Need for Speed bestaat inmiddels meer dan 20 jaar en heeft vele subtitels gehad. De laatste was Need for Speed: Rivals, niet bepaald de beste van het rijtje. Dit najaar verschijnt de volgende Need for Speed alweer. Deze keer zonder subtitel, want de game krijgt een reboot.
En dat mag ook wel, want de laatste Need for Speed, Rivals, hadden ze beter direct door de shredder kunnen halen. Het was daarom ook mijn slechtste game van 2014 en het kreeg ook nog een nummer 1-positie in de 7 meest waardeloze games. Ik viel eens in slaap tijden een race-sessie in Rivals, true story!
Gezien mijn geschiedenis met Need for Speed en voorliefde voor racegames draag ik de serie toch echt een warm hart toe. Hoewel mijn verwachtingen van de volgende Need for Speed niet heel erg hoog meer waren hoopte ik natuurlijk toch wel op een nieuwe klassieker die zo in het rijtje van Hot Pursuit, Underground en Shift kan. Nu is Need for Speed daar en hmm… misschien heb ik toch niet helemaal voor niks gehoopt.
Reboot of toch niet helemaal?
Hoewel de nieuwe Need for Speed een reboot is wil het niet zeggen dat ze met een schone lei beginnen. Ghost Games heeft namelijk heel goed gekeken naar de toppers uit de serie. In deze nieuwe Need for Speed zie je dan ook duidelijke invloeden uit Hot Pursuit, Rivals en vooral Underground.
De game heeft alles in zich wat een echte Need for Speed hoort te zijn. Auto’s zijn compleet aan te passen, racen door de stad als straatracers en een grote open wereld. Het verhaal is min of meer een verplicht iets in de Need for Speed games, maar EA belooft ons dit keer wat meer. Het blijft ook bij deze belofte want verder hebben we niks over een verhaal gezien of gehoord, alleen dat het nu één van de pijlers is van de nieuwe racer.
Snelheid, stijl, tuning, crew en politie
Zoals EA het aangeeft, de pijlers van Need for Speed: snelheid, stijl, tuning, crew en politie. Gebruik ze om Need for Speed te ervaren. Rij verschrikkelijk hard, drift door de bocht in je getunede auto, met je vrienden terwijl je wordt achternagezeten door de politie.
Snelheid is de essentie van Need for Speed. Het gaat om lange stukken waar de topsnelheid van de auto wordt beproefd en om bochten waar je zo hard mogelijk doorheen moet terwijl je auto grip moet houden. Pushing the limits. Stijl gaat om precisie en controle, hoe je de bocht door gaat. Dat perfecte moment waar je met de juiste timing het stuur draait en gas geeft om de achterkant van je auto los te laten komen. Voor sommigen draait het puur om stijl.
In tuning neem je de af-garage auto en maak je er wat persoonlijks van door uiterlijke aanpassing of door het innerlijk een flinke boost te geven. De aanpassingen gaan verder dan in welke Need for Speed dan ook. Het continu aanpassen en uitbouwen is een game op zich.
Wat wel ontzettend nieuw is, is het crew-aspect. Alle bovenstaande zaken kun je doen met je vrienden aan je zij. Het komt neer op skill en precisie, of misschien wel ultieme chaos. Vooral als je aan gaat klooien met de politie. Daag elkaar uit, daag de politie uit.
Ventura Bay
Ventura Bay is de stad die je als speeltuin hebt. De stad die ’s nachts tot leven komt. Het toneel is twee keer zo groot als de vorige Need for Speed: Rivals en is een stuk levendiger en lekker gevarieerd. Midden in de stad zijn de stoplichten en parkeerplaatsen te vinden, daar is het druk en moet je uitwijken. Buiten de stad vind je de smalle bochtige bergweggetjes, ideaal voor driften en hoge snelheid. Zo zijn er nog vele plekken te ontdekken.
Fotorealistich
De stad en de auto’s zien er ook prachtig uit. Van wat we aan beelden hebben gezien doet het nog eens een schepje bovenop de huidige graphics norm voor racers. Hopelijk draaien ze ons geen Ubisoft-tje en hoeven we niet te downsizen in graphics. De term “fotorealistisch” is wel iets wat even in mij opkomt. Check voor de gein maar eens onderstaande gameplay video.
Tuning en styling
Naast een breed aanbod aan authentieke auto’s biedt Need for Speed ook een zooi after market merken, voor een echte tuning ervaring. Je kunt iedere en elke auto flink aanpassen. De motorkap vervangen door een carbon exemplaar, een ander setje koplampen er op en dikke velgen er onder. Niet tevreden? Misschien moet je de spiegels, skirts, uitlaat, spoiler, hoogte of weet ik het allemaal meer nog aanpassen.
Ziet het er eindelijk perfect uit, dan kun je over naar de performance tuning. Upgrade verschillende onderdelen om je auto een boost (letterlijk en figuurlijk) te geven. Zet er een turbo op, pas je nitro aan, installeer een nieuwe koppeling of misschien moet er helemaal een nieuwe motor in. Ook op het vlak van controle wil je het uiterste uit je auto, ga je driften? Geen probleem. Wil je meer grip? Ook dat kun je aanpassen.
Ga de straat op met je nieuwe vrouwenlokker, laat de beste auto zien. Dit is Need for Speed Underground all over again, maar dan mooier en uitgebreider.
Zoals je kunt lezen heeft de E3 mij helemaal warm gemaakt voor deze game. Mission accomplished EA! De game moet 3 november 2015 op de plank liggen.