Met Resident Evil Village zijn we alweer toe aan het achtste (genummerde) deel uit de serie. Veel mensen hebben echter de voorgaande titels niet of nauwelijks gespeeld. Dat kan met meerdere redenen te maken hebben zoals de tank-controls, gebrek aan tijd of de game is domweg te griezelig. Voor die mensen heb ik de hele serie uitgeschreven. Zo kun je de games toch beleven. Ik hou de volgorde van het verhaal en dus niet van de release van de games aan. Oh, en even een flinke spoilerwaarschuwing. Wil je de games zelf nog ervaren, zonder voorkennis? Lees dan vooral niet verder.

Gisteren zijn we begonnen met Resident Evil Zero. Vandaag gaan we verder met Resident Evil, de game waar de hele serie ooit mee begonnen is.

Op 24 juli 1998 vliegt het S.T.A.R.S. Alpha-team boven de bossen rond van het Arklay gebergte, net buiten Raccoon City, op zoek naar hun teamgenoten van het Bravo-team. Het Bravo-team is een dag eerder dit gebied in gestuurd om onderzoek te doen naar een aantal bizarre moorden, maar kort daarna is het contact met het team verbroken.

Na een poosje zien ze het neergestorte helikopterwrak van het Bravo-team. Het Alpha-team zet hun eigen helikopter aan de grond en gaat op onderzoek uit. Bij nadere inspectie van de neergestorte helikopter treffen ze de zwaar verminkte resten aan van Kevin Dooley, de piloot van het Bravo-team.

Terwijl het team de zoektocht naar de overige leden voortzet, worden ze aangevallen door een groep zombie-honden. Joseph Frost overleeft de aanval niet en de rest van het team probeert te vluchten en rent terug naar de helikopter. De piloot van het team, Brad Vickers, heeft zijn zenuwen echter niet in bedwang er gaat er met de helikopter vandoor, waardoor het team op de grond achterblijft en verder moet vluchten. Ze stuitten op een verlaten landhuis en besluiten binnen te schuilen tegen de honden.

Eenmaal binnen merkt het team op dat ze nog maar met drie man over zijn. Chris Redfield, Jill Valentine en de teamkapitein, Albert Wesker. In hun vlucht naar het landhuis zijn ze wapenspecialist Barry Burton kwijtgeraakt. Jill wil direct weer naar buiten gaan om naar hem te zoeken, maar Wesker houdt haar tegen. Het is te gevaarlijk om weer naar buiten te gaan met al die honden nog in de buurt. Terwijl Jill wil protesteren tegen dit besluit horen ze een pistoolschot van ergens uit het landhuis komen. Chris besluit om op onderzoek uit te gaan, terwijl Jill en Wesker achterblijven om de hal veilig te stellen.

Wat Chris vindt is echter niet Barry, maar een zombie die zich tegoed doet aan de resten van Kenneth Sullivan, een lid van het Bravo-team. Chris maakt korte metten met de zombie en besluit verslag uit te brengen aan Jill en Wesker, maar wanneer hij de hal van het landhuis weer bereikt is er geen spoor te bekennen van het tweetal.

Terwijl Chris op zoek gaat naar zijn teamgenoten in het doolhofachtige landhuis stuit hij op diverse onverklaarbare zaken. Bloedvlekken, lichamen van mensen die gewoon in elkaar lijken te zijn gezakt. Wat is er in godesnaam in dit huis gebeurt? Niet heel veel later wordt die vraag deels beantwoord. Hij vindt het dagboek van een overleden persoon die schijnbaar in het huis heeft gewerkt. Deze persoon spreekt over een laboratorium dat verborgen is in de kelder van het huis waar allerlei geheime experimenten worden gedaan. Onlangs heeft hier een ongeluk plaatsgevonden en moesten ze allemaal beschermende pakken dragen. Na een aantal dagen was dit niet meer nodig. De persoon vertelt ook dat hij overal grote zweren en plekken begon te krijgen en toen hij aan zo’n zweer krabde viel er een stuk rottend vlees van zijn arm. De passages hierna worden steeds onsamenhangender totdat ze ineens ophouden. Chris besluit om verder te gaan, op zoek naar zijn team.

Korte tijd later stuit hij op Rebecca Chambers en Richard Aiken, beide leden van het S.T.A.R.S. Bravo-team. Richard is zwaar gewond en Rebecca probeert hem te verzorgen. Hij is door een reusachtige slang gebeten en heeft een antiserum nodig.

Chris is een ruimte gepasseerd waar hij allerlei medicijnen heeft zien staan en besluit te kijken of daar ook een antiserum ligt. Dit is er en Chris en Rebecca weten Richard te redden. Ze besluiten om hem te verplaatsen naar een veiligere plek en terwijl Rebecca bij de herstellende Richard achterblijft, gaat Chris verder.

Omdat Chris in het huis geen spoor meer van zijn kameraden vindt, besluit hij de tuin te onderzoeken. Terwijl hij dit doet krijgt hij een bericht binnen via zijn portofoon van Wesker. De teamkapitein waarschuwt iedereen voor een monster dat geketend en al door de bossen rondom het huis sluipt. Chris besluit desondanks toch verder te gaan. Even verderop hoort hij inderdaad kettingen rammelen en kort hierna loopt hij het monster tegen het lijf dat hem meteen aanvalt. Chris is niet opgewassen tegen dit gedrocht en vlucht weg. Tijdens zijn vlucht ontvangt hij een oproep van Brad die nog altijd in de helikopter boven de bossen vliegt. Brad is wanhopig op zoek naar een teken van leven van zijn teamgenoten, maar Chris zijn radio is stuk en hij kan daarom geen contact opnemen met de piloot. Chris zet zijn tocht door de bossen voort en stuit op de medewerkersverblijven. Hij besluit deze verblijven te doorzoeken.

Binnen is het al niet beter dan in het landhuis. Ook hier treft Chris geen levende ziel aan. Wat hij wel aantreft is een enorme gemuteerde plant die door de wetenschappers Plant 42 is genoemd. Omdat de plant hem verhindert om zijn onderzoek voort te zetten besluit Chris om het geval dan maar uit te schakelen. Hij vindt een aantal documenten waarin staat hoe de plant het beste gedood kan worden. Hij moet een aantal chemicaliën mixen en deze op de wortels van de plant aanbrengen. Deze wortels bevinden zich een verdieping lager in de Aqua Ring, een enorm bassin waarin een joekel van een gemuteerde haai rondzwemt. Dit bassin is echter vernield door een wetenschapper die is doorgedraaid en de haai zwemt nu vrij in de kelder rond. Terwijl Chris probeert om bij de wortels van Plant 42 te komen, valt de haai hem aan. Chris weet maar ternauwernood te ontsnappen. Nadat een tweede haai hem aanvalt, schiet Richard hem te hulp. Hij weet Chris te redden, maar overleeft de aanval zelf niet. Het offer geeft Chris wel de mogelijkheid om het water weg te laten lopen, de haai te doden en de chemicaliën op de wortels van Plant 42 aan te brengen.

Eenmaal weer boven treft Chris Rebecca. Hij vertelt haar dat Richard dood is waarna ze door emoties overmand wordt. Chris besluit haar bij te laten komen en gaat vast in zijn eentje vooruit, terug naar het landhuis. Onderweg hiernaartoe treft hij Wesker. Zowel Chris als Wesker zijn verbaasd elkaar te treffen en Chris vraagt hem waar Jill is. Wesker legt uit dat hij en Jill werden aangevallen kort nadat Chris de pistoolschoten ging onderzoeken. Ze zijn samen gevlucht uit de hal, maar daarna zijn ze elkaar uit het oog verloren. Chris stelt voor om samen de laatste afgesloten ruimtes in het landhuis te doorzoeken, maar Wesker wil nog een laatste ronde maken door de medewerkersverblijven en de twee gaan beide hun eigen weg.

Terug in het landhuis weet Chris de laatste afgesloten kamers te openen. Hij vindt een route die naar een ondergronds grottenstelsel leidt. Net voordat hij ze wil gaan verkennen hoort hij een ijselijke gil. Het klinkt als Rebecca en Chris zet het op een lopen om te kijken waar de gil vandaan kwam. Hij vindt Rebecca die belaagt wordt door een monster met enorme klauwen.

Hij weet haar te redden en ze besluiten dat er niks meer in het huis te vinden is en dat ze hier weg moeten. Chris stelt voor dat hij eerst de grotten in gaat om er voor te zorgen dat de kust veilig is. Rebecca blijft achter terwijl Chris de donkere grotten in gaat.

Na een poosje vindt Chris de teamleider van het Bravo-team, Enrico Marini. Enrico is gewond, maar wil niet dat Chris hem helpt. Hij noemt Chris een verrader, maar voordat hij dit verder uit kan leggen wordt Enrico doodgeschoten.

Chris sprint naar buiten, maar in plaats van de schutter te vinden wordt hij achternagezeten door het geketende wezen waar hij eerder al kennis mee heeft gemaakt. Hij ontdekt dat het wezen Lisa Trevor is, het dochtertje van de architect van het landhuis, George Trevor. Om de geheimen van Umbrella veilig te stellen is George nadat de bouw van het landhuis is voltooid vermoord en zijn z’n vrouw en dochter gevangengenomen om op te experimenteren. Zijn vrouw, Jessica heeft de experimenten niet overleefd, maar zijn dochter Lisa wel, al is ze wel afschuwelijk gemuteerd en heeft zij bijna geen menselijke trekjes meer, en zij spookt nu al jaren rond door en rondom het landhuis, op zoek naar haar moeder.

Chris weet te ontsnappen en ook de route naar het ondergrondse laboratorium te vinden. Na een laatste confrontatie met Lisa weet Chris dat lab ook daadwerkelijk te bereiken. Hier vindt hij documenten waaruit blijkt dat Wesker wel eens niet de persoon zou kunnen zijn die hij zegt te zijn. Even later vindt hij een gevangeniscel waar Jill in opgesloten zit. Jill bevestigt wat Chris net ontdekt heeft, namelijk dat Wesker niet te vertrouwen is en dat ze dankzij hem opgesloten zit. Omdat hij de deur niet open kan krijgen besluit Chris haar voor nu achter te laten en op zoek te gaan naar een manier om haar te bevrijden.

Kort hierna vindt hij een lift die naar de diepste verdieping van het lab leidt. Net voordat hij de afdaling wil gaan maken wordt hij door een bekende stem geroepen. Het is Rebecca die hem al een tijdje probeert bij te halen. Ze besluiten dat ze lang genoeg solo hebben geopereerd en samen dalen ze af naar beneden.

Hier aangekomen stuitten ze op Wesker. Chris confronteert hem met de gevonden informatie en vraagt hoe lang Wesker al voor Umbrella werkt. Wesker vertelt hem dat hij altijd al voor Umbrella heeft gewerkt en dat de S.T.A.R.S. gewoon een groepje proefkonijnen waren. Voordat Chris kan reageren schiet Wesker Rebecca neer en houdt hij Chris onder schot. Hij laat hem een enorme reageerbuis zien waar een gruwelijk, mensachtige gedaante in zit. Wesker noemt het wezen Tyrant, de ultieme levensvorm.

Met een druk op de knop laat Wesker de vloeistof in de buis weglopen en activeert hij het wezen voor een demonstratie. Dit gaat niet helemaal zoals gepland. De Tyrant ontwaakt en voordat hij weet wat er gebeurt heeft het wezen Wesker al aan zijn enorme klauwen gespiest. Zwaargewond zakt de verrader in elkaar en het gevecht tussen Chris en de Tyrant begint. Chris weet het monster af te stoppen en ontdekt dat Rebecca de kogel van Wesker overleefd heeft dankzij haar kogelvrije vest. Tegelijkertijd merkt het tweetal op dat Wesker, ondanks zijn wonden, verdwenen is.

Ze stappen gezamenlijk weer in de lift naar de oppervlakte en Rebecca vertelt Chris dat ze gelezen heeft dat er nog veel van het T-virus verspreid is door het landhuis en het lab. Ze stelt voor om het zelfvernietigingssysteem te activeren om de hele boel op te blazen en zo het virus te vernietigen. Bijkomend voordeel hiervan is dat alle deuren ontgrendeld worden zodat ze Jill uit haar cel kunnen halen en de nooduitgang naar het helikopterplatform kunnen nemen. Chris stemt in met het plan en terwijl Rebecca naar het activeringsmechanisme sprint, rent Chris de andere kant op naar de gevangeniscel om Jill te bevrijden.

Het drietal rent daarna naar de nooduitgang die naar het helikopterplatform leidt, vanwaar ze een vuurpijl af schieten om Brad te waarschuwen die nog altijd op zoek is naar zijn kameraden. Voordat Brad ze echter op kan pikken worden ze opnieuw aangevallen door de Tyrant die inmiddels de slaap uit zijn ogen gewreven heeft en vele malen sterker en sneller is dan tijdens de eerste confrontatie. Na een intens gevecht met het monster krijgen Chris en de anderen hulp uit onverwachte hoek. Brad gooit een raketwerper uit de helikopter naar beneden en Chris weet de Tyrant hiermee in duizend stukjes kapot te schieten.

Chris, Jill en Rebecca worden opgepikt door Brad en terwijl het landhuis, het laboratorium en alle monsters die daar nog binnen zitten de lucht in gaan vliegen ze samen terug richting Raccoon City vanwaar zowel Chris als Jill een klopjacht beginnen op degenen die verantwoordelijk zijn voor het hele incident, namelijk het farmaceutische bedrijf Umbrella.

Korte review

Dit is de game waar het uiteindelijk allemaal mee begon. Resident Evil HD is een opgepoetste versie van de remake van het origineel (snap je hem nog?) en is al flink wat jaren oud, maar is desondanks nog altijd een erg goede game. Grafisch kan het dankzij de vaste camerapunten nog steeds prima mee en qua geluid is het, op wat cheesy voice acting na, ook nog dik in orde. Kun je niet wennen aan de originele tankbesturing? Dan is er de optie om de besturing wat moderner te zetten.

Het beklemmende gevoel dat deze game je geeft en het gevoel dat er achter elke hoek gevaar kan schuilen is waarom ik ooit zo’n groot fan van deze serie ben geworden. Wie benieuwd is naar het originele Resident Evil-gevoel valt zich zeer zeker geen bult aan Resident Evil HD.

Volgende keer gaan we verder met het verhaal van Resident Evil 2.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties