Jezelf als vrouw in een mannenwereld bevinden is ontzettend leuk, vooral als je je stand weet te houden. Ondanks dat heeft het soms ook wel eens een negatieve kant. 

Er zijn verschillende mannenwerelden waar vrouwen toch iets minder serieus genomen worden dan de heren. Zo is de voetbalwereld een mooi voorbeeld hiervan! De dames zijn onlangs Europees Kampioen geworden, terwijl de heren inmiddels wachten op een wereldwonder betreft de kwalificatierondes voor het WK van volgend jaar. En toch is het damesvoetbal een heel stuk minder populair.

Terug naar het onderwerp gamende vrouwen! Geregeld krijg ik de vraag of ik een meisje ben. Ondanks het feit dat ik geen vrouwelijke gamertag heb. Al moet ik wel eerlijk toegeven dat toen ik mijn profielfoto wijzigde van een standaard foto naar mijn eigen profielfoto, die ik eerder ook gebruikte op Facebook, ik ineens veel meer berichten kreeg. En soms tot op het punt dat ik zwaar geïrriteerd er van raakte met als gevolg dat ik deze foto snel weer wijzigde naar een standaard foto.

Gamen wordt steeds populairder onder de vrouwen!

Het is inmiddels bijna twintig jaar geleden dat ik door mijn broers werd geïntroduceerd in de gamerswereld. Toentertijd was het voor jongens meer geaccepteerd om te gamen, dan voor meisjes. Ik kreeg geregeld naar mijn hoofd geslingerd dat ik maar met barbies moest gaan spelen omdat gamen echt niets voor meisjes was. Gelukkig heb ik toen nooit geluisterd naar deze adviezen.

Er is naar mijn mening vrijwel niets beter dan de mogelijkheid hebben om jezelf te kunnen verplaatsen in een character die je kunt laten doen wat jij wilt. Om jezelf te verplaatsen in een fantasiewereld dat ver buiten jouw eigen fantasie gaat.

Gelukkig ben ik niet de enige vrouw die deze mening deelt. Toch worden we behandeld alsof we vrij zeldzaam zijn in de gamerswereld. Dit ondanks dat het percentage gamende vrouwen alleen maar groeit! Al ben ik wel van mening dat er hier een kleine nuancering in aangebracht mag worden. Namelijk tussen de huisvrouwen van 40+ die de hele dag Candy Crush spelen op Facebook, de gamende vrouw (gamergirls) en de ‘gamende’ vrouwen (girlgamers). Aan de gamende huisvrouwen van 40+ die de hele dag Candy Crash spelen hoef ik natuurlijk maar weinig woorden aan vuil te maken.

Girlgamers

Celestia Vega

Girlgamers is niet iets wat relatief nieuw is. Al zie je steeds meer in de openbaarheid. Waarschijnlijk komt dit ook doordat het gamen ook steeds meer in populariteit stijgt. Niet alleen dat, ook doordat met het spelen van games grof geld mee te verdienen valt. Hoe meer volgers een persoon heeft, des te meer geld er te verdienen is. Al wil ik niet zeggen dat iedere streamer op bijvoorbeeld Mixer een girlgamer is. Ondanks dat, zijn de girlgamers wel vrij makkelijk te vinden op  de streamingsdiensten! Het zijn bepaalde type soorten meiden die vaak met iets te laag uitgesneden topjes aan het gamen zijn. Daarnaast bevinden ze zich ook vaak in lobby’s van populaire games (zoals Call of Duty) en zijn negen van de tien keer meer bezig met hoe ze er uit zien op het beeldscherm in plaats van wat ze laten zien qua game-kwaliteiten. Het is inmiddels toch echt wel gebleken dat gamen het nieuwe medium is voor mensen, voor mannen en vrouwen, om grof geld mee te verdienen! En de aandacht dat ze hier mee krijgen is natuurlijk mooi meegenomen. Toch betekend dit niet dat iedere vrouwelijke gamer uit is op aandacht, en juist gewoon een spel wilt spelen vanwege het spel.

Gamergirls

SSSniper Wolf

Het belangrijkste verschil tussen een gamergirl en een girlgamer, zoals ik het al eerder heb benoemd, is dat een gamergirl gamet om de games. En niet om de aandacht. Eigenlijk heb ik een beetje een hekel aan deze benaming, aangezien ik liever beschouwd wil worden als ‘one of the guys’. Dus gewoon een gamer. Zoals de meeste gamerboy’s! Toch is het best wel grappig dat sommige mannen het verschrikkelijk vinden als ze worden ingemaakt worden door een vrouw. Het is toch sowieso vervelend om volledig ingemaakt te worden door iemand? Ongeacht het geslacht van de tegenstander?

Makkelijk geld verdienen?

Het internet is inmiddels een van de manieren om grof geld te verdienen. Er zijn YouTubers, die miljoenen verdienen dankzij advertenties, dealtjes met sponsoren en de donaties van fans. Een gamer kan via dezelfde wegen zoals Youtube, Mixer en/of Twitch, op dezelfde manier geld verdienen. Voor velen is dit misschien een lang gekoesterde droom.

Het grootste verschil tussen mannelijke en vrouwelijke streamers, is dat de meeste mannelijke streamers beoordeeld worden op hoe ze gamen. Of de persoon grappig is, leuke en interessante nieuwe games speelt. En er ook nog eens een leuk verhaal van maakt. Hun looks staan in ieder geval niet op de eerste plaatst. Een voorbeeld hiervan is PewDiePie. Hij heeft inmiddels 50 miljoen volgers op YouTube! Er zijn genoeg gamergirls die op dezelfde manier geld verdienen, een voorbeeld hiervan is SS Sniper Wolf. De andere kant zijn natuurlijk weer de girlgamers, een voorbeeld hiervan is Celestia Vega. Zie zijn meer bezig met het verkopen van hun eigen lichaam. En zijn in mijn ogen meer webcamhoertjes. Hierdoor ook hun geloofwaardigheid verliezen. Een saillant detail is dat Celestia inmiddels is overgestapt naar de porno-industrie.

De belevenissen van een gamergirl

Iedereen heeft wel eens berichten gekregen naar aanleiding van een game. Zo ben ik onlangs begonnen met Battlefield1 en kreeg ik een compliment naar aanleiding van een potje Team Deathmatch (zo had ik een absurd hoge K/D-ratio). Toch blijf ik het ontzettend vervelend vinden wanneer ik van random mensen berichtjes krijg met de vraag of ik een meisje ben, of dat ik single ben. En wanneer men niet snel genoeg een reactie ontvangt het presteren om binnen 10 minuten bijna 20 berichten te versturen. Xbox heeft hier gelukkig niet voor niets een blokkeer/rapporteer-optie voor uit gevonden!

Daarnaast is het ook meerdere malen overkomen wanneer ik in party sprong, met meerdere deelnemers, ik te horen kreeg “Heey! Je bent een meisje!”. En meteen werd toegevoegd, ondanks dat er geen gezamenlijke games te vinden waren. De eerste paar keer was het nog wel leuk, maar inmiddels begint het wel een beetje vermoeiend te worden.

Ik begrijp ook echt wel dat ik als vrouw in een online mannenwereld ben gestapt.  En dat de meeste heren het andere geslacht graag aandacht willen geven (een gamende vriendin is natuurlijk geweldig!). Dan zou ik het ontzettend waarderen wanneer de heren het ook accepteren dat er vrouwen aanwezig zijn. En ons op de zelfde manier behandelen zoals hun game-maten worden behandeld.

Als je nog meer wilt weten over dit onderwerp, bekijk dan de YouTube-video onder aan dit artikel.

En als je wilt meediscussiëren over dit onderwerp, laat dan een reactie achter!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments