Bij XBNL verslaan we al het nieuws wat te maken heeft met Xbox en natuurlijk de grotere nieuwtjes uit de game industrie. Maar we schrijven niet over Playstation bijvoorbeeld. Toch vind ik dit nieuwtje te interessant om te laten liggen en zeker in relatie tot Xbox. De specs van de PS5 Pro zijn namelijk gelekt en ik vind zelf dat Xbox niet kan achterblijven (maar is mijn mening nog van deze tijd?). Lees hieronder waarom.

Het is bij ons vaker een onderwerp bij XBNL: Moet er een nieuwe mid-gen Xbox komen of niet? Toen we het aan de lezers vroegen, toen kwam het volgende er uit:

Xbox moet...

  • ... geen tussentijdse 'pro' console uitbrengen, maar de Xbox Series X|S generatie snel naar de eindstreep brengen en lekker in 2025/2026 een gloednieuwe generatie lanceren (56%, 33 Votes)
  • ... op korte termijn (2024/2025) een Xbox Series X Pro uitbrengen (39%, 23 Votes)
  • Anders, namelijk ... (comments!) (5%, 3 Votes)
  • ... consoles? Hoogste tijd om volledig over te stappen op een dedicated streaming device! (0%, 0 Votes)

Totaal aantal stemmen: 59

Laden ... Laden ...

In december schreef ik ook al een stuk over een nieuwe Xbox met een poll er in:

Wat wil jij van Xbox zien?

  • Een nieuwe Xbox in 2026 (66%, 33 Votes)
  • Volgend jaar een mid-gen upgrade van Xbox Series X|S (34%, 17 Votes)

Totaal aantal stemmen: 50

Laden ... Laden ...

Het moge duidelijk zijn dat de meerderheid stemt voor een gloednieuwe console in 2025/2026. Ikzelf ben groot voorstander van een mid-gen upgrade, of gewoon een verrijking van de Xbox Series lijn in de vorm van een nieuwe console. Vorig jaar lekte er meerdere documenten uit van Xbox in de rechtszaak van de FTC. Daarin zagen we dat er voor dit jaar geen upgrade gepland staat, maar een soort zuinigere console.

Zoals ik al eerder zei, leuk dat het geen disc drive heeft en zuiniger is, maar ik wil meer kracht! Dat wil Sony blijkbaar ook voor hun PS5 want zij komen dit jaar met een Pro variant op de markt. Daar zijn gisteren de specs van gelekt.

De specs van de PS5 Pro

Als we even een overzichtje jatten van Eurogamer, dan zien we alles op een rijtje met één flinke die er uit springt… de TFLOPs, oftewel teraflops. De TFLOPs is de meeteenheid waar je naar kijkt voor de grafische kracht. Voorheen waren we zwaar onder de indruk van de Xbox Series X met meer dan 12 teraflops, maar de PS5 Pro gaat voor de 33.5 TFLOPs! Holy moly. Daarmee zou de PS5 Pro ineens gelijk staan met de huidige videokaarten voor de pc’s (die zitten rond de 30 TFLOPs).

Het verhaal zit iets anders in elkaar. Via Little3vil, Picnic82 en frequentskip the kangoeroe van de community ben ik op de hoogte gebracht dat er zo’n 45% groei van kracht zal zijn. De samenstelling van die TFLOPs is niet 1 op 1 te vertalen vanuit de videokaarten naar de consoles (helaas). Onze vrienden van DigitalFoundry hebben dat even uitgeplozen. Toch wordt er naar 17 TFLOPs gerefereerd, wat nog steeds behoorlijk meer is (helaas niet zo sick als 33.5 TFLOPs).

PlayStation 5 ProPlayStation 5
CPU Architecture/ Clock SpeedsEight core/16 Thread Zen 2 at 3.5GHz/3.85GHzEight core/16 Thread Zen 2 at 3.5GHz
GPU Compute Units/ Architecture60 CUs, RNDA 3 (TBC)36 CUS, RDNA 2
TFLOPs/GPU Clock Speed33.5TF/ 2.18GHz (TBC)10.23TF/ 2.23GHz
GDDR6 Memory16GB at 18Gbps16GB at 14Gbps
Memory Available For Games13.7GB12.5GB
Memory Interface/ Bandwidth256-bit/576GB/s256-bit/448GB/s

Als Xbox Series X eigenaar begin ik toch ineens achter mijn oren te krabben. Heb ik al games gezien die de 12 TFLOPs van de Series X echt goed gebruiken? Nee. Komt er eentje? Ja, GTA6. Ga ik dat op 60fps spelen? Nee, hooguit en hopelijk een stabiele 30fps (misschien nog wel upscaled ook). Zou ik een nieuwe console kopen om GTA6 in volle glorie te spelen? Waarschijnlijk wel. Maar het liefst wil ik blijven spelen in mijn Xbox ecosysteem met de garantie dat ik andere games kan blijven spelen en dat oudere games veel stabieler draaien. Gelukkig is Microsoft daar een ster in, want dit deden ze ook met de introductie van de Xbox Series consoles. Maar wat gaat Xbox mij bieden dit jaar? Moet ik door blijven spelen op mijn Xbox Series X van 3.5 jaar oud en 12 TFLOPs terwijl ik een ‘beest’ kan halen zoals de PS5 Pro die GTA6 misschien in 4k volle glorie gaat draaien?

Xbox, wat ga je doen?

Als we alle geruchten mogen geloven, dan gaat Xbox dit jaar helemaal geen fuck doen. Ja, misschien krijgen we een discloze Xbox Series X die zuiniger is, joepie! Microsoft lijkt met Xbox veel meer focus te hebben op de Game Pass en dat is begrijpelijk. Maar ik wil ook brute kracht, het liefst elke 4 jaar een nieuwe generatie. Die 500 euro die de console kostte, dat heb ik er qua plezier al lang uit.

Eerlijk is eerlijk, door de pandemie zijn er wat titels blijven liggen en zijn ook vertraagd. Hierdoor zien we pas later Hellblade 2 en andere games die er goed uit zien. Maar hebben we dan echt die 12 TFLOPs limiet al bereikt? Ik bedoel, Baldur’s Gate 3 ziet er prachtig uit. Hogwarts Legacy ook! Maar dat lijkt eerder een uitzondering. Als ik de beelden zie van GTA6, dan zie ik al een traantje lopen over mijn Series X, die voelt de bui al hangen. Dat wordt hard werken! Net zo hard als de Xbox 360 dat moest met GTA5. Serieus, dat die game überhaupt op een console heeft kunnen draaien met maar 512 mb RAM, is een technisch wonder! Maar goed, vandaag de dag zijn er meer technieken om graphics op je scherm te toveren dan alleen maar brute hardware kracht. Namelijk met AI.

AI in je console

De PS5 Pro is naast de groei in TFLOPs overigens niet super indrukwekkend op hardware gebied. Zo is er maar 10% meer CPU kracht en 28% meer geheugen. Dus games op 30fps zullen niet magischer wijze naar 60fps gaan… door hardware. Maar de truc ligt ‘m in een PlayStation variant van de DLSS. Dat zorgt er voor dat je soepeltjes op 4k kunt spelen omdat het upscalen van 4k bijna gelijk staat aan native 4k (en voor ‘native’ is veel meer kracht nodig). Dan zou je dus wel ineens oudere games op 60fps kunnen spelen (zonder dat hier een update voor nodig is van de developer). De PS5 Pro gaat zoiets doen via custom machine learning (AI), de PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR). Ray tracing zal ook nog eens 2 tot 4 keer beter worden. De ontwikkelingen op gebied van AI gaan zo hard, dat videokaart fabrikant Nvidia elk jaar wel weer een nieuwe software techniek ontwikkelt waardoor er minder kracht nodig is om bepaalde graphics te bereiken.

Maar ja, het duurt altijd even voordat concurrent AMD daar vanaf kan kijken en dit beschikbaar stelt voor consoles (voor zowel PlayStation als Xbox). Zulke zaken willen we natuurlijk ook voor onze Xbox! Hoewel het om nieuwe software gaat, is er dus ook wel hardware nodig die goed gebruik maakt van die software.

Wat is mijn punt?

Ik wilde even met jullie de stand van zaken doornemen van de PlayStation 5 Pro. Daarnaast weet ik dat ik misschien één van de weinige mensen ben die om de zoveel jaar brute kracht er bij wil voor Xbox. De games van vandaag troeven elkaar helemaal niet meer zo af op graphics zoals dat 10 tot 20 jaar geleden gebeurde. De grootste winst van een game is als je spelers kan vasthouden en elke dag kan laten spelen (Fortnite, Rocket League, Rainbow Six: Siege, Sea of Thieves etc.). Natuurlijk zijn er games die mooi proberen te zijn, maar daar gigantisch in falen (Starfield) of games die het qua genre niet nodig hebben en toch prachtige omgevingen op je scherm toveren (Baldur’s Gate 3). Maar echt brute kracht in je console is niet meer nodig om een succesvolle game te ontwikkelen.

Dus waarom wil ik eigenlijk meer kracht in mijn Xbox? Ik weet het niet. Omdat het ergens toch die allure heeft van mooiere games, van soepele actie, van adembenemende vergezichten. Maar dat hebben we nu toch al? Misschien wel. Ik denk alleen dat GTA6 een uitdaging wordt op de Series X, laat staan de Series S (misschien op upscaled 1080p ofzo, vanaf 720p haha).

Ik kan nog wel een poll introduceren om te kijken wat lezers er van vinden, maar dat ga ik niet doen. Onze lezers zijn duidelijk, die willen gewoon een nieuwe console ergens volgend jaar of 2026. Ik wil dit jaar een nieuwe Series-console. Waarom is er anders gekozen voor Series X|S. Ik wil Series Y, Series T, Series Z, het maakt mij niet uit. Ik wil een console die bij kan benen met mijn pc en het liefst dus elke 4 jaar.

Dit was mijn spreekbeurt. Doei. Groetjes van een uitstervend ras waar Xbox zich totaal niet meer op richt.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties