Morgen is het zover, Windows 10 wordt groots gepresenteerd. Nou boeiend… Jazeker, want ook Phil Spencer, niet de TV-makelaar maar die van de Xbox, is van de partij. Niet geheel toevallig, want Microsoft kondigde De Phil Spencer van TVeerder al aan dat het één besturingssysteem voor alle platformen gaat brengen en Windows 10 moet dat OS worden.

De Xbox-divisie is er niet alleen om een beetje formeel te lopen doen. Nee, de Xbox-baas kondigde al aan dat het voor zowel de gebruikers van Windows áls de Xbox een zeer interessante aankondiging gaat worden.

Windows op de Xbox

Het is wat complex, maar even heel kort gezegd is het besturingssysteem van de Xbox One op dit moment een uitgedunde versie van Windows 8. Straks gaat dat Windows 10 worden, daar is geen twijfel over mogelijk. Het leuke is juist wat we van deze “update” mogen verwachten.

xbox-one-windows-10-microsoft-corp[1]

Apps

We weten nu bijvoorbeeld al dat er één ontwikkelplatform komt voor apps op alle apparaten. Dit betekent dus dat een Windows 10 app ook op de Xbox One te gebruiken is. Microsoft hobbelt met z’n app-store op dit moment nog wat achter de concurrentie aan, maar met deze manier van ontwikkelen kunnen we een behoorlijk app-opmars verwachten, ook op onze zwarte doos.

Over apps gesproken, we hebben natuurlijk ook al de nieuwe Xbox App voor Windows 10 kunnen zien. Deze nieuwe app is een soort van portaal tot je hele Xbox One waarin je toegang hebt tot achievements, je vriendenlijst, activity feeds en de store. Het is dus meer dan een beetje SmartGlass, sterker nog, SmartGlass zou er best nog wel eens onderdeel van kunnen worden.

Cortana

Cortana ken je misschien als de fictieve kunstmatige intelligentie uit de Halo serie. Tegenwoordig staat het voor de spraakgestuurde kunstmatige intelligentie die Microsoft gebruikt voor z’n telefoons. Cortana is dus een beetje de tegenhanger van Apple’s Siri. Cortana komt nu met Windows 10 mee en dus mogelijk ook naar de Xbox One, deze zou dan kunnen gaan integreren met Kinect. Microsoft is in elk geval nog niet uitgekakt met Kinect en hoewel de huidige Kinect al een mooi stukje techniek is, gaat Cortana wel iets verder. Geen commando’s als “Xbox, go to Forza Motorsport 5” meer, maar denk eerder aan “I wanna play Forza now”.

DirectX 12

Wat ook met Windows 10, en ook zeker op de Xbox One meekomt is DirectX 12. We zien wisselende opvattingen over deze nieuwe versie van DirectX. Er zullen zeker improvements zijn, maar niet direct op visueel vlak volgens Phil Spencer. De ontwikkelaars gaan wel verbeteringen ondervinden, hopelijk kunnen we morgen wat van deze voordelen gaan proeven.

Live volgen

Gaan we (nieuwe) games zien? Hmm… ik vraag het me af. We gaan in elk geval veel zien van de voordelen van één besturingssysteem en allerlei integratie-mogelijkheden. Je kunt het event morgen om 18.00 (onze tijd) live volgen op deze plek.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties