PC games, het is je ding of niet. Toch was er een tijd dat consoles niet zo populair waren en de pc het meest gebruikt werd. Ma en pa deden de administratie en jij, als kind,speelde een game. De tijd dat gaming niet zo groot was als nu. Maar wel een grote schare fans had. Ik was ook blij te lezen dat ik al mijn oude games nog gewoon kon spelen maar nu in mijn browser. Voor Xbox One Nederland neem ik een trip down memory lane….

MEMORY

The Internet Archive is bekend van de vele collecties aan oude herinneringen die op het internet bewaard worden. Recent is er bijvoorbeeld een verzameling oude websites toegevoegd. Je kan hierop zien hoe (kaal) de websites er 15 jaar geleden uitzagen. Voor mij is dit ook een trip down memory lane.

DMA

De mensen van The Internet Archive hebben 2400 games online gezet uit het DOS tijdperk. Voor de jonge gamers: DOS was één van de eerste besturingssystemen en stond voor Disk Operating System. Het werkte met commando’s. Dus niet dubbelklikken op een icoontje maar echt het commando RUN typen zodat de computer begreep wat je wilde doen. Ik ben opgegroeid met DOS en vond het erg fijn in al zijn simpelheid, het werkt namelijk wel of niet. Geen vage meldingen wanneer je je game opstart in Windows 98 of Windows XP. Bij de DOS games was het installeren soms wel wat ingewikkelder dan nu. Zo moest ik wel meer dan eens de DMA channel instellen zodat de game het geluid bijvoorbeeld op het juiste kanaal af ging spelen. En je merkte pas dat het niet werkte als je de game, na 10 minuten laadtijd, speelde en niks hoorde…..

Vele DOS games heb ik gespeeld en het was altijd iets magisch. Je ging naar de winkel en kocht een game. Een grote doos met mooi artwork en veel extra merchandise. Met de floppy’s of later cd’s. Als retro verzamelaar heb ik er nog velen en die draai ik soms af in DOSbox al gaat dit soms ook niet vanzelf. En nu dus in mijn browser. Ik kon helemaal los gaan met de vele games die mij instant flashbacks gaven naar die goeie ouwe tijd.

TOOBIN (1988)

Één van mijn favorieten games was Toobin. Deze game was simpel maar erg leuk. Je moet over het water drijvend op een autoband racen en moest de rotsen langs het water ontwijken, krokodillen overwinnen en nog meer vijanden. Het was echt een trial-and-error game en dat was voor mij juist de kracht van deze game.

toobin

LODE RUNNER (1983)

Deze action game van Broderbund Software was toentertijd voor mij de ideale mix van actie en puzzel elementen. De Bungling keizer heeft een groot hoeveelheid goud gejat en jij moet in zijn schatkamers het goud terug halen. Dit resulteert in 150 schermen met kamers, vallen, robot guards en touwen om te klimmen. Ik heb me urenlang vermaakt met deze game.

Lode runner

MOONPATROL (1983)

De maan wordt aangevallen door aliens en jij rijdt op de maan met je bad ass buggy om het gespuis neer te knallen. De oppervlakte van de maan is niet vlak en kent rotsen en kraters dus alleen op de aliens focussen is geen goed idee. Het voelde een beetje als Defender maar dan met een buggy.

Moonpatrol

LAST NINJA 2 (1990)

De slechte shogun keert weer terug in dit deel van Last Ninja, een iconische game serie met meeslepende muziek en audio. Je speelde als een ninja en vocht tegen de shogun, isometrisch en in third person. Elk level was verdeeld in verschillende schermen, had bewapende guards en je moest soms ook sluipen in plaats van vechten. De sfeer, graphics en audio maakte deze game subliem en ik speelde het met een grote grijns op mijn gezicht.

Last Ninja

HOCUS POCUS (1994)

De jonge magiër Hocus Pocus wil niets liever dan lid worden van de Raad van Wizards in het land van Lattice. Oh ja, ook om te trouwen met zijn lief Popopa. Om beide missies te laten slagen moet hij kristallen verzamelen voor de opperwizard Terexin. Al springend, rennend en klimmend moet je de vele kristallen verzamelen. Hocus krijgt onderweg ook flessen met potion die elk een eigen uitwerking, helend of aanvallend, hebben. De taak aan de gamer om uit te zoeken wanneer wat het beste werkt.

Hocus Pocus

Dit zijn een aantal van de games die ik erg tof vond, maar ik kan vele klassiekers opnoemen zoals Tex Murphy series, Phantasmagoria, The dame was loaded, Day of the Tentacle, Prince of Persia. De lijst is lang, net als de lijst die The Internet Archive gemaakt heeft. Check de hele lang lijst en speel de games vooral zelf en ontdek waarom deze games juweeltjes waren en stiekem nog steeds zijn.

Game on!

Je hebt via deze link toegang tot 2400 MS-DOS games! Leef je uit! Lang leve het internet. Dit is toch fantastisch mensen! Ik weet zeker dat ik nog vaak en lang deze oude MS-DOS games online ga spelen.  Maar voor het verzamelen van oude games, wat mijn hobby blijft,  wil ik zo’n schijfje het liefst fysiek in mijn handen hebben.

 

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties