Met Resident Evil Village zijn we alweer toe aan het achtste (genummerde) deel uit de serie. Veel mensen hebben echter de voorgaande titels niet of nauwelijks gespeeld. Dat kan met meerdere redenen te maken hebben zoals de tank-controls, gebrek aan tijd of de game is domweg te griezelig. Voor die mensen heb ik de hele serie uitgeschreven. Zo kun je de games toch beleven. Ik hou de volgorde van het verhaal en dus niet van de release van de games aan. Oh, en even een flinke spoilerwaarschuwing. Wil je de games zelf nog ervaren, zonder voorkennis? Lees dan vooral niet verder.

We beginnen deze serie met Resident Evil Zero. Deze prequel verscheen voor het eerst op de Nintendo Gamecube en speelt zich af vlak voor de gebeurtenissen uit het origineel.

Het is 23 juli 1998. De Ecliptic Express, een trein van het farmaceutische bedrijf Umbrella wordt aangevallen door een zwerm bloedzuigers. Terwijl de passagiers en bemanning aangevallen worden kijkt een geheimzinnige jongeman vanaf een heuvel toe hoe de chaos zich op de trein ontvouwt.

Twee uur na deze aanval vertrekt het Bravo-team van S.T.A.R.S. (Special Tactics And Rescue Service), een elite team van het Raccoon Police Department, om een serie gewelddadige en kannibalistische moorden in het Arklay gebergte net buiten Raccoon City te onderzoeken. Onderweg naar deze locatie krijgt hun helikopter motorpech en worden ze gedwongen om een noodlanding in het bos te maken. Het team overleeft deze crash en gaat te voet verder.

Terwijl ze door het bos lopen vinden ze een verongelukt busje van de militaire politie dat een ter dood veroordeelde crimineel vervoerde. Deze crimineel is de voormalig marinier Billy Coen die ervan verdacht wordt 23 mensen vermoord te hebben. De bewakers zijn beide dood en het team denkt dat Billy dit op zijn geweten heeft zodat hij kon ontsnappen. Terwijl teamleider Enrico Marini hun waarschuwt dat ze op hun hoede moeten zijn, gaat het team verder op zoek naar een spoor van de gevaarlijke Billy.

Terwijl ze de directe omgeving rondom het busje uitkammen stuit de hospik van het Bravo-team, Rebecca Chambers, op de Ecliptic Express die nu roerloos midden in het bos staat. Ze besluit de trein te onderzoeken en komt erachter dat alle passagiers en bemanningsleden veranderd zijn in zombies.

Wat ze nog niet weet is dat dit het resultaat is van het T-Virus dat door Umbrella ontwikkeld is en waaraan de mensen zijn blootgesteld dankzij de eerdere aanval van de bloedzuigers. Terwijl ze de trein verder onderzoekt voor antwoorden loopt ze een zwaargewonde Edward Dewy tegen het lijf, een lid van het Bravo-team. Edward is aangevallen door zombiehonden en na Rebecca voor de gruwelen in het bos gewaarschuwd te hebben sterft hij. Kort hierna loopt ze Billy tegen het lijf. Rebecca wil hem nog arresteren maar Billy laat de handboeien zien die nog altijd aan zijn linkerhand bungelen en wandelt er weer vandoor.

Iets later loopt Rebecca Billy wederom tegen het lijf. Hij stelt voor dat de twee gaan samenwerken om meer kans te maken om deze rare shit te overleven. Rebecca voelt er helemaal niks voor om met een veroordeelde crimineel te gaan werken. Billy stelt voor dat ze dan maar in haar uppie verdergaat terwijl hij op haar wacht en dit doet ze dan ook. In de volgende kamer treft ze een oudere man aan. Terwijl ze op hem afstapt om te vragen of alles in orde is valt de man uit elkaar in een kluwen van bloedzuigers die haar aanvallen. Net op het moment dat ze volledig overweldigd lijkt te gaan worden schiet Billy haar te hulp en de twee besluiten om toch samen te gaan werken.

Meteen na de heroïsche redding van Billy horen de twee gezang en zien ze de mysterieuze jongeman die ook toekeek toen de trein werd aangevallen en vrijwel op hetzelfde moment komt de trein weer in beweging. Een aantal soldaten in dienst van Umbrella probeert in opdracht van Albert Wesker en William Birkin, twee managers binnen Umbrella, de trein te kapen om het bewijsmateriaal te vernietigen, maar voordat ze hun missie kunnen voltooien worden ze aangevallen en vermoord door de monsterlijke bloedzuigers. Terwijl de trein meer en meer vaart maakt en ze op ramkoers liggen met een oud en verlaten gebouw begint voor Billy en Rebecca een race tegen de klok om de remmen in te schakelen en daarmee een zware crash te voorkomen. Dit lukt ternauwernood en de trein remt af, maar niet voldoende om een ongeluk volledig te voorkomen. Het tweetal overleeft de crash en besluit om in het oude gebouw op onderzoek uit te gaan.

Al vrij snel komen ze erachter dat het oude gebouw een verlaten faciliteit is waar Umbrella toekomstige leidinggevenden opleidde. Billy en Rebecca ontdekken hier ook dat dat de voormalige directeur en medeoprichter van Umbrella, Dr. James Marcus, verantwoordelijk was voor de ontdekking van het Progenitor-virus in de jaren ’60 en dit als potentieel biologisch wapen wilde onderzoeken. Hij combineerde dit virus met het DNA van bloedzuigers en creëerde zo uiteindelijk het T-virus, of Tyrant-virus. Dit virus zorgt voor versnelde mutaties in levende organismen en verandert mensen en dieren in zombies en monsters.

Terwijl Billy en Rebecca de verlaten trainingsfaciliteit onderzoeken worden ze constant in de gaten gehouden door de mysterieuze jongeman die hen ook al bekeek terwijl ze nog op de trein waren. Stukje bij beetje weet het tweetal steeds meer van de faciliteit te openen en terwijl ze ondertussen allerlei gespuis zoals zombies, bloedzuigers en zelfs een enorme duizendpoot weten te verslaan weten ze uiteindelijk de kelder van het gebouw te bereiken. Op dit punt besluit de jongeman dat het genoeg is geweest en hij laat een aantal gemuteerde, zeer agressieve apen los in het gebouw om het duo af te stoppen. Terwijl Rebecca en Billy net opgesplitst zijn om te proberen de stroom in de kelder weer te herstellen, wordt Rebecca aangevallen en ze wordt door die aanval een diep gat in de grond ingeworpen. Ze weet zich ternauwernood nog vast te grijpen aan een dwarsbalk, maar kan niet meer op eigen kracht omhoog klimmen. Billy sprint als een malle door de kelder en weet haar net op tijd te redden.

Kort hierna krijgt Rebecca een oproep via haar portofoon van Enrico met de vraag of ze Billy al gevonden heeft. Ze besluit hem voor te liegen en te zeggen dat ze hem nog niet gevonden heeft en verder zal zoeken. Terwijl Billy haar vragend aankijkt besluit ze hem te vragen of hij daadwerkelijk 23 mensen heeft vermoord. Billy verteld haar dat hij vorig jaar met zijn eenheid op missie was in Afrika om in te grijpen bij een burgeroorlog. Ze werden te ver van hun doel gedropt en terwijl ze door de jungle heen ploeterden stierf de een na de ander uit zijn eenheid als gevolg van de warmte en door aanvallen van de guerrilla’s. Toen ze uiteindelijk bij hun doel kwamen bleek het niet te gaan om een guerrillabasis, maar om een dorpje met onschuldige burgers. Hun teamleider wilde niet met lege handen terugkeren en gaf de order om alle 23 inwoners te executeren. Na deze missie begonnen er al snel geruchten de ronde te doen over wat er werkelijk gebeurd was en een commissie werd ingesteld om onderzoek te doen. Terwijl het schandaal bekend dreigt te raken besluiten ze de boel in de doofpot te stoppen en Billy wordt als zondebok aangewezen. Kort hierna wordt hij door de rechter schuldig bevonden en ter dood veroordeeld. Billy zegt nu nog maar twee keuzes te hebben. Zich melden bij het korps en zijn straf ondergaan, of zo lang als hij kan op de vlucht blijven. Verder wil hij het er niet over hebben en de twee besluiten verder te gaan.

Ondertussen denken Wesker en Birkin de identiteit van de geheimzinnige jongeman achterhaald te hebben. Als hun vermoedens kloppen, dan kon dit wel eens het einde van Umbrella en hun eigen carrière zijn. Wesker besluit om Umbrella te verlaten. Het biologische wapen dat ze ontwikkelden is bijna klaar en het enige dat ze nog nodig hebben is gevechtsdata. Birkin weigert Umbrella te verlaten omdat hij nog iets meer tijd nodig heeft voor zijn G-virus. Wesker zegt door te gaan met zijn oorspronkelijke plan om de S.T.A.R.S. naar het oude Spencer Mansion te lokken. Met hun superieure gevechtstraining zouden zij de perfecte proefkonijnen zijn om gevechtsdata te verzamelen rondom het T-virus. De twee gaan uit elkaar en beide hun eigen weg.

Inmiddels hebben Billy en Rebecca een verborgen laboratorium gevonden. Terwijl ze dit verkennen ontdekken ze dat dr. Marcus druk bezig is geweest met zijn experimenten op de bloedzuigers. De bloedzuigers beginnen meer en meer vormen van intelligentie te vertonen en imiteren dr. Marcus zelfs. Ook vinden ze er een oude foto waar de mysterieuze jongeman op staat. Ze concluderen dat dit waarschijnlijk de zoon, of zelfs de kleinzoon is van dr. Marcus. Nadat ze het lab grondig verkend hebben vindt het duo een kabelbaan. Deze lijkt hen weg te kunnen leiden van het lab en ze besluiten om hem te gebruiken. Voordat ze veilig en wel in kunnen stappen worden ze aangevallen door een agressieve aap die bovenop de kabelbaan verstopt zat. Rebecca weet Billy net op tijd aan de kant te duwen, maar het beest geeft niet op, valt Billy wederom aan en Billy en het monster vallen samen over de railing de diepte in. Rebecca stapt in de wagon en van de kabelbaan en verlaat het lab, hopende dat ze aan de andere kant een manier kan vinden om Billy terug te vinden.

Ze komt terecht in oude verlaten fabriek. Onder deze fabriek bevindt zich de NEST, het laboratorium waar Umbrella nog altijd haar onderzoek doet naar het T- en G-virus. Terwijl ze nog steeds probeert om een manier naar beneden te vinden ziet ze op een beveiligingsmonitor een enorm wezen in een laboratorium. Ze huivert en hoopt het gedrocht niet tegen te komen. Inmiddels heeft ze een transportlift gevonden die haar verder de diepte in kan brengen. Eenmaal beneden treft ze Enrico Marini die op het punt staat het lab te gaan verkennen. Hij wil dat de twee samen gaan werken, maar Rebecca geeft aan dat ze eerst Billy nog moet vinden. Enrico verbaast zich hierover, maar vertelt haar dat hier vlakbij een oud landhuis staat waar ze elkaar kunnen treffen wanneer ze Billy weer gevonden heeft. Enrico stapt het lab binnen en Rebecca gaat de andere kant op. Wat ze op dat moment nog niet weet is dat ze haar kapitein nooit weer zal zien.

Terwijl ze doorloopt naar de lift die haar nog verder naar beneden moet brengen, hoort ze dreunende voetstappen naderen. Het is het wezen dat ze eerder op de beveiligingscamera heeft gezien.

Na een flink gevecht gaat het gedrocht neer en kan Rebecca haar weg vervolgen. Dit alles wordt gadegeslagen door Marcus junior die een laatste val voor het duo aan het voorbereiden is.

Wanneer Rebecca uit de lift stapt ziet ze dat ze is belandt in een oude waterzuiveringsinstallatie. Terwijl ze voorzichtig om haar heen kijkt ziet ze Billy nog net meegesleurd worden door het water. Ze rent er achteraan en weet hem uiteindelijk redelijk ongeschonden uit het water te krijgen. Terwijl ze op adem komen zien ze allerlei botten en schedels in en rondom het water liggen. Waarschijnlijk proefpersonen van de experimenten van dr. James Marcus. Geschokt gaan de twee verder op zoek naar een uitweg uit deze nachtmerrie.

Die uitweg wordt versperd door een afgesloten deur met een magnetisch slot. Er zit weinig anders op dan een manier te zoeken om die deur open te krijgen. Terwijl ze op zoek zijn naar de sleutel horen ze ineens iets uit het water kruipen. Het is de Tyrant, het wezen waar Rebecca eerder al mee gevochten heeft en het is pissig. Met een enorme krachtsinspanning weet het tweetal het monster definitief te vermoorden en kort hierna vinden ze de sleutel om de deur naar de uitgang te ontgrendelen.

Achter deze deur wacht Marcus junior hen echter op. Gefrustreerd vraagt Billy hem wie hij is en wat hij wil. In een mum van tijd verandert de jongeman in de oude dr. Marcus. Hij legt uit dat hij tien jaar geleden is verraden door Ozwell E. Spencer. Marcus en Spencer hebben samen Umbrella opgericht, maar Spencer wilde Marcus zijn onderzoeksresultaten voor zich zichzelf houden en Spencer liet Marcus vermoorden door Albert Wesker en William Birkin. Terwijl zijn lijk gedumpt werd nam één van zijn geliefde bloedzuigers bezit van zijn lichaam en reanimeerde het. Deze koningin kreeg de herinneringen van dr. Marcus, de gave om van gedaante te veranderen en de drang naar wraak op Umbrella en liet daarom het virus los op de trein. Nu is het tijd voor Billy en Rebecca om te sterven. De twee zijn het daar niet mee eens en weten de koningin tijdelijk uit te schakelen.

Ze vinden een goederenlift waarmee ze naar de oppervlakte kunnen om te ontsnappen, maar bij het activeren hiervan schakelen ze per ongeluk ook het zelfvernietigingssysteem van het gehele complex in. Terwijl ze op de lift naar de oppervlakte reizen merken ze dat ze achtervolgd worden door de Queen Leech.

Na een laatste confrontatie weten ze haar definitief uit te schakelen en te ontsnappen, net voordat de hele zooi de lucht in gaat. Terwijl ze genieten van de frisse lucht en hun vrijheid ziet het tweetal een oud landhuis in de verte en Rebecca vraagt zich af of dit het landhuis is dat Enrico bedoelde. Billy gooit ondertussen de handboeien weg die hij eindelijk los heeft gekregen en Rebecca vertelt hem dat luitenant Billy Coen officieel gestorven is tijdens dit incident. Ze neemt afscheid van hem en ze gaan uit elkaar. Billy op zoek naar zijn vrijheid en Rebecca richting het landhuis, op zoek naar haar Bravo-teamleden.

Korte Review

Resident Evil Zero is een beetje een vreemde eend in de bijt. Voor het eerst mocht je met twee personages tegelijk aan de slag en dat was wennen. Vooral ook omdat je geen itembox meer had en je je items dus goed moet verdelen over beide personages. Mede hierdoor is Resident Evil Zero een van de moeilijkere games uit de serie. De monsters zijn sterk en dus is item management belangrijk. Het verhaal is wat clunky, maar daar hoef je de game zeker niet om te laten. Wat een issue zou kunnen zijn, zijn de tank-controls, maar die kun je in de Xbox One-versie omzetten naar een moderne besturing. Voor de rest doet de game wat je ervan verwacht. Zombies, monsterlijke bazen en jumpscares.

Niet de beste game uit de serie, maar desondanks toch erg vermakelijk.

De volgende keer gaan we verder met het verhaal van Resident Evil.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments