Soms krijg je van je collega een code van een game waar je nog nooit van gehoord hebt en laat je je dus compleet verrassen. Dit gebeurde mij gisteren met de (nog) PC game Turmoil van ontwikkelaar en uitgever Gamious. Het spel is nog in early access, maar ik wilde wel alvast spelen. Positief of negatief verrast? Dat is de hamvraag.

Je start de game en je een leuke grafische stijl komt je tegemoet, met gepaste muziek uit 1899. Lekker western en de characters die jou bijstaan zijn ook leuk getekend. De burgemeester vertelt je dat je samen met concurrenten een stuk land moet kopen om vervolgens daar naar olie te zoeken. Prima, doen we dat. Je begint op een stukje land en links staat een bedrijf (Left Inc.) die jouw olie verkoopt tegen fluctuerende prijzen. Bij de tweede keer komt daar een concurrerend bedrijf bij (Right Inc.) waardoor je goed moet kijken waar jij je olie voor de beste prijs kan verkopen.

Turmoil2

Blijf investeren!

Na een paar levels te hebben gedaan, komen er steeds meer mensen bij het gemeentehuis te staan met hun eigen bedrijf. Zo heb je de fabriek, de bar, de schuur, de bank en de workshop. Als bedrijf zijnde maak je elke keer winst (als het goed is) en kan je investeren in leuke upgrades voor deze gebouwen. Zo kan je bij de fabriek de pijpen wijder maken zodat er meer olie naar boven wordt gepompt. Je kan grotere silo’s neerzetten zodat je soms even de olie kan opslaan als de olieprijzen je tegenstaan. Het zoeken naar olie kan efficiënter worden gemaakt. Op een gegeven moment kom je steen tegen in het terrein, dus moet je een betere boor hebben. Kortom, talloze mogelijkheden om jouw olie efficiënter naar boven te halen en snel te verkopen.

turmoil4
Je mag een stukje land kiezen en hoe hoger het cijfer, hoe waardevoller het is door aanwezige olie.

 

Turmoil3
Hier zie je nog een kleine bug waar de lijst te lang is en je niet kan klikken, maar hier zie je ook de gebouwen waar je upgrades kan kopen
Verslavende gameplay

Wat ik niet had verwacht, is dat mijn innerlijke kapitalist zo veel bevrediging zou krijgen door de dollars die ik binnensleepte met mijn olie-imperium. Bij elke level vond ik het weer leuk om zo veel mogelijk olie te vinden en omhoog te halen voordat het jaar eindigt. Je krijgt namelijk van 1 januari tot 1 december de tijd om olie op te boren. Ben je eerder klaar met olie verzamelen, kan je het land weer voor een deel verkopen, afhankelijk waar je in het jaar zit. Je krijgt ook bonussen als je ook echt al het olie hebt gevonden, verkocht en het land ook eerder hebt opgezegd.

Op een gegeven moment had ik mijn oliebedrijf zo efficiënt gemaakt door upgrades dat je na een tijdje met een bevredigend gevoel naar je scherm kijkt hoe al het olie wordt verkocht voor hoge prijzen. De uitdaging blijft er in zitten dat je na een tijdje weer nieuw terrein verkent (normaal gras, woestijn, ijs, stenen grond) en dus ook nieuwe grondstoffen kan verkopen. Als je op een gegeven moment namelijk gas vindt, dan kan je een deal maken met de bedrijven Left Inc. en Right Inc. om tijdelijk de olie prijzen omhoog te gooien in ruil voor gas. Kortom, als je gas hebt en nog veel olie in je silo’s, dan kan je mooi heel veel olie verkopen voor een hoge prijs! Ka-ching!

turmoil6
Die gele stippen zijn gas en zoals je kunt zien had ik nogal veel silo’s om mijn olie te verkopen op het juiste moment.
Conclusie

Uiteindelijk had ik (na negen uur spelen) mijn drie concurrenten verslagen met de meeste geld in kas en krijg ik in het beeld te zien dat er nog meer content komt voor deze early access versie. Ik wacht er met smart op en ben dus heel positief verrast. De gameplay is goed, het sfeertje is lekker, de muziek klopt en het heeft een verslavende factor. De upgrades worden niet te complex en je houdt prima overzicht met wat er allemaal mogelijk is en dat kan ik heel erg waarderen in zo’n management game.

Alles voelt intuïtief en werkt gewoon lekker! Als ik een minpuntje zou moeten opnoemen, zou het de lijst zijn waar upgrades niet konden worden aangeklikt. Dit wordt nog verholpen gezien het een early access build is. Misschien kan de campaign ook langer met meerdere moeilijkheidsgraden. Volgens mij wordt daar aan gewerkt in de volgende versie (zie screen hieronder). Kortom, hou je van een leuk uitdagend spelletje op z’n tijd en vind jij dat tijdperk van 1899 stiekem ook wel leuk? Dan is dit de game voor jou! Het kost €9,99 op Steam en dan heb je Early Access, dus het kan later alleen nog maar beter worden.

turmoil7

 

 

 

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments