Het is weer tijd voor onze eindejaarsartikelen met de persoonlijke toppers van dit jaar en de games die wij ‘minder interessant’ vonden, de flops. In dit lijstje vind je dus mijn persoonlijke game hoogtepunten en helaas hele diepe dieptepunten. 

Het was een prachtig game jaar, maar helaas ook een jaar waar mijn backlog nóg groter werd dan die van 2017. Ik heb een paar games kunnen wegwerken, maar ik ben er nog lang niet. Sowieso kwamen er dit najaar teveel top-games uit. Zodanig veel dat ik ze dus niet heb kunnen bijbenen. Ik heb hierdoor een paar games moeten laten liggen, bijvoorbeeld Forza Horizon 4, AC: Odyssey, Hitman 2, NieR: Automata, Monster Hunter World, Hellblade. 

Flop 2018 – Fallout 76

Voor veel lezers komt dit niet echt als een verrassing. De eerste game in mijn redacteurschap bij XboxNederland die ik een 3 heb gegeven. Ons nieuwe scoresysteem is misschien wat minder vergevingsgezind, maar het moge duidelijk zijn dat de game gewoon niet af was. Fallout 76 is voor mij een regelrechte flop. Gebrekkig gameplay design, gedateerde graphics en vooral geen reden om door te blijven spelen behalve het verkennen van het gebied. Helaas is deze game op vele vlakken tekort geschoten.

Verrassende game – Far Cry 5

Ik dwaal altijd een beetje af met mijn Top en Flop artikel. Ik gooi er nog wat dingetjes bij soms, zoals nu de meest verrassende game voor mij. Is Far Cry 5 echt een verrassing? Ja, voor mij wel. Ik was namelijk enigszins sceptisch over het hele verhaal die ik in de trailers zag.

Toen ik de game eenmaal ging spelen bleek het niet een slap kopie van Far Cry 4 in een nieuw gebied. Er is wel degelijk echt gewerkt aan iets nieuws met een boeiend verhaal waar duidelijk wat subtiele verwijzingen in zitten naar onze eigen maatschappij. Gooi daar een goedwerkende co-op modus in en talloze leuke missies en dan heb je een game die mij zeker wist te verrassen.

Top game – Red Dead Redemption 2

Het is misschien te voorspelbaar en ik zal ook zeker niet de enige zijn, maar Red Dead Redemption 2 is het absolute toppunt van dit jaar. De enige game die ik in mijn leven heb meegemaakt die dit soort kwaliteit bood, was The Witcher 3. Red Dead Redemption 2 legt de lat nog hoger. Een meeslepend verhaal, een wereld die zo levendig aanvoelt dat het gewoon eng is hoe natuurlijk het lijkt en de beste graphics die ik tot nu toe ben tegengekomen. Red Dead Redemption 2 is een kunstwerk! Ik ben nog steeds bezig met spelen en nog steeds verwonder ik mij over de game. Unieke missies, boeiende gesprekken tussen de personages, nieuwe steden, kleine details en vreemdelingen (strangers) etc. Het is teveel om op te noemen.

Shout-outs naar Lara Croft en de ultieme co-op ervaring

Dan heb ik als laatst nog een rubriekje voor mijn eigen Top en Flop waar ik toch nog wel een game of twee wil benoemen omdat die zeker wat lof mogen ontvangen. In dit geval is dat sowieso Shadow of the Tomb Raider. De game is niet simpel een kopie van Rise of the Tomb Raider, maar echt een goed vervolg. Er zijn duidelijk verbeteringen doorgevoerd in de gameplay en het geheel is nog spectaculairder dan zijn voorganger. Gelukkig werd er meer geleund op stealth in de gameplay en minder doelloze schietpartijen.

De tweede shout-out is voor A Way Out, de ultieme co-op ervaring. Met A Way Out laat EA Games zien dat ze ook nog hart hebben voor de kleinere games waar het echt om de ervaring gaat i.p.v. zo veel mogelijk geld trekken uit de gamer via lootboxes. Je kan in mijn review lezen wat ik er allemaal precies leuk aan vind, maar lang verhaal kort… dit is een leuk verhaal om met z’n tweeën te spelen. We missen echt games die helemaal zijn ontworpen om met z’n tweeën te spelen, dus dit is een welkome toevoeging aan de games van dit jaar.

Dat waren de games die mij veel vreugde hebben bezorgd (Red Dead Redemption 2), maar ook tranen van teleurstelling (Fallout 76). Laten we hopen dat 2019 net zoveel brengt als dit jaar.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties