Tijd gaat snel, lieve lezers. In 2015 kwam The Witcher 3 uit en potverdikkie, volgend jaar is dat 10 jaar geleden! Hou op met me. Hoog tijd dus voor een nieuwe Witcher game, of niet? Gelukkig zijn er meerdere projecten in ontwikkeling met goed nieuws over The Witcher 4. Ik neem alles met je door.

CD Projekt Red heeft iets meer werk gehad aan Cyberpunk 2077 dan dat het waarschijnlijk hoopte. Na een stormachtige lancering in 2020 hebben ze 2021, 2022 en 2023 gebruikt om alle schade te repareren. Na het grote succes van DLC Phantom Liberty kunnen we wel zeggen dat er alsnog een mooie strik om Cyberpunk 2077 is gewikkeld en dat je nu een complete game ervaring krijgt die de studio ooit voor ogen zag. Maar goed, nu over naar The Witcher, de franchise waar ze zich nu hun aandacht op kunnen richten en ook gaan richten.

Solaris, Polaris, Sirius, poef!

CD Projekt Red (CDPR) heeft in 2022 een grootschalig project onthuld dat de naam ‘Polaris’ draagt, samen met twee opvolgers die een nieuwe trilogie zullen vormen. Deze trilogie staat klaar om het stokje over te nemen van de oorspronkelijke trilogie rondom Geralt en de The Witcher-franchise nieuw leven in te blazen. Polaris zal een nieuw verhaal vertellen en de open-wereld vertelstijl uit The Witcher 3 verder uitbreiden. So far, so good! We weten niet welke personages het verhaal zal bevatten en naar welke gedeelte we van de wereld gaan, maar we blijven benieuwd.

In 2022 bevond Polaris zich volgens CDPR in de pre-productiefase. Wat nog opmerkelijker is, is dat de nieuwe games worden ontwikkeld met behulp van Unreal Engine 5, waarmee CDPR’s eigen RED Engine wordt achtergelaten. Gelukkig! De dramatische lancering van Cyberpunk 2077 was namelijk voor een groot deel te danken aan de niet meewerkende (en niet schaalbare) RED Engine. Kom maar door met Unreal Engine 5!

Een strakke planning!

CDPR heeft vorig jaar (of was het alweer het jaar daarvoor?) aangekondigd dat de twee opvolgers van Polaris binnen een periode van zes jaar na de release van Polaris zullen worden uitgebracht. Dit betekent dat als Polaris 1 of The Witcher 4 bijvoorbeeld in 2026 wordt uitgebracht, CDPR van plan is om zowel The Witcher 5 als The Witcher 6 tegen 2032 uit te brengen (pfff en dan voelen we ons allemaal nog ouder dan nu).

Tot slot weten we ook wie de regisseur is van de nieuwe witcher-saga: Sebastian Kalemba, die zijn betrokkenheid aankondigde op Twitter in november 2022. Kalemba werkte aan The Witcher 3 als Lead Animator en aan Cyberpunk 2077 als Head of Animation en Animation Director. Geen nieuw gezicht dus verder, maar het is nogal een stap van animatie naar volledig director worden van een game.

Dan gaan we even verder in de tijdlijn. In mei 2022 werd Jason Slama, de regisseur van Gwent: The Witcher Card Game, aangekondigd als Game Director van de volgende Witcher-game. Het is niet duidelijk of dat is veranderd of dat er twee mede-regisseurs zijn die de ontwikkeling van de nieuwe Witcher-saga leiden (waaronder dus Kalemba).

Maar dan… een remake

Daarnaast staat er nog een andere onthulling op het menu van CD Projekt RED: de langverwachte remake van de eerste Witcher-game uit 2007, met de codenaam ‘Canis Majoris’. Deze titel verwacht ik eerder dan deel 4 van The Witcher. Raar genoeg kijk ik ook meer uit naar de remake dan naar een vervolg. Hoezo? In The Witcher 1 gaan we terug naar het begin van het verhaal van Geralt en dat is een verhaal die misschien 5% van alle Witcher spelers hebben meegekregen. The Witcher 1 was namelijk een ontzettend kleine titel. Niemand had het er over.

Ik vond het toen een sleeper hit, maar in mijn beleving waren er toen andere games die veel meer populariteit wonnen. Dat is logisch, want in 2007 kwamen games als Bioshock en Assassin’s Creed uit die revolutionair waren in de gamesindustrie. Was The Witcher 1 dan niet revolutionair? Nee, absoluut niet. Zo goed was die game niet. Een remake zou het team een nieuwe kans geven om het verhaal van Geralt opnieuw te vertellen met alle toeters en bellen van nu (en betere vecht mechanics).

Er zijn nog niet veel details onthuld over deze remake, behalve dat het een open-wereldervaring zal bieden, in tegenstelling tot de semi-open wereld van het origineel. Net als Polaris wordt The Witcher 1 remake ontwikkeld met Unreal Engine 5, maar niet rechtstreeks door CDPR. De ontwikkeling ligt in handen van het Poolse Fool’s Theory, dat veel veteranen van CDPR en The Witcher in dienst heeft. CDPR zal echter “volledig creatief toezicht” houden op de remake, dus ze blijven zeer betrokken. Ik houd dus een beetje mijn hart vast, want Microsoft zei dit soort dingen ook en toen kwam Redfall uit, oeps (en Starfield, de gefaalde triple A titel van 2023).

Are you Sirius?

Het vijfde spel (als je The Witcher 4, 5 en 6 al meetelt), ‘Sirius’, is nog enigszins mysterieus. Het wordt ontwikkeld door het Amerikaanse gamestudio Molasses Flood. Dit nieuwe spel verschilt van eerdere Witcher-games doordat het gericht is op een breder publiek en zowel een singleplayer-verhaal als een multiplayer-ervaring biedt. Maar, vorig jaar rommelde het een beetje daar. Toen liet CDPR weten dat ze aan het evalueren zijn hoe deze game past binnen het grotere commerciële verhaal het bedrijf. Overigens is Molasses Flood gekocht door CDPR en daardoor is de evaluatie ook nodig.

De toekomst van CDPR is The Witcher

De toekomst van de Witcher-franchise bij CDPR is zeker interessant met zo veel projecten. Het is een behoorlijke roadmap tot aan zeker 2032. Hopelijk zullen ze het merk ”The Witcher” niet verzadigen zoals Disney dat zo goed kan doen met bijvoorbeeld Star Wars. Mijn hoop is dat we in ieder geval in 2025 mogen genieten van een Witcher remake. En wie weet hebben we in 2026 al The Witcher 4. CDPR heeft er namelijk al 300 developers op gezet en dat is bijna de helft van het bedrijf.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties