Sommigen pleiten dat de prijs van de Scorpio op 400 euro komt te liggen, maar dat is echt complete bullshit. Ik leg je uit waarom ik denk dat de prijs 500 euro wordt.

IGN roept rare dingen

De laatste tijd komt er steeds meer informatie rondom de Scorpio vrij. Op dit moment willen we nog maar één ding weten: hoe duur wordt hij? Ik vind het merkwaardig dat niet alleen optimistische zuinige Nederlanders, maar ook respectabele nieuwssites als News Ledge en IGN hopen op een prijs van 399 dollar/euro. Raar, want de kans dat de console rond de 400 euro zal gaan kosten is gewoon 0%. Daarnaast is zo’n lage prijs ook helemaal niet nodig voor het succes van het apparaatje. IGN moet geen rare dingen gaan roepen, informeer de consument gewoon goed!

Premium console

Het grootste misverstand is dat de Scorpio geen nieuwe generatie console is die de Xbox One S gaat overnemen. Het is een console die gemaakt is voor een nieuwe doelgroep en zal dus ook bestaan naast de huidige Xbox One S. “De Scorpio is gemaakt als een 4K-console,” zegt Phil Spencer in een interview met Eurogamer vorig jaar. “Scorpio is voor degene met een 4K-televisie, die echt gefocust is op 4K gaming”. Beide consoles zullen dezelfde tijd beschikbaar zijn voegt hij eraan toe, “Scorpio is for your 4K gamer. And that’s what we designed it for.”

Phil kan niet vaak genoeg benadrukken dat het om een Premium console gaat. In een interview met IGN vorige maand geeft hij aan: “Ik noem het een premium console omdat ik wil dat de mensen helder hebben dat we het bouwen voor de premium gaming consument. Degene die de meeste games koopt, de meeste games speelt, de meeste uren en de meeste dollars spendeert.” En om misverstanden te voorkomen voegt hij nog toe, “ik noem het premium omdat ik niet wil dat mensen in verwarring raken en denken dat de Scorpio op één of andere manier de console is die de Xbox-lijn gaat overnemen.”

Premium prijs

In hetzelfde interview zegt Phil ook al wat over de prijs. “Ik wil niemand bang maken met de prijs. We komen met een prijs waarvan wij denken dat het staat voor de waarde van het product.”

Hoewel dit allemaal nog weinig zegt over de daadwerkelijke prijs, hoop ik dat je inmiddels wel snapt dat het hier om een premium product gaat en er ook een premium prijs aan zal hangen. Het is geen opvolgende nieuwe console en de prijs zal dat dan ook laten zien.

De prijs is meer dan 400 euro

Voor wie had gehoopt op een prijs van rond de 400 euro heb ik slecht nieuws. Michael Pachter, een Amerikaanse analist, was in november van mening dat Microsoft de Scorpio voor $399 zou moeten verkopen. Phil Spencer reageerde hierop in een interview met LevelUp: “Scorpio wordt een premium console. Het zal meer gaan kosten dan de Xbox One S, natuurlijk. Dat is hoe we het bouwen. We hebben nog geen prijzen aangekondigd, maar we willen zeker weten dat de investering die we maken in het product Scorpio hand in hand gaan met de behoefte van high-end consumenten en dat betekent een hogere prijs.” De Scorpio is een nieuw product en zal ook als nieuw product worden neergezet. “Scorpio is voor de high-end consument die het maximum van een console vraagt, de console is voor die vraag gemaakt.”

De prijs is minder dan 600 euro

Mocht je inmiddels al zwetend met een lege bankrekening in het achterhoofd zitten, wees gerust, heel hoog zal de prijs ook niet zijn. In gesprek met NZGamer in september zei ome Phil al dat mensen zich geen zorgen moeten maken.

“Kijk naar de prijs van de S vandaag. Toe we de beide consoles ontwierpen, wat we eigenlijk tegelijkertijd deden, dachten we ook na over de prijs-prestatieverhouding die we wilden bereiken met de Scorpio in vergelijking met wat wat konden vragen voor de S. We willen een prijs neerzetten die een logische opeenvolging laat zien en voorkomen dat de twee consoles qua prijs te ver uit elkaar liggen.

Hierdoor zal je het gevoel krijgen dat je echt met een premium product te maken hebt, een premium console maar ook niet meer dan dat. Dus men hoeft zich geen zorgen te maken want de prijs zal niet totaal anders zijn dan die we gewend zijn van de consoles. Zo hebben we hem niet ontworpen.”

Daarmee wordt dus impliciet gezegd dat de console niet buiten het spectrum van consoleprijzen zal liggen. De duurste console was de PlayStation 3 met 599 euro bij de release in 2007. De verwachting is dat de prijs daar niet boven zal liggen.

De prijs zal ongeveer 500 euro zijn

“Wanneer ik er naar kijk als een productlijn, kan je prijzen verwachten die daarmee in lijn zullen zijn,” voegde Spencer in het laatste interview nog toe. Ook noemde hij eerder dat de prijs is bepaald met die van de Xbox One S in het achterhoofd.

Wanneer we kijken naar die prijs, 349 euro, dan verwacht ik niet dat de Scorpio er heel ver vanaf gaat zitten maar er zal wel een duidelijk prijsverschil zijn. Op dit moment betaal je 449 euro voor een Gears of War-console en ik denk niet dat de Scorpio voor datzelfde geld in de winkel komt te liggen. Eerlijk gezegd verwacht ik een prijs van rond de 500 euro, maar ik zou er niet raar van opkijken als het 50 of zelfs 100 euro meer zal zijn.

Abonneer
Abonneren op
4 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
mrray
mrray
5 jaren geleden

De Xbox Scorpio “Of hoe die ook gaat heten” zal tussen de 399 – 499 worden. Meer ook niet, daar ben ik 100% van overtuigd. Gewoon om een aantal simpele redenen, De Xbox one heeft flink wat klappen gehad door onze vriend DON MATRICK, en door de mindere verkoopcijfers kregen ze nog eens een Exclusive problem. Ook heeft MS eerder verlies geleden op een console, dus dat nemen ze voor lief. Uiteindelijk betekent dit dat de fan base weer groter wordt,Xbox Live community gaat weer groeien, dus uiteindelijk wordt dat weer een win win situatie. Dit is iets was ze… Lees verder »

mrray
mrray
5 jaren geleden
Reply to  Jeffrey

Ik ben het met je eens, alleen wel in een situatie als bijvoorbeeld MS nu in een goede positie zou zitten op de markt. Microsoft verdient namelijk zeer veel aan hun services Xbox live, enz enz Het probleem is, ook al draait de PS4 Pro nu niet echt super dat Sony een enorme concurrent is. Ze hebben enorm veel gamers verloren de afgelopen 3 jaar en ook al zijn de verkoopcijfers niet slecht, verbleekt het toch bij de verkoopcijfers van de Playstation. Dus wat kan je doen als bedrijf, is gewoon keihard terug aanvallen, en ik ben persoonlijk van mening… Lees verder »