Dat een deel van de voetbalsupporters een evolutiestap hebben overgeslagen, dat is denk ik iedereen wel bekend. Gelukkig staat de voetbalwereld zelf langzaam maar zeker op om iets aan het Neanderthaler-gedrag te doen. Maar wat in de virtuele voetbalwereld?

Het gedrag op de tribunes kan je veel etiketten geven maar beschaafd is meestal geen etiket die we daar tegenkomen. Zelfs onder de meest gewone groepen zitten altijd wel een paar die geen zin zonder ernstige ziektes kunnen uitkramen. Ergens gaat bij de poort van het stadion, naast de meegebrachte drankjes, ook de beschaving in een bak bij de beveiliging.

Deze week zagen we weer een staaltje oermens-gedrag langskomen tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd Bulgarije – Engeland. Spelers die van de Bulgaarse harde kern oerwoudgeluiden getrakteerd kregen en, als kers op de tokkietaart, de Hitlergroet brachten. Het nieuwe anti-racisme protocol van de UEFA maakt dat een scheidsrechter op dat moment de wedstrijd moet stilleggen, wat ook hier gebeurde. Bij de tweede stillegging probeerde de aanvoerder van Bulgarije de ‘fans’ aan te spreken om hiermee te stoppen. Het Engelse team had al afgesproken dat men bij een derde stillegging van het veld zou lopen. Uiteindelijk nam het Engelse team de ultieme wraak door met 6-0 te winnen.

In de nasleep van dit incident zijn Borislav Mihaylov, de voorzitter van de Bulgaarse voetbalbond, en de manager van het nationale team, Krasimir Balakov, opgestapt. Ondertussen zijn er 16 mensen gearresteerd voor dit incident.

Ook in de virtuele voetbalwereld is dit gedrag aanwezig. Meestal horen of zien we daar weinig van omdat het in de besloten omgeving van de Xbox party afspeelt. Een enkele keer mag je getuige zijn van dat gedrag als je een bericht van zo’n onderontwikkelde amoebe in je berichtenbox krijgt. Maar dat het er is, daar is geen twijfel over mogelijk.

EA heeft de gebeurtenis van deze week aangegrepen om in FIFA 20 ook een statement te maken. Dit doet men in de vorm van nieuwe shirts waarop de tekst #NoRoomForRacism te zien is. Ook zal men vergelijkbare stadion thema’s uit gaan brengen. Ik ga de kits zeker gebruiken want dit onderwerp ligt mij na aan het hart. Al is het maar om een statement te maken richting mijn online tegenstanders. Hopelijk volgen veel FUT fans dit voorbeeld.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments