Er gaan geruchten dat Microsoft de mid-gen upgrade skipt en gelijk voor een nieuwe Xbox gaat in 2026. Maar hoe realistisch is dit gerucht en wat geniet onze voorkeur?

Sinds de Xbox One is er een mid-gen Xbox upgrade geïntroduceerd met een hele flinke boost qua kracht. We kregen namelijk in 2017 de Xbox One X met 6 teraflops aan kracht t.o.v. de 1.8 teraflops in de originele Xbox One. Dat is meer dan een verdrievoudiging van de kracht en dat was mid-gen! Nog niet eens een compleet nieuwe console. De huidige generatie met de Xbox Series X|S kwam uit in 2020 en dat is alweer 3 jaar geleden. Het zou dus niet eens zo gek zijn om te denken dat er volgend jaar weer een nieuwe editie van de Xbox Series op de markt komt die wellicht 30 teraflops aan kracht heeft t.o.v. de huidige 12 (het getal 30 noem ik omdat dit past bij de huidige generatie videokaarten).

Playstation 5 Pro?

Naast dat er een gerucht is voor een nieuwe Xbox, weten we ook dat er langer wordt gefluisterd over een Pro versie van de Playstation 5, net zoals de Playstation 4 dat kreeg. Deze Pro versie zou dan misschien – net als bij de Xbox – een verdrievoudiging kunnen zien van de kracht (dit suggereert een lek overigens ook). Laatst is natuurlijk die trailer uitgekomen van GTA6 en dat zag er supermooi uit! Niet alleen de belichting, maar ook de details waren van hoog niveau. Gaat onze Xbox Series X dat zo meteen trekken? Ja, op 30fps en upscaled 4k misschien, maar willen we dan tegen die tijd een console die zo’n game veel makkelijker aan kan op 60fps?

Laat het weten in deze poll

Wat wil jij van Xbox zien?

  • Een nieuwe Xbox in 2026 (66%, 33 Votes)
  • Volgend jaar een mid-gen upgrade van Xbox Series X|S (34%, 17 Votes)

Totaal aantal stemmen: 50

Laden ... Laden ...

Mits er een Playstation 5 Pro komt en de nieuwe Xbox pas in 2026, dan zal ik eerlijk gezegd toch denken aan de aanschaf van de mid-gen upgrade van Sony. Waarom? Ik wil als echte graphics-fanaat een game als GTA6 met volle toeters en bellen draaien. Ik wil meer raytracing kracht op 60fps en integratie van nieuwe AI mogelijkheden die er voor zorgen dat textures veel scherper worden zonder extra kracht nodig te hebben.

Maar wat moeten we eigenlijk met de huidige generatie? Laten we eerlijk zijn… we hadden veel meer mooiere games verwacht die voluit gebruik maken van de Xbox Series X. De reden dat we nog niet zoveel geweld hebben gezien is omdat de generatie scheidingslijn van Xbox steeds vager wordt. Je kan immers je games op de Xbox One ook op je Xbox Series X|S spelen. Dat is natuurlijk fantastisch voor de speler met een uitgebreide bibliotheek en ook voor de producenten van games die een grotere afzetmarkt hebben. Tegelijkertijd forceert het ontwikkelaars niet om echt de stap te maken naar de hogere standaard van games op grafisch gebied. Dus zoveel prachtige games op de Xbox Series X hebben we nog niet gezien in 3 jaar tijd en komt nu pas op gang met games als Hellblade 2, Lies of P, Avatar, Resident Evil 4 en Baldur’s Gate 3.

Wat gaat Xbox doen?

Door de geruchten van de PS5 Pro is Microsoft misschien wel geneigd om toch een mid-gen upgrade console uit te brengen. Eerder waren er tijdens de grote rechtszaak met de FTC allerlei documenten gelekt die suggereerde dat er een discloze Series X zou komen die efficiënter zou zijn en minder kracht zou verbruiken.

Ik zou oprecht heel teleurgesteld zijn als dit gebeurt. Geef mij meer kracht! Prima om dat ding uit te brengen voor de variatie, maar breng dan ook een monster Xbox uit met 30 teraflops aan pure goddelijke ruwe rekenkracht.

Goed, mijn mening is duidelijk. Ik zie liever een mid-gen upgrade en dan in 2026/2027 een nieuwe console. Als er in 2026 een nieuwe Xbox komt, dan zou dat wel overeenkomen met de 6 à 7 jaar tussen consolegeneraties. Maar geef mij in ieder geval tussendoor even een flinke upgrade.

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
DM4S
DM4S
5 maanden geleden

Liever een nieuwe. Flikker op met de mid-gen upgrade. Anders had ik net zo goed pc gamer kunnen worden