Dat Sony een PS4K/PS4.5/Neo gaat uitbrengen is zo goed als zeker. Dat Microsoft niet achter kan blijven is gewoon logica toepassen. Veel geruchten gaan de ronde maar wat kunnen we leren van AMD, de chipfabrikant die voor beide apparaten in ieder geval de GPU gaat maken?

Als eerste een disclaimer, alles wat ik hieronder ga schrijven is pure speculatie gebaseerd op een combinatie van feiten, geruchten en eigenwijsheid.

De PS Neo gaat komen is zeker, de documenten die Sony naar developers heeft verstuurd en in handen van de pers zijn gekomen liegen er niet om. Vanaf oktober moeten alle nieuwe PS4 games ook op de PS Neo draaien. Dat zou betekenen dat de PS Neo nu in productie is of dat het in ieder geval niet lang meer gaat duren. De CPU is iets sneller geklokt en de RAM bandbreedte is wat verruimd. Beide zijn leuk en helpen de graphics wel iets, maar het meest interessante is de GPU. In het document hieronder wordt gesproken over een verbeterde AMD GCN chip. De chip gaat van 18 CU (Compute Units) naar 36, welke ook een hogere kloksnelheid hebben. De memory bus blijft ongewijzigd op 256bit staan wat in theorie een bottleneck is. Maar de vernieuwde GCN architectuur zou hier wel efficiënter mee om moeten gaan.

ps4k specs

Als we een beetje research doen naar een AMD GPU met 36 CU dan vinden we op dit moment niets. Uiteraard zijn er enthousiaste tech geeks die in Linux kernels gaan graven et voila, er is een ID gevonden wat voor Polaris staat. Dat ID is opgezocht in een benchmark database en wat is daar gevonden? Een GPU met 2304 shaders met 64 shaders per CU = 36 CU’s. Het lijkt hier dus te gaan om een Polaris GPU, waarschijnlijk het instapmodel de Polaris 11. AMD heeft laten weten dat de Polaris GPU’s rond juni/juli in de winkels gaan liggen, dus qua tijdspanne klopt het aardig.

Allemaal heel leuk en aardig hoor, maar wat heeft dit met de Xbox One te maken?

Rustig maar, daar kom ik nu op. Sony gaat zo goed als zeker in oktober de PS Neo uitbrengen met de AMD Polaris 11. Bij Microsoft is het nog heel erg stil wat betreft de Xbox 1.5 of Xbox One Slim. Wat als Microsoft nog niet zo ver is als Sony wat betreft opvolgers of verbeterde versies van de huidige console? Laten we dat hopen. Waarom? Hierom; AMD gaat tegen het einde van 2016/begin 2017 de Vega GPU uitbrengen. De Vega chip zal net als de Polaris chip op 14nm gebakken worden, maar zal geen standaard GDDR5 gaan gebruiken. De Vega zal gebruik gaan maken van HBM2 geheugen, wat in principe 3d geheugen is. Het probleem waar GPU makers nu tegenaan lopen is dat GDDR5 te traag wordt, te veel energie verbruikt en dat het te veel ruimte inneemt op een kaart. Met HBM of High Bandwith Memory is dit probleem direct opgelost.

HBM2

Zoals op bovenstaande grafiek is te zien, is HBM en HBM2 vele malen efficiënter dan GDDR5 geheugen. Chips kunnen nog kleiner worden en vele malen efficiënter dan met GDDR5 geheugen. De Vega chips zullen dan ook waarschijnlijk de echte ‘flagships’ worden van AMD, waardoor AMD weer eens de overhand krijgt op Nvidia. Dat even terzijde, wat als Microsoft een nieuwe Xbox One versie uit gaat brengen met een Vega chip erin? Een instap Vega chip zal ongeveer net zo krachtig zijn als een GTX 980TI, aangezien een Polaris 10 (de grotere broer van de Polaris 11) al op hetzelfde punt zal zitten als een 980TI. Hiermee zal Microsoft Sony direct overtreffen als het op graphics aankomt. Oh I wish this was true..

Even realistisch gezien, dat gaat niet gebeuren denk ik. Een Vega chip zal veel te duur zijn om in elke Xbox 1.5 te stoppen. Het is veel realistischer om te denken dat Microsoft een Polaris gaat toepassen, met een kleine kanttekening. De Polaris chips die in juni/july uit gaan komen hebben standaard GDDR5 als VRAM. Volgens geheugenfabrikant Micron gaan AMD en Nvidia tegen het einde van het jaar gebruik maken van GDDR5x geheugen, welke sneller en efficiënter zal draaien als de normale GDDR5.

gddr5x

Met deze VRAM op de Polaris chip zal de GPU beter presteren dan de standaard versie welke (waarschijnlijk) in de Neo gaat komen. Al is het niet zeker dat het instapmodel Polaris 11 ook gebruik gaat maken van GDDR5x. Laten we hopen dat Microsoft eerst even de kat uit de boom kijkt. Laat Sony maar eerder komen met hun tussenversie van hun huidige console. Als Microsoft slim is leren ze van Sony en komen ze met een goede vervanger of upgrade van de huidige Xbox One. Wellicht met een leuke inruilactie, ruil je oude Xbox One in en ontvang een Xbox One+ voor maar € 100,00. Ik zou het doen, wat jullie?

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments