van het overtreden van antitrustwetten.

Het beleid van niet-vervolging door de Japanse regering als het gaat om Sony lijkt een ernstige belemmering voor de export van de VS te zijn, met gevolgen voor Microsoft en de vele Amerikaanse game-ontwikkelaars en -uitgevers die wereldwijd verkopen maar hun verdiensten in Japan zien dalen door deze praktijken

De zorgen zijn door de afgevaardigden geuit en het is nu aan de Amerikaanse regering om hier op te reageren. De eventuele gevolgen en consequenties zijn nog onduidelijk.

Uiteraard houden we als redactie de ontwikkelingen rondom deze overname nauwlettend in de gaten. Voor nu, een wijze levensles ter afsluiting: wie kaatst, kan de bal terug verwachten.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties