More

  [Review] Disney Dreamlight Valley – A Rift in Time

  XBNL REVIEW

  Als jij Disney Dreamlight Valley heerlijk relaxend vindt, dan kan je deze echt blind kopen. Je krijgt 100% gegarandeerd uren aan gameplay en gebieden waar je van kunt genieten. Maar ben jij een speler die wel genoeg had van de grind bij Dreamlight Valley en ‘m eigenlijk al aan de kant had gelegd? Dan kan je deze gerust laten liggen. Er zal meer vanuit Gameloft moeten komen om die spelers van het eerste uur terug te halen naar Dreamlight Valley.

  Pluspunten
  + Grote en nieuwe gebieden
  + Een nieuwe tool erbij
  + Nieuwe plantjes en items om te maken

  Redelijk
  -/+ Artifacts kunnen handig zijn mits je veel items wil gaan maken
  -/+ Prijs in vergelijking met de basegame is discutabel, het is veel content, maar niet zo divers als de base game

  Minpunten
  - Veel te lange grind
  - Weinig nieuwe personages
  - Moeilijke start door grind gebonden gebieden die je moet ontgrendelen
  - Quests gebonden aan grindfests
  - Had ik al gezegd dat die grind zo erg is?

  Disney Dreamlight Valley heeft na een volle release al vrij rap een uitbreiding uitgebracht in de vorm van A Rift in Time. Mogen we in onze handjes knijpen en lekker aan de gang in onze vallei, of is dit een uitbreiding die je liever laat liggen?

  Waar we in 2022 een prachtige early access game kregen van Gameloft in de vorm van Disney Dreamlight Valley, werd de game vorig jaar dan echt officieel uitgebracht en hebben we nu al een uitbreiding in de vorm van ‘A Rift in Time’. Deze uitbreiding kan je kopen voor 30 euro en bied je enorm veel content. Maar wat moet je dan precies doen? Beginnen we bij 0, of zien we vernieuwing in onze geliefde Vallei?

  Een nieuw begin

  Je gaat in A Rift in Time al snel naar een nieuwe wereld genaamd Eternity Isle en daar ga je eigenlijk helemaal opnieuw beginnen met het ontdekken van nieuwe gebieden. Dit verhaaltje wordt geleid door vriend (of vijand? tum tum tuuuuum) Jafar die natuurlijk zijn snode plannen heeft. Hij leidt je naar Eternity Isle waar jij als Dreamlight Valley-leider naar toe gaat om het vervallen eiland te repareren en speciale schatten moet opduikelen.

  Eerlijk is eerlijk, er is een mix van gevoelens als je begint met deze DLC. Je ziet vanaf moment 1 dat je enorm veel content voorgeschoteld krijgt waardoor die 30 euro bijna in één klap verantwoord is. Maar dan zal ik ‘m nog een keer schrijven… je ziet vanaf moment 1 dat je enorm veel content voorgeschoteld krijgt en na al die tientallen uren in Dreamlight Valley kan de moed je dan in de schoenen zinken. Alle gebieden opnieuw vrijspelen en weer dingen farmen… zucht! Met goede moed begin je aan de verhaallijn en krijg je als carrot-on-a-stick-principe speciale oude artifacts die je moet zoeken en daarna gebruiken.

  Een kritische noot in het geval van de prijs is overigens dat het 30 euro kost, maar de basegame kost dat ook. De DLC is bij lange na niet zo divers en vol met personages als de base game. Dus ergens zie je wel waar voor je geld met deze DLC gezien de uren die er in zitten, anderzijds is het niet helemaal in verhouding met de basegame.

  Op het nieuwe eiland speel je als eerste de Royal Hourglass vrij. Hiermee kun je tijdverstoringen gaan opruimen op het eiland wat door de tijd sowieso is verscheurd. Klinkt leuk, zo’n nieuwe tool. Tegelijkertijd is het echt een tool die je elke 15 seconden moet gebruiken om resources te farmen (Mist) waarmee je de nieuwe gebieden vrijspeelt. Had ik daar zin in? Nee. Je loopt net als in Hogwarts Legacy als een soort debiel ‘Revelio’ te casten in de hoop voor Mist of oude schatten die je moet verzamelen. Hebben we hier dan gelijk het grootste nadeel te pakken? Ja.

  Grinden tot je er bij neervalt

  Het grootste nadeel van deze DLC is dat je opnieuw zult moeten grinden en de uren er in zal moeten stoppen om gebieden vrij te spelen. Het heeft ook wel even geduurd voordat ik deze review ging schrijven want ik heb bijna 20 uur moeten grinden om voldoende verder te komen in de DLC en er iets zinnigs over te zeggen. Wat is het grind aspect dan? Je moet heel veel Mist farmen om gebieden vrij te spelen waar dan weer quests zijn waar je aan kunt beginnen. Dat is op zich een bekend principe, maar het wordt wel irritant als je aan het begin eigenlijk te moeilijk die resources kunt krijgen en je wel naar een nieuw vergrendeld gebied moet om je quests verder uit te spelen. Die grind houd je dus best wel tegen en dat is demotiverend.

  Naast deze grind helpt het ook niet dat de nieuwe verhaallijn omtrent de oude artifacts niet sterk wordt neergezet. Waarom zou ik die artifacts willen hebben? Wat heb ik er aan? Dat wordt veel later pas duidelijk en ik zal het je ook maar gelijk verklappen want dat scheelt informatie (dus geen spoilers). De oude artifacts zorgen ervoor dat je zaken kunt automatiseren. Dus als jij ergens een stukje grond hebt met plantjes, dan geven die artifacts automatisch water. Dat systeem is op zich leuk voor in een game als Dreamlight Valley. Maar die taken kosten natuurlijk Mist en dan moet je wéér gaan farmen.

  Maar… een hele grote maar, er is niet genoeg reden om veel te willen farmen. Als je namelijk zoals ik 2 miljoen gold hebt en 2500 stukken groenten… wat moet je hier dan mee? Het is vooral voor hoarders die graag achievements halen en lijstjes willen afwerken. Zo’n type gamer ben ik zelf niet. Daarnaast is het ook echt speciaal voor mensen die hun vallei willen pimpen met spulletjes, want verder is er niet echt een reden in de game om zoveel te willen farmen. Wat is dan het gevolg voor mij persoonlijk? Dat ik die oude artifacts niet echt bruikbaar vind en dus ook niet geneigd ben om daar naar toe te willen werken. Ik speel een game voor het verhaal, dus laten we daar eens op inzoomen en dan vinden we wel wat pluspuntjes.

  Rapunzel, Gaston en anderen

  De pluspunten van deze DLC zitten echt in de gebieden en de personages die je kunt vrijspelen (ok, en misschien die ene nieuwe minigame Scramblecoin waar je een bordspel doet met Disney figuren). Zo kom je Gaston tegen van Belle en het Beest, Rapunzel van Tangled en E.V.E. van Wall-E. De gebieden zijn leuk vorm gegeven en groot genoeg om aan te bieden. Er zijn weer veel nieuwe plantjes, resources en beestjes om je te vermaken. Ik heb daar niks negatiefs over te zeggen. Wat ik wel zou willen zien als verbeterpunt is dat je aan het begin veel sneller bij de gebieden moet kunnen komen. Daar is de grind nu echt zo’n 500% te lang voor.

  De nieuwe personages bieden hun eigen kleine verhaaltjes die leuk genoeg zijn om door te willen spelen, dus ook daar is niks mis mee. Maar ook hier zit er soms weer zo’n Mist-wall waarbij je genoeg Mist moet hebben om naar een gebied te gaan waar de quest verder gaat.

  Conclusie

  Als we alles bij elkaar optellen dan verdient Gameloft een pluim voor de grootte van A Rift in Time (hoewel de prijs dus net zoveel is als de basegame en de DLC is zeker niet zo groot en divers als de basegame). Maar ze verdienen ook overheersende minpunten omdat ze weinig nieuws bieden aan gameplay en kunstmatig de uren gameplay verlengen met een grind van hier tot Tokio. Wat is er dan wel leuk en wie moet dit spelen? Als jij Disney Dreamlight Valley heerlijk relaxend vindt en je helemaal wilt wanen in de wereld van Disney, dan kan je deze echt blind kopen (en kan je makkelijk een paar punten optellen bij het eindcijfer). Je krijgt 100% gegarandeerd uren aan gameplay en gebieden waar je van kunt genieten. Je kunt hierna je vallei opleuken met nieuwe items, personages en veel meer.

  Maar ben jij een speler die wel genoeg had van de grind bij Dreamlight Valley en ‘m eigenlijk al aan de kant had gelegd? Dan kan je deze gerust laten liggen. Er zal meer vanuit Gameloft moeten komen om die spelers van het eerste uur terug te halen naar Dreamlight Valley.

  Recent articles

  Niels
  Niels
  RMNiels. redacteur, presentator en videochef. Zijn backlog is te groot om nog bij te kunnen werken. Hij houdt van games die hij uit kan spelen i.p.v. games zonder einde, maar is ook wel in voor een potje Rocket League. Groot fan van The Witcher 3.
  Abonneer
  Abonneren op
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Als jij Disney Dreamlight Valley heerlijk relaxend vindt, dan kan je deze echt blind kopen. Je krijgt 100% gegarandeerd uren aan gameplay en gebieden waar je van kunt genieten. Maar ben jij een speler die wel genoeg had van de grind bij Dreamlight Valley en ‘m eigenlijk al aan de kant had gelegd? Dan kan je deze gerust laten liggen. Er zal meer vanuit Gameloft moeten komen om die spelers van het eerste uur terug te halen naar Dreamlight Valley. <br> <br> <b>Pluspunten</b><br> + Grote en nieuwe gebieden<br> + Een nieuwe tool erbij<br> + Nieuwe plantjes en items om te maken<br> <br> <b>Redelijk</b><br> -/+ Artifacts kunnen handig zijn mits je veel items wil gaan maken<br> -/+ Prijs in vergelijking met de basegame is discutabel, het is veel content, maar niet zo divers als de base game<br> <br> <b>Minpunten</b><br> - Veel te lange grind<br> - Weinig nieuwe personages<br> - Moeilijke start door grind gebonden gebieden die je moet ontgrendelen<br> - Quests gebonden aan grindfests<br> - Had ik al gezegd dat die grind zo erg is?<br> [Review] Disney Dreamlight Valley - A Rift in Time
  0
  Ik zou graag je gedachten horen, geef een reactiex