More

    Review: Nacon RIG 500 PRO HC GEN 2 – een solide headset

    XBNL REVIEW

    In de middenrange prijsklasse, de headset heeft een adviesprijs van net geen 80 euro, is dit een goede headset. Het geluid heeft geen duidelijke signatuur maar is netjes mainstream. Mocht je het toch willen aanpassen, dan kan je altijd, met de bijgeleverde Dolby Atmos code, de app gebruiken om het geluid wat meer persoonlijk te maken.

    De bouw oogt wat goedkoop maar is solide en hij zit redelijk comfortabel. De genoemde noise canceling, al noemt Nacon dat niet expliciet, is niet heel aanwezig. Kortom, zoek je een net en mooi geprijsde headset waarbij je het niet erg vind om met een draadje verbonden te zijn en die je ook nog eens op alle consoles kan inzetten, dan is de NACON RIG 500 PRO HC GEN 2 zeker een aanrader.

    Plussen

    + Solide bouw met minder kans op afbreken
    + Gebalanceerd geluid
    + Helder microfoon geluid
    + Heel licht
    + Volumeschuif in kabel

    Minnen

    - Geluid lekt lichtjes
    - Draagcomfort is wat zoeken door net iets te kleine oorschelp

    Een fijne headset vinden is vaak een hele zoektocht. Zo nu en dan kunnen wij er eentje testen en jullie zo van een oordeel over bepaalde headsets voorzien. Deze keer is de nieuwe RIG 500 PRO HC GEN 2 aan de beurt.

    De RIG-serie bestaat al een tijdje en werd eerst uitgebracht door Plantronics die vooral de onverwoestbaarheid van deze headset als een stukje marketing gebruikte. Zo’n twee jaar geleden ging de naam Plantronics over naar Nacon en vanaf dat moment werd dit het merk voor de RIG series.

    Voor de headsets maakt dit verder weinig uit want die hanteren nog steeds hetzelfde concept. De RIG 500 PRO HC is een soort middenklasser in de reeks. Daarboven zit de veel duurdere RIG 800 PRO die draadloos is en gebruik maakt van een basisstation, daaronder zien we de zeer goedkope bedrade RIG 300 Pro die net geen 30 euro moet kosten.

    Maar wij mochten aan de slag met de eveneens bedrade 500 PRO HC GEN 2. Dit is een headset die je, vanwege het draadje, op elke console en mobiel apparaat kan gebruiken. De headset heeft een flexibele hoofdband van staal waarin je de twee oorstukken in drie verschillende standen kan klikken. Dit is kenmerkend voor de RIG en dit is exact het stukje onverwoestbaarheid waar men eerder veel aandacht aan schonk. Want in mijn ervaring is het eerste wat bij een headset sneuvelt, het verbindingspunt tussen oorstuk en frame. Ik heb nu meerdere headsets in bezit en helaas, hoe duur ze ook zijn, breken ze altijd af op het eerder genoemde draaipunt. Als je in mijn verzameling kijkt, zal je er meerdere zien die provisorisch met tie wraps en secondelijm zijn gerepareerd. Dat is dan ook mijn grootste ergernis: de bouwkwaliteit van veel headsets.

    Bij de RIG lijkt dit eigenlijk onmogelijk. De tijd zal dat nog moeten uitwijzen of dat ook zo is. Op het eerste gezicht ziet het er zeker solide uit. Het ontwerp is simpel en oogt wat goedkoop. Maar dat is schijn. De hoofdband zit goed in elkaar en veert soepeltjes mee met de vorm van je hoofd. De oorschelpen klik je in het frame en daarin zitten ze goed vast met nog ruimte om iets mee te bewegen zodat ze goed op je oren aansluiten. De schelpen voelen wat klein aan, deze hadden wat mij betreft iets groter gemogen (zeker als je de joekels van Razer gewend bent).

    Een headset moet altijd even vormen. Het kost dus een aantal uren voordat je het gevoel hebt dat deze lekker zit. Ik merkte dat ik in het begin toch een beetje op zoek was naar de meest comfortabele positie. Maar kijkend naar de hele ervaring, zit de RIG 500 best goed en is hij vooral heel licht.

    De oorkussens dempen het geluid wat van buitenaf komt maar dit is wel minder dan bij mijn andere headsets. Niet storend maar wel merkbaar. Dit betekent ook dat de buitenwereld  het geluid kan horen van de games waarmee je aan het spelen zijn. Wederom lichtjes maar merkbaar.

    Het geluid wat de 50mm drivers voortbrengen is helder en duidelijk zonder dikke baspunch of ultrahoge treble tik. Het zit er lekker tussenin en ik persoonlijk ervaar dat wel als erg prettig. De Razer klinkt altijd wat zwaarder, een Turtle Beach tikt wat meer in de hoge tonen maar deze hangt een beetje in het midden. Op zich tijdens het spelen van CoD of het luisteren naar de demo’s in de Dolby app is het geluid prettig en van best behoorlijke kwaliteit.

    Nu we het toch over de Dolby app hebben, de RIG komt met een licentie voor Dolby Acces waardoor je direct van ruimtelijk geluid kan genieten in de vorm van Dolby Atmos voor headsets. Het voordeel hiervan is dat je in de app een voorkeur kan instellen door middel van drie custom equalizers waarmee je het geluid helemaal naar eigen smaak kan inrichten.

    Wat voor sommige een voordeel en voor anderen een nadeel is, de RIG is bedraad en zal je met een 3,5 mm plug in je controller moeten stoppen. Het voordeel is dat je altijd klaar bent om te gaan spelen omdat er nu eenmaal geen batterij opgeladen hoeft te worden. Iets wat ik als prettig ervaar omdat een headset die midden in een potje schieten begint te mekkeren dat het batterij niveau laag is, best irritant kan zijn. Het nadeel is dat je er wel altijd alert op moet zijn dat je niet zomaar kan gaan rondlopen met je headset op.

    De headset heeft een demonteerbare microfoon die automatisch mute als je hem omhoog klapt. Het geluid wat de microfoon produceert is helder en duidelijk. In de chat ben je goed verstaanbaar. In het draad zit een volumeschuif waarmee je de algehele geluidssterkte kan aanpassen. Andere aanpassingen, zoals mic monitor en chat/game verhouding, zal je op de Xbox zelf moeten regelen.

    Conclusie

    In de middenrange prijsklasse, de headset heeft een adviesprijs van net geen 80 euro, is dit een goede headset. Het geluid heeft geen duidelijke signatuur maar is netjes mainstream. Mocht je het toch willen aanpassen, dan kan je altijd, met de bijgeleverde Dolby Atmos code, de app gebruiken om het geluid wat meer persoonlijk te maken.

    De bouw oogt wat goedkoop maar is solide en hij zit redelijk comfortabel. De genoemde noise canceling, al noemt Nacon dat niet expliciet, is niet heel aanwezig. Kortom, zoek je een net en mooi geprijsde headset waarbij je het niet erg vind om met een draadje verbonden te zijn en die je ook nog eens op alle consoles kan inzetten, dan is de NACON RIG 500 PRO HC GEN 2 zeker een aanrader.

    Recent articles

    Rob
    Rob
    Papa, echtgenoot en als klap op de vuurpijl fossiele gamer stammend uit een era waarin veel gamers nog niet eens verzonnen waren en de games op een cassettebandje stonden (wat??), ja een cassettebandje! Zijn K/D is berucht in de shooterwereld. Als je maar lol hebt. Enjoy...
    Abonneer
    Abonneren op
    0 Reacties
    Inline Feedbacks
    Bekijk alle reacties
    In de middenrange prijsklasse, de headset heeft een adviesprijs van net geen 80 euro, is dit een goede headset. Het geluid heeft geen duidelijke signatuur maar is netjes mainstream. Mocht je het toch willen aanpassen, dan kan je altijd, met de bijgeleverde Dolby Atmos code, de app gebruiken om het geluid wat meer persoonlijk te maken.<br><br> De bouw oogt wat goedkoop maar is solide en hij zit redelijk comfortabel. De genoemde noise canceling, al noemt Nacon dat niet expliciet, is niet heel aanwezig. Kortom, zoek je een net en mooi geprijsde headset waarbij je het niet erg vind om met een draadje verbonden te zijn en die je ook nog eens op alle consoles kan inzetten, dan is de NACON RIG 500 PRO HC GEN 2 zeker een aanrader.<br><br> Plussen<br><br> + Solide bouw met minder kans op afbreken<br> + Gebalanceerd geluid<br> + Helder microfoon geluid<br> + Heel licht<br> + Volumeschuif in kabel<br><br> Minnen<br><br> - Geluid lekt lichtjes<br> - Draagcomfort is wat zoeken door net iets te kleine oorschelp Review: Nacon RIG 500 PRO HC GEN 2 - een solide headset
    0
    Ik zou graag je gedachten horen, geef een reactiex