Uitgever Microids zal zich vandaag wel even achter de oren hebben gekrabd nadat verongelijkte Xbox-fanboys de spreekwoordelijke bokshandschoenen aangetrokken hadden. Wat is er gebeurd?

De Franse ontwikkelaar en uitgever was vandaag korte tijd onderwerp van gesprek. Nadat het team de nieuwe game Inspector Gadget: Mad Time Party had aangekondigd, viel het gamers op dat de game niet op de Xbox zou verschijnen. Op socials werden vervolgens vragen gesteld, waarna de uitgever op Twitter heeft laten weten de game niet op Xbox uit te zullen brengen. In een Tweet werd hierover de volgende reden genoemd:

Op veel sympathie kon het bericht niet rekenen. Hoezo ‘als de demand sterk genoeg is’?

Gebrek aan demand enkelzijdig bij het platform en haar spelers leggen is te kort door de bocht wat mij betreft en ik denk dat daarom de Tweet bij een deel van de community in het verkeerde keelgat geschoten is. Neemt overigens niet weg dat er een kern van waarheid in de Tweet van Microids kan zitten. Het zal bijvoorbeeld lastig zijn om een nieuwe game voor het voetlicht te brengen op een platform waar ook een service als Xbox Game Pass beschikbaar is. Een uitgever concurreert niet alleen om de zuur verdiende knaken, maar vooral ook de beperkt beschikbare tijd van de gamer.

Het gebrek aan demand zou ik persoonlijk echter niet als een verklaring aandragen voor het niet releasen van een game op een platform. Demand is het gevolg van heel veel factoren, is bidirectioneel en bovenal niet statisch. Een game dus op voorhand al uitsluiten van een platform zal beslist niet tot meer demand leiden. Op socials de oorzaak hiervoor bij het platform en de spelers leggen weinig sympathiek. We kunnen het ook anders bekijken, bijvoorbeeld:

Als de games goed genoeg zijn, ontstaat er vanzelf vraag naar, toch? En juist op dit punt lijkt het de laatste jaren bij Microids te kort te schieten. Een korte terugblik: De game Blacksad was weinig succesvol mede door de vele bugs en ondermaatse kwaliteit, de Asterix en Obelix games hadden wel wat toverdrank kunnen gebruiken en over de remake van XIII zullen we het maar niet hebben. Kortom, gamers zullen terughoudend zijn om opnieuw de volle mep voor een Microids-game te betalen.

Hoe dan ook. Er zullen ongetwijfeld veel factoren een rol spelen bij vraag en aanbod. Mocht de vraag op het Xbox-platform minder zijn, is het dan niet meer de moeite waard? Enfin, de opmerking van de uitgever heeft tot veel kritische vragen geleid en dat is het team niet in de kouden kleren gaan zitten:

Enkele uren na het eerdere bericht, heeft Microids laten weten Inspector Gadget: Mad Time Party toch naar de Xbox te zullen brengen. Wanneer we met de game aan de slag kunnen is onduidelijk. Goed nieuws? Dat moeten we nog gaan zien. Wel jammer dat er een Twitter-storm voor nodig is om een multiplatform release van een game ‘af te dwingen’.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties