Met slechts 800 bruikbare gigabytes op de interne SSD van de Xbox Series X is het wel oppassen geblazen welke games je installeert. Gelukkig werkt het verplaatsen van en naar externe schijven verrassend goed.

Gisteren schreven we over de indrukwekkende laadtijden van de Xbox Series X op basis van bevindingen van Digital Foundry en Ars Technica. Vandaag bekijken we de conclusies van VentureBeat, die wat dieper is ingegaan op praktische zaken zoals het gebruik van een externe schijf.

Om de meest optimale laadtijden te bereiken moet je dus gebruik maken van de interne schijf van de Series X. Series X (geoptimaliseerde) games moeten(!) zelfs op de interne schijf staan. En dat is wel even oppassen, want van de 1 terabyte schijf blijven slechts 800 vrije gigabytes over na de reserve voor het OS en swap-geheugen.

Games net zo snel van externe USB schijf als van interne schijf

Gebruik je al een externe schijf voor je Xbox One? Dan is er goed nieuws. Dezelfde schijf is te gebruiken op de Xbox Series en de Xbox One-games zijn rechtstreeks te draaien vanaf deze schijf. Dus ook voor vaste extra opslag is een externe schijf prima te gebruiken voor Xbox One of andere Backwards Compatible games. Bijkomend next-gen voordeel is dat er geen I/O throughput bottleneck meer is. De enige limiet op de Xbox Series is de datasnelheid van de USB connectie. In de praktijk betekent dit dat je praktisch dezelfde razendsnelle laadtijd met een externe SSD haalt als met de interne SSD. In de test van VentureBeat zien we Assassin’s Creed: Origins ingeladen worden van een externe SSD in een schamele 10,77 seconden ten opzichte van de 10,15 seconden die de interne SSD er over doet.

Let wel op dat dit met een externe SSD is, dus geen externe HDD. Een externe HDD doet er 30,22 seconden over, wat nog steeds stukken sneller is dan op de huidige generatie Xbox. Een externe SSD, mocht je die nog niet hebben, is een stuk duurder dan een externe HDD.

Verplaatsen van games in minuten

Voor Xbox Series-games ligt het anders, die moeten wel vanaf de interne SSD worden afgespeeld. De enige manier is dus om deze tijdelijk op te slaan op een externe schijf en om deze vervolgens te verplaatsen naar intern. VentureBeat heeft dit principe getest met Assassin’s Creed: Origins, een game met de respectabele grootte van 49Gb. De resultaten zijn heel positief:

  • Assassin’s Creed verplaatsen van externe SSD naar interne SSD in minuten en seconden: 2:18
  • Van interne SSD naar externe SSD: 4:33
  • Van externe HDD naar interne SSD: 7:46
  • Van interne SSD naar externe HDD: 10:36

Hoewel een externe SSD overduidelijk sneller is dan een HDD, de conclusie in beide gevallen is dat games prima over een weer verplaatst kunnen worden zonder dat het een beslag legt op je game-avond.

Wat is jouw opslag-strategie?

Hoe ga jij om met de opslag op je nieuwe console? Ga je gebruik maken van een externe schijf? En wordt het een HDD of SSD?

Abonneer
Abonneren op
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Kluut
Kluut
1 jaar geleden

Externe HDD qua kosten is interessant, maar heb niet zo zin om continue te moeten verplaatsen, dan zou ik toch voor de dure SSD uitbreiding gaan voor het gemak, betaal je 1 keer en dan ben je grotendeels van het probleem af

roko
roko
1 jaar geleden
Reply to  Kluut

Helemaal wat ik ook dacht, dus maar gelijk de Seagate SSD uitbreiding bij mijn preorder mee besteld. Kost een rib extra, maar ik denk niet dat een gelijkwaardige SSD veel goedkoper zal zijn.