Ergens volgend jaar moet de upgrade van de Xbox One, project Scorpio verschijnen. Het ding moet behoorlijk veel krachtiger worden dan zijn voorganger en krijgt VR ondersteuning, maar over de prijs blijft het nog erg stil. Toch lijkt juist de prijs het enige wat het succes voor de Scorpio in de weg zou kunnen staan.

De komst van de tussentijdse console upgrades is iets dat we nog niet eerder gezien hadden. Zowel Microsoft als Sony hebben een upgrade aangekondigd met respectievelijk de Scorpio en de Pro maar beide consolebouwers deden dit op een andere manier. Ook de manier waarop ze de consoles uitbrengen zal verschillend zijn.

Sommigen van jullie zullen zich afvragen waarom Sony de Playstation 4 Pro over enkele dagen al uitbrengt, in plaats van te proberen dit nog even uit te stellen, aangezien de Scorpio ook pas volgend jaar komt. Analist Michael Goodman legt uit waarom hij denkt dat Sony geen keus heeft.

“Sony moet wel. Als ze de Pro tegelijk uitbrengen met de Scorpio hebben ze de ‘spec battle’ verloren. Hoe meer ik erover nadenk, des te meer ben ik ervan overtuigd dat de manier waarop Microsoft de Scorpio heeft aangekondigd absoluut briljant is. Er is nu niks meer dat Sony kan doen of zeggen aan het feit dat de Scorpio de krachtigere console is.”

ps4pro-vs-scorpio-2

De ultieme troefkaart die de PS4 altijd uitgespeeld heeft ten opzichte van de Xbox One is op kracht. Echter deze kaart gaat van eigenaar wisselen wanneer de Scorpio volgend jaar uitkomt. Met alles wat we nu weten over het jongste familielid uit de Xbox familie, is er niks dat er op wijst dat het een onaantrekkelijk stuk hardware wordt.

“Er zal vast wel iets zijn om op te zeuren bij release maar voor nu weten we dat er een console komt waar Microsoft nog niet te veel over wil verklappen. Echter de kleine beetjes die ze tot nog toe wel hebben verteld, klinken ontzettend goed. Als ze hadden gezegd dat de console $700 zou gaan kosten, dan had Sony hier op in kunnen spelen door de Pro aan te bieden als een ‘lower cost alternative’, maar dit is nu niet aan de orde”, aldus Goodman.
“Het enige dat Microsoft nu fout kan doen is de console te duur op de markt brengen. Ik zie ze die fout alleen niet maken”.

Bij aankondiging van de Xbox One wist Microsoft zich de woede van veel gamers op de hals te halen met DRM, het altijd-online verhaal. Tenzij ze nu een nieuwe manier vinden om het zichzelf moeilijk te maken is er weinig wat een goede release in de weg staat, aldus Goodman.

Goodman: “Ik denk niet dat Microsoft dezelfde fout gaat maken als destijds met DRM. Ze zijn goed in het maken van nieuwe fouten maar dezelfde fout maken doen ze niet. Ze zouden zichzelf nog uit de markt kunnen prijzen maar daar hoeven ze voorlopig nog geen uitspraken over te doen”.

Het lijkt waarschijnlijk dat er tijdens de E3 in juni meer bekend wordt over de prijs van de Scorpio. Wat we nu in elk geval wel zeker weten is dat de PS4 Pro over 5 dagen uitkomt, terwijl we nog tot de feestdagen van 2017 moeten wachten op de Scorpio.

Zijn jullie het een beetje eens met de heer Goodman? Of moeten er al fakkels en hooivorken tevoorschijn komen? Laat het weten in de comments.

Abonneer
Abonneren op
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Jochem
Jochem
6 jaren geleden

Mag ik vragen wie de heer Goodman precies is?

Renco
Renco
6 jaren geleden
Reply to  Jochem

De heer Michael Goodman is de directeur van de afdeling Digital Media Strategies voor het bedrijf ‘Strategy Analytics’